DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“We Are Social” 2022 Son Çeyrek için Neler Söylüyor?

04.01.2023
A+
A-

Dijitale dair en kapsamlı global raporlardan bir tanesi olan We Are Social 2022 4. Çeyrek raporu yayımlandı. Yayımlanan 280 sayfalık raporda dijital dünyanın 2022 verilerine yer verilirken, kullanıcı davranışlarına dair içgörüler de yer aldı.

Ekim 2022 raporunun önemini IQUEEM Kurucusu Berkun Meral şöyle açıklıyor; “We Are Social raporları her yıl belirli dönemlerde bize dijital dünyanın verilerini ve haritalarını sunuyor. Özellikle Ekim raporu pazarlamacılar ve reklamcılar için kritik. Çünkü rapor sadece veri sunmakla kalmayıp; tüketici davranışlarını yorumlamaya ve trendleri belirlemeye de yardımcı oluyor. Bu da yeni yıl için yapılan strateji hazırlıklarında hepimize yol gösterici oluyor.”

Rapor  bize genel olarak neler sunuyor?

Küresel nüfus ve internet kullanıcılarına bakış
İnternet kullanım metriği
Önümüzdeki aylarda Facebook’un görünümü
Metaverse’in büyümesiyle ilgili bakış açıları
Sosyal medya platformlarının sıralamaları ve kullanım oranları
TikTok ile ilgili eğilimler
Podcast’lerin yükselişi
Mobil veri trafiği
İnsanların çerezleri nasıl gördüğüne dair bazı şaşırtıcı bilgiler
Dünyanın en iyi alışveriş uygulamalarının sıralaması

Bu maddeler arasından Berkun Meral’in rapordan sizin için seçtiği 5 başlık ise şöyle;

1) Dijital Dünya Nasıl Şekilleniyor?

Dünya nüfusu 8 milyarı geçmeye yaklaşırken; küresel mobil kullanıcıları 5,48 milyara ulaştı ve bugün kullanılan cep telefonlarının neredeyse 5’te 4’ünü akıllı telefonlar oluşturuyor. İnternet kullanıcıları ise Ekim 2022’de yüzde 3,5 artarak yılın son çeyreğine girerken 5,07 milyara ulaştı.

2) İnterneti Hangi Amaçlarla Kullanıyoruz?

Ekim 2022 itibariyle internet kullanımında geçirilen zamanda doyma noktasına ulaştığımızı gözlemliyoruz. İnternette geçirdiğimiz zaman, geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık 20 dakika azalmış ve ortalama 6 saat 37 dakika olarak raporda yer almış. İnterneti kullanma motivasyonu ise COVID öncesi döneme göre çok değişmemiş olsa da kullanıcılar artık daha seçici ve planlılar. Bu da pazarlamacılara ipuçları veriyor. En son veriler, çalışma çağındaki tüm internet kullanıcılarının yaklaşık yarısının markalar hakkında bilgi edinmek ve satın almayı düşündükleri ürünleri/hizmetleri araştırmak için aktif olarak sosyal platformlarını ziyaret ettiğini de ortaya koyuyor.

3) Sosyal Medya Platformlarında Ne Kadar Zaman ve Para Harcıyoruz?

YouTube, harcanan ortalama süreye göre 1. Sıraya yeniden yerleşti. Şöyle ki tipik bir kullanıcı; 01 Nisan ile 30 Haziran 2022 arasında YouTube uygulamasını kullanarak her ay ortalama 23,4 saat harcamış. Bu süre de toplam uyanık kalma süresinin neredeyse 1,5 gününe eşit. TikTok’da ise kullanıcılar 2022’nin ikinci çeyreğinde ayda ortalama 22,9 saat geçirmiş ve böylece platform 2. Sıraya gerilemiş.

Ayrıca TikTok tarafında hem reklam erişimleri yükselmeye hem de kullanıcıların platformda harcadıkları bütçeler artmaya devam ediyor. Tüketici harcamalarında 1. sırada TikTok yer alırken; sıralama YouTube ve date uygulaması Tinder ile devam ediyor.

4) Mobil Veri Trafiği Nasıl Şekilleniyor?

Cep telefonları internet faaliyetlerimizin giderek daha büyük bir bölümünü oluşturuyor ve mobil veri trafiği her geçen gün artıyor. Ericsson, “tipik” akıllı telefon kullanıcısının artık ayda 15 GB’den fazla hücresel veri tükettiğini ve buna wifi üzerinden tükettiği verilerin dahil olmadığının altını çiziyor. Mobil trafik artmaya devam ederken; artık markalar için mobil uyumlu hareket etmek tamamen bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Tüketici mobilde yeterli verimi alabilmeli ve kullanıcı davranışı olumlu devam etmeli.

5G teknolojisinin hayata geçmesi de daha yüksek bant genişliğine sahip içeriğe daha iyi erişim sağlayan daha hızlı bağlantı hızlarıyla dünya çapında mobil veri tüketiminin artmasında önemli bir rol oynuyor.

Ülke bazında mobile internet bağlantı hızına baktığımızda ise Türkiye’nin şu an global ortalamanın altında olduğunda görüyoruz.

5) Neler izledik, neler dinledik?

We Are Social; her yıl rapora yeni slaytlar eklemeye de devam ediyor. Son eklenen slaytlarda ise yayın platformlarında en çok izlenen film ve dizilere yer verilirken; Spotify’da ise en çok dinlenen şarkılar yer alıyor.

En çok hangi dizileri/filmleri izledik:

Spotify’da en çok hangi şarkıları dinledik:

IQUEEM Hakkında:

IQUEEM, Antalya merkezli olarak 2008 yılında kurulmuş turizm sektörüne özel hizmetler üreten Dijital ve Performans Pazarlama Ajansıdır.”

Doğru hedef kitle, doğru reklam ve doğru bütçe mottosu ile ilerleyen IQUEEM, hizmet sunduğu işletmelerde ciro hedefli olarak çalışmakla birlikte marka bilinirliğini de artırarak işletmelerin dijital dünyada kalıcı bir ayak izi bırakmasını sağlamaktadır.

Uzman kadrosu ile IQUEEM, deneysel pazarlama teknolojilerini de takip ederek müşterilerine en uygun pazarlama stratejilerini kurgulamak için çalışmaktadır.

2011 yılında Akdeniz bölgesinin ilk Google Partner ajansı olma başarını elde etmiştir. 2015 yılında İstanbul, 2017 yılında Frankfurt ofislerini açarak global hizmet vermeye başlamıştır. 2018 yılı itibari ile Mail.Ru ve Yandex platformlarının da partneri olmuştur.

IQUEEM, 2022 yılında turizm sektörü özelindeki tek Google Premier Partner ünvanına sahip ajans olma başarısını göstermiştir. Aynı zamanda IQUEEM, Google’a göre “dünyadaki” en iyi 2375 ajans arasında yer almaktadır.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.