DOLAR 32,3781
EURO 35,0287
ALTIN 2326,055
BIST 9142,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kriz yönetiminde ihtiyacınız olanlar

Değerli Profesyoneller,

2021’den merhaba!

2021, 2020’de olan bitenlerin etkilerinin vücut bulacağı bir yıl olacak.

2020’de bilançolar şişti, kar rakamları ya son derece azaldı ya da zarara döndü. Hükümetler vatandaşlarına ve iş sahiplerine imkanları ölçüsünde epey finansal destek verdiler. Ancak bu desteğin faturası 2021’den itibaren karşımıza çıkacak. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada.

Bu işin ekonomik boyutu. Dikkat etmemiz gereken, aynı derecede önemli bir boyut daha var. O da insanların ruh durumları. İnsan bir bütün. Tencere tıkırdarsa kendini güvende ve huzurlu hisseder. Maslow hiyerarşisini hatırlayın. Piramidin alt kısmında fiziksel ihtiyaçlar var.

 

Pandemi, yiyecek ve barınma gibi temel konularda bir çok insanı tehdit eder hale geldi. Dünya ekonomisinin pandeminin etkisiyle 2020’de %5 civarında küçüleceği öngörülüyor. Bu kayıp 2021’den başlayarak ileriki dönemde tekrar yerine konacaktır. Ancak konana kadar birileri %5’lik kaybın faturasına katlanacak… Tüm bu olup bitenler, insanların manevi durumlarını ve ruh sağlıklarını epey hırpaladı. 2021’de aşının gelmesiyle karantina ortamından çıkacağız ancak ruh durumumuzu dengelemek zaman alacak. Zira bu kompartmanda denge bir kez bozuldu mu tekrar tesis etmek zaman alıyor. Aynen ekonomik kriz gibi.

Bu noktada işletme sahiplerine ve liderlerine ciddi bir sorumluluk düşüyor. Hangi sektörde olursa olsun, işletmeleri yöneten insanların toplumun refahı üzerinde direkt etkisi ve dolayısıyla sorumluluğu var. İşletmeler, sadece işletme sahiplerinin karnını doyurmuyor, o işletmede çalışan her bireyin ve ailelerinin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyacı olan maddi ve manevi olanakları sağlıyor.

Dolayısıyla işletme yöneticilerinin, 2020-2021 gibi kriz dönemlerini etkili şekilde yönetebilmeleri, onların en ciddi sosyal sorumluluğu.

Kriz yönetiminde neye ihtiyaç var, şöyle bakalım.

1. Sükunet. Panik sadece zaman kaybetmenize sebep olur. Kriz zamanlarında ilk yapmanız gereken zihin-vücut-ruh dengenizi tesis etmek. Bunun yöntemleri kişiden kişiye değişir. Örneğin ben sabahları güne 1 saatlik bir yürüyüşle başladığımda dengemi tekrar buluyorum, günüm verimli geçiyor. Ayrıca belli dönemlerde profesyonel koçluk desteği alıyorum.

2. İçinde bulunduğunuz durumla ilgili tüm  “gerçekleri”, bir diğer deyişle  “verileri”  toplayın. Kriz dönemlerinde kriz tellallığı yapan çok olur. İhtiyacınız olan kuru gürültü değil, gerçekler.

3. Nakit. Daha evvelki yazılarımda defalarca paylaştığım gibi, nakit kraldır. Varlık veya yokluğunuzu belirler. Durumu düze çıkartana kadar tencerenizin tıkırdamasını sağlayacak nakit kaynaklara erişim sağlayın.

4. Kısa-orta-uzun vadeli planınızı yapın. İşletmenizin bilanço, kar-zarar ve nakit akışını planlayın. Plansız bir işletme rotasız bir gemiye benzer. Varacağı yer belirsizdir.

5. Odaklanın. Cem Kozlu THY’ye genel müdür olarak atandığında kurum oldukça zor durumdaydı, kriz içindeydi denebilir. Cem Bey nereye elini atsa orası elinde kalıyordu. Aynı anda her şeyi çözmenin mümkün olmadığını anlaması vakit almadı. Dolayısıyla odak belirlemeye karar verdi. O vakit en çok gürültü koparan konu uçuşlarda yaşanan rötarlardı. Rötarlar yolcuları direkt ve anında etkilediği için çıkardığı gürültü ve yarattığı memnuniyetsizliğin boyutu da devasa oluyordu. Bir çok süreçte sıkıntı yaşanmasına rağmen Cem Bey öncelikle rötar konusuna odaklanıp bunu halletmeye karar verdi. Rötarlara sebep olan tüm verileri topladı ve bunları teker teker ortadan kaldırdı. Kaldırınca da gürültü sonlandı. Gürültü sonlanınca sükunet ve güven yeniden tesis edildi. Sükunet ve güven oluşunca ise diğer süreçlerdeki aksaklıkları giderebilmek için alan oluştu. Böyle böyle THY uluslararası platformda bir çok ödül alan başarılı bir işletmeye dönüştü. (Şimdiki halinden bahsetmiyorum). Sizin de kriz anında yapmanız gereken, Cem Bey’in yaptığı gibi Pareto İlkesi’ni, yani 80’e 20 ilkesini uygulamak. İşletmenizdeki gürültünün %80’ine sebep olan %20’lik etkeni bulup onu etkisiz hale getirmeniz.

6. Çekirdek bir ekip oluşturun ve delege edin. Yukarıda da paylaştığım gibi, özellikle kriz anında kuru gürültü yapanların sayısı artar. Bütünlüğünü koruyabilen ve sizi doğru verilerle besleyecek, çekirdek bir kadro oluşturun. Bu kadronun dışındakilerle 1:1 iletişiminizi minimum seviyede tutun. Günlük iş akışını bu ekibe delege edip siz strateji üzerinde çalışın, büyük resimde kalın.

7. Kontrol noktaları. Yukarıdakileri yaparken iş akışlarınızın kontrollü devam ettiğinden emin olmak adına kontrol noktaları oluşturun. İşi yapan ile kontrol edeni birbirinden ayırın. Arşivdeki yazılarımda iç kontrollerle ilgili makalelerime tekrar göz atabilirsiniz.

8. İletişim. Sürekli iletişin. Hatta kriz anında gereğinden fazla iletişin. Krizin içinde sizinle birlikte devinen insanlar, ancak size güvenir ve inanırlarsa size destek vermeye devam ederler. Güven tesis etmenin ilk adımı, açıklık ve şeffaflıktan geçer. Krizi yönetirkenki planlarınızı ve aksiyonlarınızı paydaşlarınızla bıkmadan usanmadan paylaşın. Bankacınız, avukatınız, muhasebeciniz, şirketinizde çalışanlar, aileniz. Yani sizi siz yapan herkesle.

Bunlar kriz anında alet çantanızın olmazsa olmazları. Hem işletmenizi ekonomik olarak krize dayanıklı hale getirecek, hem de kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak araçlar.

Umarım 2020’de pandeminin yaşamınız üzerinde yarattığı olumsuz etkileri en kısa sürede bertaraf eder ve 2021’de yaşamınıza kaldığınız yerden, ağız tadıyla devam edersiniz.

“Kriz anlarında insanın içindeki canlılık iki katına çıkar. Ya da kısaca; insanlar köşeye sıkışmadıkça tam olarak yaşamaya başlamazlar.”  Paul Auster

Sağlıcakla,


YORUMLAR

Solve : *
12 ⁄ 2 =