Seçimde nasıl oy kullanılacak, nelere dikkat edilmeli?
24 Haziran seçimlerine artık çok kısa bir süre kaldı ve milyonlarca kişi sandık başına gidecek. Yapılacak olan seçimde kim nerede nasıl oy kullanacak. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi olmak üzere iki oy kullanılacak olan bu seçimler seçmen halen nasıl oy kullanacağı konusunda yeterli bilgiye sahip değil.
24 Haziran seçimlerinde nasıl oy kullanacağını bilmeyen seçmen öncelikle bu seçim hakkında bilgi verelim.
Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem Milletvekilli genel seçimleri için oy kullanacak olan milyonlarca vatandaşı ufak bir değişim süprizi bekliyor. Vatandaşlar oluşan Cumhur ittifakı ve Millet ittifakının ardından oy pusulalarının nasıl olacağını aynı zamanda oy nasıl kullanıllır sorusunun da yanıtını arıyor. Peki oy nasıl kullanılır?
NASIL OY KULLANACAĞIM? OY NASIL KULLANILIR?
24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım başladı. Bu seçimde, yeni parlamentonun yanı sıra cumhurbaşkanı da seçilecek. Cumhurbaşkanlığı için 6 aday yarışıyor.. 4 Haziran’da seçmene iki pusula tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için tercihe sunulacak..
Cumhurbaşkanı seçilecek olan oy pusulasının üzerinde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve isimleri bulurken, Milletvekili seçilecek pusulanın üzerinde partilerin logosu ve isimleri yer alıyor olacak..
Her iki pusulanında altında yer alan içi boş yuvarlak alana tercih edilen bölgeye mühür basılacak.
Tercih işleminin ardından iki oy pusulası da tek zarfın içerisine konularak sandığa atılacak..
HANGİ OYLAR GEÇERLŞ OLACAK, OY SAYIMI NASIL YAPILACAK?
Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor.
Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy ‘ittifak ortak oyları’ sütununa yazılıyor.
Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor.
Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.
Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifak için kullanılmış sayılıyor, ‘ittifak ortak oyları’ hanesine yazılıyor.
YSK SEÇMEN SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem Milletvekilliği seçiminde oy kullanacak olan milyonlarca vatandaş arayışta. Seçime az bir süre kala herkes oyunu nerede kullanacağını merak ediyor. Peki YSK seçmen sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte yanıtı…
Vatandaşlar YSK seçmen sorgulama sayfası ekranında TC kimlik mumaraları Nüfusa kayıtlı olduğu sıra no ve Nüfusa kayıtlı olduğu il bilgilerini girdikten sonra seçmen sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.
E-DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
OY KULLANMA SAATLERİ
Tüm yurtta: 08.00 – 17.00
Dış Temsilciliklerde: 09.00 – 21.00 saatleri arası
Gümrük Kapılarında: 24 Saat (24 Haziran Pazar günü saat 17.00’a kadar)
24 HAZİRANDA KAÇ KİŞİ OY KULLANACAK?
Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde yurt içinde ve yurt dışında toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmenin oy kullanacağını açıklamıştı
YSK’nın açıklamasında 14 Mayıs 2018 itibarıyla yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere, toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen bulunduğu, tahmini sandık sayısının 180 bin 896 olduğu belirtildi.
Bu seçimde ayrıca ilk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 kişinin de oy kullanacağı bildirildi.
OY PUSULASININ GEÇERLİ SAYILMASI İÇİN YSK NE DEMİŞTİ?
Mühürsüz zarflar kararı hakkında “Bu karara farklı bir anlam yüklemek doğru değil” açıklamasında bulunan YSK Başkanı Güven, oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenlere dair dağıttığı görselin ilk maddesinde “Mühürlü birleşik oy pusulası ve zarfı”na yer vermişti.
YSK tarafından hazırlanan görsellerde oy kullanılacak zarfın nasıl olması gerektiği şöyle açıklanmıştı:
“Zarfın üzerinde Yüksek Seçim Kurulu ogosu ile ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü olmak üzere çift mühür bulunmalıdır.”
YSK ayrıca, oy kullanılacak pusulanın geçerli sayılması için gerekenleri şöyle sıralamıştı:
“Sandık kurulunca verilen birleşik oy pusulasının arkasında sandık kurulu mührü ve kağıdında Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmalıdır.”