DOLAR 32,3704
EURO 34,9952
ALTIN 2325,937
BIST 9091,1
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Selin Kılıç röportajı: Ziya Kızıltan ile soru cevap

ZİYA KIZILTAN
Sales & Business Development & Marketing & E-commerce Management Professional | General Coordinator at Etid

• ZİYA KIZILTAN ’ ın yolculuğu nasıl başladı, geleceğe dair planlarınızın neresindesiniz?

Aslında girişimcilik yolculuğum üniversite yıllarımda başladı. Bilgisayar sarf malzemeleri satan ufak bir girişimi hızla büyütmeye başlamıştım. Bu sayede ticaretteki fırsatlarla karşılaştım ve kariyerime satış ve pazarlama alanında yön verdim. Uzun süre farklı sektörlerde satış ve pazarlama alanında çalıştıktan sonra da teknoloji ve e-ticaretin ilerlediğini farkederek bu tarafta yer almaya karar verdim. 10 yıldır da hem Türkiye’de e-ticaret sektöründeki önemli ve başarılı startuplarda, hem de Türkiye’nin en büyük e-ticaret firmalarında yer alma şansım oldu. Şu anda da E-ticaret İşletmecileri Derneği’nde Genel Koordinatörlük görevini yürütüyorum. En büyük amacım Türkiye’deki değer üretmiş, teknoloji üretmiş firmalarının, işletmelerin, KOBİ ve girişimlerin kendilerini Türkiye’de doğru bir şekilde duyurabilmeleri adına destek olmak ve aynı zamanda bu firmaların globale açılarak ihracat ayağında faydalı işler yapmasını sağlamaları konusunda onlara destek olmaktır. Bu amaçla da bir yandan SaaS modelli yazılım çözümlerinin B2B’de satışına aracılık eden Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Odaklı Yeni Nesil Danışmanlık Platformu olan “Valorem Team”de hizmet ediyorum. Diğer yandan da 12dakika.com adında Türkiye’deki ve dünyadaki iş insanlarını bir araya getirip tanışmalarını ve yeni ticari iş birliktelikleri kurmalarını sağlayan yepyeni “Türkiye’nin ilk iş odaklı dijital tanışma etkinliği” konseptini ve platformunu Ömürden Sezgin dostumla hayata geçiriyorum.

• Hem iş hem de özel yaşam tecrübelerinizi düşündüğünüzde en heyecan verici deneyiminizi sorsam , aklınıza ne gelir?

Özel yaşamımın aslında en heyecan verici kısmı, yaklaşık 7 yıldır evliyim ve 5,5 yaşında bir oğlumuz var. En heyecan verici kısım hem evlendiğimiz dönem hem de çocuğumuzun olduğu dönemdir diyebilirim. Özel hayatımda en çok heyecanlandıran bu ikisi olmuştur. İş hayatında ise, çalışmış olduğum e-ticaret startup projelerinde binlerce kişilik eğitimler, etkinlikler düzenliyorduk ve her 3 ayda bir düzenlediğimiz bu eğitim ve etkinlikler, beni her seferinde biraz daha fazla heyecanlandırıyordu. Daha sonra kurumsal hayatta da Türkiye’nin en büyük e-ticaret firması ile birlikte Anadolu’nun birçok şehrini gezip binlerce kişilik konferanslar yaptık. En çok heyecan yaşadığım dönemler binlerce kişinin karşısında sahneye çıkıp onların hayatlarında ve ticaretlerinde pozitif etki sağlayacak bir bilgiyi, bir içeriği, bir faydayı onlarla paylaştığım zamanlar oldu. Beni hayatımda en çok heyecanlandıran şey ise insanların hayatına sağladığım faydadır.

• Satış- Pazarlama temelli kurumsal hayat tecrübenizi bireylere ve firmalara değer katma alanına yönlendirdiğiniz. Özellikle VALOREM TEAM ile yaptığınız çalışmalar ve değer katan eğitimler slogan ile çok kısa sürede binlerce kişiye ulaşma imkanı buldunuz. Bu enerjinizin kaynağı nedir?

