DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Teknoloji iletişimi gereksiz hale mi getirecek?

Geçenlerde koçluk yaptığım bir müşterim dedi ki;

“Teknoloji ve dijitalleşme öyle bir seviyeye ulaşacak ki iletişim kurmaya gerek kalmayacak. Teknoloji yapacak her şeyi!”

Bu kelimeleri duyunca ürperdiğimi hatırlıyorum. Zira iletişim, ne business-to-business ne de business-to-consumer ile ilgili bir şey. İletişim H2H, yani human-to-human ile ilgili. Kalpten kalbe yapılan bir aktivite.

Pandemiyle birlikte çılgın gibi büyüyen bir dijitalleşme çağına girdik. Pandemiden önce de girmiştik de biraz daha ağırdan alıyorduk. Ne zaman ki pandemiyle birlikte işimizi, okulumuzu ve alışverişimizi dijital ortama taşımak durumunda kaldık, o zaman dijitalleşmeye iyice hız verdik. Mecburiyetten.

Pandemiyle birlikte oluşan yeni hayat düzenimizin detaylarını henüz net olarak anladığımızı sanmıyorum. Son 11 aydır evin içinde birlikte yaşadığımız ailemiz dışında kimseyi uzun uzadıya görmedik. Aylardır restoranda arkadaşlarımızla yemek yiyip sohbet etmedik. Mesajlar ve görüntülü telefon görüşmeleriyle sevdiklerimizle aramıza giren mesafeyi kapatmaya çalışıyoruz ancak teknolojinin sağladığı sanal ortam canlı-kanlı görüşmenin yerini tutuyor mu? Bence tutmuyor.

Geçen gün küçük oğlum Manuel sabah uyandı ve dedi ki;

“Anne içime bir sıkıntı çöktü. Sanki arkadaşlarımı bir daha hiç görmeyecekmişim gibi geliyor. Görecek miyim?”

Koçluk verdiğim müşterimin, teknolojinin iletişimi gereksiz gale getireceğini söylemesiyle birlikte kendisiyle iletişim üzerine güzel bir sohbete daldık. İletişimin, iletişmenin, yaşamı sürdürebilmek için en elzem araçlardan biri olduğunu düşünen ben, tahmin edersiniz ki, iletişimin önemini anlatan mini bir vaaz verdim☺️

Vaazımın detaylarını burada kısaca sizinle de paylaşayım. Siz de iletişimle ilgili düşüncelerinizi yorumlarda paylaşırsanız çok sevinirim.

* İletişim insandan insana, kalpten kalbe yapılan bir şey. Bilgisayar yazılımları gibi ikili kodlardan değil, içinde sonsuz sayıda harfin bulunduğu bir alfabeden oluşuyor. Her insan, her iletiştiğinde bu alfabeyi kullanarak kendine özel bir iletişim dili yaratır.

* İnsanların fiziksel olarak bir araya gelemediği durumlarda teknoloji pekala sanal ortamda buluşmayı mümkün kılar, ancak teknoloji iletişim için sadece bir “kolaylaştırıcı”dır, iletişimin yerine geçmez.

* İletişim, duygularla şekillenir. Düşünce paternlerinizi tespit eden teknoloji var olsa bile duygularınızı anlayan bir teknoloji yoktur. İnsanların bir şeyi duygularını takip ederek satın aldıklarını ve ancak satın aldıktan sonra yaptıkları alışverişi rasyonelleştirdiklerini biliyor muydunuz? Dolayısıyla herhangi bir şeyi satmak istiyorsanız bunu salt teknolojiden beklemeniz yersiz olur.

* İletişim, yalnızlığın en büyük ilacıdır. Ekran başında saatlerce vakit geçirebilirsiniz. Ancak bu saatler, birine “merhaba” diyerek başlatacağınız sohbetin vereceği doyumu asla vermez.

* İletişim, öğrenmenin en etkili yoludur. Zira karşılıklıdır, bir alma-verme dengesi üzerine kurulur. Teknoloji, tek taraflı monologlara yol açar.

İletişimle ilgili daha söyleyebileceğim o kadar çok şey var ki, yukarıda ilk etapta kalemime gelenleri paylaştım.

Sizce teknolojinin iletişim üzerindeki etkisi nedir? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

“İletişimi faal kullanabilenler, kendilerinin dünya deneyimleri ve dünyanın onlar üstündeki deneyimlerini değiştirebilirler.” George Shinn

Sağlıcakla,

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.