Sizi kaos döneminde ayakta tutacak yetkinlik : Öz-Yönetim!
Covid-19, küresel salgını, dünyadaki tüm insanların sağlığının tehdit etmeye devam ederken, bir taraftan iş dünyası bu önemli süreçten en ekonomik olarak az hasarı almak için uğraşıyor.
Şirketlerin büyük kısmı en önemli güçleri olan çalışanlarını, evden çalışmaya yönlendirdi.
Bulunduğumuz yerleri ofise dönüştüren birçok teknolojik uygulama sayesinde, evden çalışmak kolay gibi gözükse de, bu yöntemin beraberinde getirdiği zorlukları da göz ardı etmemek gerekiyor.
İş dünyası çalışanları ve yöneticilerinin, bu hızlı geçtiğimiz yeni çalışma yönteminde verimlilik kaybı ve mutsuzluk yaşamamaları için dikkat etmesi gereken konuları bcc Turkey Kurucusu, Endüstri ve Örgüt Psikoloğu Banu Koç Çakan değerlendirdi.
En Önemli Sorun Adaptasyon
İnsan beyni rutini sever. Biz beynimizin yapısı gereği, yenikliklere kolay uyumlanamıyoruz.
Yanı sıra ünlü sinirbilimci Santiago Ramón y Cajal’ın söylediği gibi, “Her birimiz beynimizin heykeltıraşıyız.”
Bir davranışı öğrenebilmemiz için tekrar etmemiz gerekiyor. Bu nedenle, içerisinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle hızlıca geçtiğimiz, yeni çalışma koşullarına adapte olabilmek, beyni rutin dışarısına çıkarmak olacağı için bir süre efor sarf etmek gerekecektir. Bu yönteme alışmanız için yeni rutin döngününüz ilk zamanlarda oturtmanınız ve buna sadık kalmanız önemlidir.
- Ofis çalışma hayatınızdaki rutininizi hatırlayın. ( Güne kahve ile mi başlardınız, işe yürüyerek mi giderdiniz, molalarınız nasıldı?)
- Yeni rutininizi yeni durumunuza adapte edin. ( Dışarıda yaptığınız faaliyetlerin yerine yenilerini koyun, yürüyüş yerine, evde egzersiz yapmak, kahve molalarını chat odasında yapmak gibi)
- Mümkün olduğunca ilk haftalarda bu rutinden uzaklaşmayın.
Burası Benim İş Yerim
İnsan davranışını etkileyen, içerisinde bulunduğu ortamdır. Ofis ortamının düzeni, yapısı, kuralları ve yapıcı sınırları sizin verimliliğinizin etki yaratmış olabilir. Bu olumlu etkiyi kaybetmek ortam değiştirdiğinizde kaçınılmaz olur. Bu nedenle evde kendinize çalışma için bir alan belirlemeniz ve o alan içesinde bazı kurallar belirleyip çalışmanız verimliliğinizi kaybetmemenizi sağlar.
- Bilgisayarınızın başına geçmeden, mutlaka üzerinizi değiştirin, bunun için görüntülü toplantıları beklemeyin.
- Evinizde mutlaka her gün aynı yerde çalışacağınız bir yer belirleyin
- 20 dk arayla yerinizden kalkın ( balkona çıkın, birkaç adım atın, uzanıp gözlerinizi kapatıp müzik dinleyin), atıştırmalık bir şeyler yiyin..)
- Yeme düzeninize dikkat edin.
- Özel işlerinizi işinizin arasına yada işinizi özel bir zamanınızın arasına sıkıştırmayın.
- Mümkün olduğunca işe başlangıç ve bitiş saatiniz olsun.
Özyönetim Önemli
İş dünyasına başarılarıyla imza atmış kişiler üzerinde yapılan birçok araştırma bu kişilerin ortak özelliklerinin “Özyönetim “ becerileri olduğunu gösteriyor. Özyönetim kişinin herhangi bir kontrol mekanizması olmadan, yaşamını düzenleyebilme becerisidir.
Yeni iş yapış şeklinizde özyönetim becerinizi kullanmalısınız. Zamanlamanızı iyi yapmalı ve bunun dışına olağan dışı haller olmadıkça çıkmamalısınız.
- Ev çalışma düzeniniz içerisinde konsantrasyon bozucuları bilin ve önlem alın
(çocukları planlamak, evde gözünüze takılacak bir yeri düzenlemek gibi..)
- Özyönetiminizi bozan cazibelerden uzak durun ( mutfaktaki o tatlı, akşamdan yarım kalan filim, ya da sevgilinizle bir sohbet. Bunları işiniz bitince de yapabileceğinizi kendinize söyleyin.)
- Beyninizin her an dağılmaya müsait olduğunu fakat davranışlarınızın yöneticisinin her zaman siz olduğunu bilin.
Sosyalleşmeden Olmaz
İş ortamının bize kazandırdıklarından biri sosyalleşmektir. Kahve aralarında yapmış olduğumuz sohbetler, mutluluk hormonlarımızı arttırarak biz farkında olmadan bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Bu nedenle arkadaşlarınızla zaman planlaması yapıp, ortak sohbet zamanları yaratabilirsiniz. Bu sosyal medyada tek başınıza gezmekten daha iyi gelecektir.
- Molalarınızda arkadaşlarınızla sözleşin ve görüntülü görüşmeler yapın
- Komik videolar ve görüntüler izleyin, gülün, güldürün, bu sizin bağışıklık siteminizi kuvvetlendirir
- Evdeki masanızda ekip arkadaşlarınızla güzel bir günde çekilmiş bir fotoğrafı bulundurun.
Yönetici iseniz Mutlaka Uygulayın
“İş yerlerinden kaçarcasına ayrılanların %90’ı bunun yöneticilerinin davranışlarının sebep olduğunu söylüyor.“Gallup 2029
Böylesine belirsiz ve karmaşık günlerde yönetici olmanın önemi daha fazla öne çıkıyor. Eğer yönetici iseniz aşağıdaki konulara mutlaka önem verin. Unutmayın bu dönemde ekibinizi de motive etmek, onları morallerini yüksek tutmak belki de en önemli işiniz.
- Gün öncesi ve gün sonu sadece iş içermeyen, görüşmeler yapmak,
- Çalışanların, ev ortamlarında yaşayabilecekleri sorunlar olası iş gecikmeleri nedeniyle anlayışlı olmak.
- Toplantılar gibi ortak yapılacak görüşmelerin zaman planlamasında ortak karara varmak.
- Gerektiğinde bire bir görüşmeler yapmak. Bir yönetici çalışanlarının özel yaşamlarıyla ilgili kısıtlı da olsa bilgi sahibi olmalıdır.
- Bu sürecin geçici olduğuna inanmak ve çalışanlarını bu yönde motive etmek .