Yönetim hatalarını önlemede ruhsal zekanın önemi
Geleneksel yönetim anlayışına sahip, çoğunlukla hizmetler sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde karar alma süreçlerinde en önemli unsurun akılcılık esasına dayandığını görüyoruz. Tüm kararların duygusallıktan uzak, akıl ve mantık süzgecinden defalarca geçirilerek bilinen doğruya yaklaştırılması gayreti ne yazık ki “hata” yapmanın önüne geçirmiyor şirketleri. Peki nedir o hatalar?
Ortakların, üst ve orta kademe yöneticilerin donanım ve teknik altyapılarının yetersiz olması, kararsız yönetim anlayışı, alınan kararların çok sık değişmesi ve hatalı kararlarının fazla olması, sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi, personel devir hızının yüksekliği, personel üzerindeki güç odaklı yaklaşım, yönetimin tek elde toplanması, ortakların işletme gelirleriyle uyumlu olmayan yaşam biçimleri, işletme amacı ve üst düzey yöneticilerin anlayışı ile koordineli bir yönetim sistemi oluşturulamaması, işletmenin geleceği ile ilgili ortaklar arasında vizyon birlikteliği ve mutabakatın sağlanmamış olması, ortaklar arasındaki çıkar çatışmalarının işletme zeminine taşınması, ortaklar arasında iletişim sorunlarının artması, ortakların ve aile bireylerinin işletmenin karar sürecinde yer alma arzularının baskıya dönüşmesi, yanlış istihdam politikası, üst düzey yöneticilerinin değişiminde zamanlamanın koordine edilmemesi, yöneticiler arasında yetki, görev tarifleri ve sorumluluk alanlarının belirsiz olması ve bence en önemlisi bütünsel yaklaşımdan uzak bakış açısının varlığıdır.
Geleneksel yönetim anlayışında patron ya da lider çalışanlarına kontrolün kendisinde olduğunu hissettirmek için emreder. Çalışanın farklı bir seçeneği olup olmadığını merak etmesi için ikna eder. Herkesin yönetime dahil olduğunu düşünmesini ister ve tartışma ortamı yaratır. Tüm bunların sonunda da çalışan kendisini mecbur ya da bir kenara atılmış hissederek vazgeçer.
Tam bu noktada fark yaratacak olan koç yaklaşımı ile yapılan liderlikte duygusal zeka (EQ) ya ilave olarak ruhsal zekanın (SQ) varlığı sayesinde bütünsel yaklaşımı yakalamaktır. Yani varoluş düzeylerinde anlam ve amaç birliği… Bu sürecin başlangıcı organizasyon içinde her kademede yer alan bireylerin sahip oldukları potansiyelin farkına varıp onu gerçekleştirmesi, ihtiyaçları ortaya koyması, takım ya da organizasyon içerisindeki varlık nedenini netleştirmesi, takım ya da organizasyon için yarattığı değeri fark etmesi, bireysel hedeflerinin farkına varması, olay-amaç-süreç-hedef-sonuç değişkenlerinin kendisi takımı ve organizasyonu için ne ifade ettiğini netleştirmesini içerir. Kendinin farkına varan çalışanlar da sırasıyla takım ve organizasyon (işletme) için ortak anlam ve amaç birliğine varabilirler.
Aynı dili konuşan, benzer değerleri paylaşan takımların performansları artarken organizasyon (işletme) içinde hızlı bir motivasyon yakalanır.
Tüm sektörlerde, özellikle de hizmetler sektörlerinde işletmelerde patronların, yöneticilerin, liderlerin koçluk tarzı geliştirmeleri sağlayacak kişilerden yardım alarak fayda sağlayabilirler. Kurum içi ya da kurum dışı koçlar birebir ya da grup/takım koçluğu yaparak EQ ve SQ su yüksek olan çalışanların gelişmesine katkı sağlayabilirler. Böylece alınan kararlarda yüksek farkındalık ve sorumluluk bilinci bütünsel organizasyonlar yaratabilirler.
Burçak Atak
ICF Akredite Profesyonel Koç | NLP Uygulayıcı
www.burcakatak.com