DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pick your battles please (Lütfen savaşınızı seçin)!

İş ortamında ne çok çetrefilli durumlarla karşılaşıyorsunuz kim bilir.

Fikir çatışması yaşadığınız durumlar, yanlış yöne giden kararlar, aksayan süreçler…

Eminim ki hepsiyle ilgili doğru yönü tayin edecek fikirleriniz vardır. Özellikle deneyim kazandıkça, çalıştığınız kuruma katacağınız değer artar ve siz fikirlerinizle sorunlara çarçabuk çözüm bulmak istersiniz.

Ancak bazı durumlar var ki siz her ne kadar işin doğrusunu bilseniz de ortam aksi doğrultuda evrilmeye devam eder.

Koçluk görüşmelerine en sık getirilen konulardan biri çatışma yönetimi. Fikir ayrılıklarının sık yaşandığı ortamlarda doğal olarak çatışmalar baş gösteriyor. Çatışma ismi kulağa sert gelse de aslında insanın olduğu her yerde birlikte yaşamanın doğal bir sonucu olarak oluşuyor çatışma. Zira her bireyin olaya bakışı farklı.

Çatışma yönetimini daha iyi yapmak isteyen kişilere sorduğum ilk soru şu;

“Are you picking your battles?”

Yani hangi çatışmaya girip hangisine girmeyeceğini seçiyor musun? Yoksa her çatışmaya, sırf konu hakkında fikrin olduğu için, düşünmeden, hop diye dalıyor musun

Bu soruya verdiğiniz cevap, çatışma yönetiminde ne kadar yetkin olduğunuzu veya olmadığınızı anlatacak.

Yıllar evvel bir toplantıda o zamanki yöneticimiz demişti ki;

“Çatışmayı yönetmenin en iyi yolu ondan kaçınmaktır.”

O zamanki ekibimizdeki herkese (ben de dahil) bu tavsiye garip gelmişti. Zira çalıştığımız şirkette ciddi boyutta değişimlerin altına imza atıyorduk. Günümüzü, onlarca fikir ayrılığıyla, yani çatışmayla, açıyor, bir o kadar çatışmayla da kapatıyorduk. İşimiz, değişimin getirdiği fikir ayrılıklarını yönetmek ve sonuca bağlamaktı. Dolayısıyla yöneticimizin “çatışmadan kaçının” tavsiyesi bize “teslim olun” çağrısı gibi gelmişti.

Yıllar sonra profesyonel koçluk okulunda dinlemenin ve sessizliğin gücünü fark ettiğimde yöneticimizin tavsiyesinin derinindeki mesajı çok iyi anladım.

İş ortamında (ve yaşamın genelinde), fikir ayrılıklarını, çatışmaları yönetmenin en etkili yolu, ortamı derinlemesine dinlemekten geçiyor. Derin dinlemeden kasıt, söylenenle birlikte söylenmeyeni de duymak, hissetmek. Etrafınızda gelişen olaylara mutlaka herkes gibi sizin de son derece önemli katkılarınız olacaktır. Ancak burada konu, sizin katkı sağlayıp sağlayamayacağınızdan ziyade ortamın sizin katkınızı almaya ne kadar hazır olduğudur.

İş ortamında sizi başarıya götürecek en önemli stratejilerden biridir bu.

Pick your battles!

“Bahçeyle uğraşırken büyük huzur duyuyorum. Hiçbir çatışma çıkmaz onlarlayken. Çünkü bitkilerin egoları yoktur.” Karısını Şapka Sana Adam / Oliver Sacks

Sevgiyle,


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.