Valorem Team iş modeli içerisinde, pandeminin başlamasıyla birlikte bir sosyal sorumluluk projesi doğdu. İçerideki birbirinden kıymetli uzmanlarla “kendi kendimize fayda sağlayalım, uzmanlığımızı anlatalım ve paylaşalım” derken bunu dışarıya açtık ve “Değer Katan Eğitimler” serisi başlamış oldu. Kendi uzmanlığımızın yanında çok kıymetli 100’ün üzerinde hocamızın uzmanlığıyla birlikte, YouTube kanalımız üzerinde 500.000’in üzerinde izlenmeye ulaşan müthiş bir eğitim kütüphanesi oluşturduk. Valorem “değer” anlamına geliyor. Valorem Team’de kendimize, çevremize ve ülkemize değer katmaya odaklanmış bir takım inşa ediyoruz. Bunun hayatımdaki en büyük arzularımdan biri olan “insanların hayatına değer katmak, fayda sağlamak” amacına hizmet ediyor olması önemli ve her geçen gün hızla büyüyor.

• İnovatif bakış açınız ve çalışmalarınız sektörde bilinir yönünüz. Şimdi güçlü ve alanında marka isimlerin bulunduğu bir ekiple birlikte Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek ve 12 Dakika da networking temelli bir çalışma yapacaksınız. Bize bu çalışmanızdan biraz bahsedebilir misiniz? 12 Dakika hızlıca kitlelerin ilgisini topladı ve oldukça keyifli bir etkinlik olacak gibi görünüyor.

Evet, aslında 12dakika.com tamamen bir ihtiyaçtan ortaya çıktı ve ortaya çıkma hikayesi de dijital ortamda iki insanın birbirleriyle tanışmasıyla başlamış oldu. Aslında Ömürden Sezgin ve ben yıllardır e-ticaret sektöründe birbirimizi uzaktan da olsa tanımamıza rağmen hiçbir araya gelmemiştik. İlk kez yaklaşık bir ay önce online bir toplantıda bir araya geldik ve birbirimizle ortak neler yapabileceğimizi konuşurken 12dakika.com projesi doğdu. İki insanın dijital ortamda iş odaklı bir aray gelmesinin ne kadar büyük bir enerji, sinerji ve fayda çıkarabileceğinin ispatıdır bizim Ömürden ile tanışmamız. Her şey o kadar hızlı gelişti ki, bizim 12 Kasım’da yaptığımız o toplantıda bir karar aldık. “12.12” yani tam bir ay sonra 12 Aralık tarihinde Türkiye’nin iş odaklı ilk dijital tanışma etkinliğini yapma kararı verdik ve bunun için çevremizdeki bize destek olan ekibimizle birlikte inanılmaz yoğun bir şekilde çalışmaya başladık. Tam 1 hafta önce lanse ettik ve şu anda 2.000’in üzerinde insan 12dakika.com platformuna girdi, profillerini oluşturdu ve birbirlerine toplantı daveti atmaya başladı. Bunun ortaya çıkmasındaki ihtiyaç şuydu aslında, kongrelerde dinlediğimiz ve aldığımız bilgilerin yanında, networking yaparken, insanlarla tanışıp kartvizit alışverişi yaparken müthiş bir ticari fayda ortaya çıkıyordu. Bu durumu pandemiden sonra dijitale taşıyamamıştık. Biz de taşıyamadığımız o kısmı 12dakika.com konseptinde bir araya getirdik. Burada şunu demek istedik: Biz Türkiye’ye online networkingi, iş odaklı dijital tanışma konseptini öğreteceğiz. Herkesin evlerine sıkışıp kaldığı bu dönemde ekonomiye bir nefes bir ilaç olacak ve dalga dalga yayılacak bir hareketin adımını atmış olduk. İlk etkinliği 12 Aralıkta yapıyor olacağız. Genele açık bir etkinlik olacak ama sonrasında yani 12 Ocak’ta gerçekleşecek olan etkinlik e-ticaret, e-ihracat odaklı olacak. Etkinlik 12 saat sürecek ve insanlar birbirleriyle 12 dakikalık tanışma toplantıları gerçekleştirecekler. Bütün detaylara 12dakika.com üzerinden ulaşıp hemen profilinizi oluşturup hemen bu davetleri göndermeye başlayabilirsiniz çünkü etkinlik başladı. 12 Aralık’ta gelenler aslında geç kalmış olacak. Şu anda profil oluşturup birbirinize tanışma davetleri gerekiyor.

• Teknolojik gelişmelerin doğrultusunda bugün içinde bulunduğumuz dünya hakkında yorumlarınız ve gelecek için öngörüleriniz nelerdir?

Teknoloji hayatımızın o kadar önemli bir parçası oldu ki, bu pandemi dönemiyle de artık hem hayatımızın hem de işimizin tam merkezine yerleşti. Teknolojiyi doğru anlayıp doğru kullandığımız takdirde kendimizi, işimizi ve topluluğumuzu tabir-i caizse “teknolojizade” olarak konumlama durumumuz var. Burada fayda sağlayanlar olabiliriz. Ancak bunu doğru kullan kullanıp doğru anlayamazsak da “teknolojizedeler” arasında yer alma durumumuz var. Ülkemizde de maalesef birçok kurumumuz ve kuruluşumuz teknolojizede olmuş durumda. Ya zor durumdalar, ya kapandılar ya da kapanmak üzereler. Yapmamız gereken şey artık şu dakikadan sonra insan emeğine ve insan odağına dayalı işleri olabildiğince teknolojik argümanlarla yaparak, teknolojiyi kullanarak, tabir-i caizse teknolojiyi sömürerek (robotları, yazılımları ve algoritmaları sömürerek) işimizi ve pazarımızı büyütmeye çalışmamız gerekiyor. Ülke olarak da teknolojizede ya da teknolojizade olma gerçeğiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla hepimizin teknoloji konusuna çok önem vermesi, anlaması, kullanmaya ve üretmeye başlaması gerekiyor. Bu anlamda teknolojiyi tüketen değil üreten olmak çok önemli ülkemiz için.

• Son olarak, kendini geliştirmek isteyen okuyucularımız için önerilerinizi sormak isterim…

Pandemi süreciyle Türkiye’nin en önemli uzmanları, bütün bilgi ve birikimleri dijital ortamlarda resmen bir akarsu gibi akıtmaya başladılar ve harika içerikler var. Bu içerikleri mutlaka takip etmelerini öneririm ki onlardan bir tanesi de bizim Valorem Team YouTube kanalındaki 100’ün üzerindeki kıymetli eğitimlerimiz oldu. Mutlaka bunları tüketsinler ama asıl gelişim dinleyerek olmuyor, asıl gelişim adım atarak oluyor. Mutlaka etkileşime geçsinler. Bizin 12 Dakika konseptimiz onların kendi gelişimine ve ticaretlerinin gelişimine destek olabilecek bir model, mutlaka buraya katılsınlar. Girişimciler ya da işini geliştirmek isteyenler harekete geçmek için bütün şartların hazır olmasını beklememeli. Adımları atmaları gerekiyor ve inanın adımları attıktan sonra Mevlana’nın sözü gibi “Yola çıkınca yol gözükmeye başlıyor”. Burada kendilerine bir hedef koymaları, ilk adımlarını atmaları ve kendilerini biraz sıkıştırmaları gerekiyor. Yani rahatlık alanlarından çıkması gerekiyor. Her şey rahat ve konforluyken yeni, güzel ve faydalı işler üretilemiyor. Dolayısıyla doğru hedefler koyup kendilerini sıkıştırıp ilk adımlarını atmalarını önerebilirim.

Bu röportaj vasıtasıyla beni, 12 Dakika’yı ve Valorem Team’i buraya konuk aldığınız için çok teşekkür ederim. Umarız sizin de buradaki desteğinizle çevremize ve ülkemize fayda ve değer katabilecek bu işleri daha çok insana ulaştırma ve tanıştırma şansımız ve fırsatımız olur. Bana bu fırsatı verdiğiniz için ayrıca çok teşekkürler.


YORUMLAR

Solve : *
23 − 21 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.