DOLAR 34,5029
EURO 36,4236
ALTIN 2965,656
BIST 9223,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fazla mesai ücreti nasıl alınır?

11.07.2017
A+
A-

Çalışan ile işveren arasındaki en büyük sorunlardan biri fazla mesai ücretleridir. Fazla mesai ücretinin alınması aşamasında çalışan çok büyük sorunlar yaşanabilir fakat fazla mesai ücretlerinin alınması zor da olsa imkansız değildir. Peki fazla mesai ücretleri nasıl alınır?işte size fazla mesai ücreti almanın yoları…

Fazla mesai iddiasının ispat edilmesi gerekir

İşçiler çoğu kez fazla mesai yaparken işverenin bunu kayıt altına aldığını ve fazla mesai yaptıkları sürenin net bir şekilde belli olduğunu düşünürler. Halbuki hukuken fazla mesai yaptığını iddia eden işçinin bu iddiasını ispat etmesi gerekir. Yani bir işçinin iş sözleşmesinde yazılan saatlerde çalıştırıldığı kabul edilir. Sözleşmedeki esasların dışında fazla mesai yapılması söz konusu ise ve işçiyle işveren arasından bir uyuşmazlık söz konusu ise işçinin fazla mesai yaptığını ispat etmesi gerekir.

Bordroya şerh konmalı

İşçilerin ay sonunda maaş alırken imzaladıkları bordrolar bu konuda da çok önemli delillerdir. Bu nedenle işçinin imzaladığı bordroda görünen fazla çalışma işçiye ödenmiş demektir. Dolayısıyla işçiler imzaladıkları bordrolara çok dikkat etmeliler. Bordroda eğer herhangi bir yanlışlık varsa bordrolarını imzalamamalı veya şerh koyarak imzalamalıdırlar. Aksi takdirde işverenle uyuşmazlık yaşadıkları bir durumda bordrodaki fazla çalışmanın ödenmediğini iddia edemezler.

İşyeri yazışmaları delil niteliğindedir

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, işyerine giriş çıkışı gösterir belgeler ve işyeri içi yazışmalar delil niteliğindedir. Bu nedenle işçilerin fazla mesai yaptıklarını ileride kanıtlamak için yazılı delil üretmeleri çok önemlidir.

İşyerindeki ATM’den para çekildiğine dair makbuz, işverenin farklı bir yere çalışmaya götürdüğüne dair görevlendirme formu, işverenin faturasının ödendiğini gösterir dekont gibi bütün evraklar fazla mesainin ispatında delil olabilecek belgelerdir. Söz konusu işlemlerin yapıldığı saatte işçi çalışıyor kabul edilebileceği gibi yaptığı çalışmasının sonlandığı saatin tespiti için de bu belgeler kullanılabilecektir.

İşveren fazla mesai gösterebilir

Diğer taraftan işverenler bazı durumlarda fazla mesai konusunda ileride dava konusu olmasın diye işçinin bordrosunda her ay belirli bir saat fazla mesai gösterirler. Bu şekilde işçinin anlaşılan ücretinin bir bölümünün fazla mesai adı altında gösterilmesi söz konusu olur. İşte Yargıtay bu şekilde yapılan bildirimlerin gerçekle örtüşmediğini kabul edebiliyor.

İşyeri giriş çıkış kartı

Fazla mesaiyi ispat etmenin en kesin yollarından bir tanesi işyeri giriş – çıkış kayıtlarıdır. Günümüzde pek çok işyerinin girişinde turnike veya kartlı geçiş sistemi var. İşçiler işyerine kart okutarak giriyor. İşte kart okuma sayesinde tespit edilen giriş – çıkış saatleri fazla mesainin tespit edilmesinde delil olarak kabul edilir.

İş arkadaşları şahit gösterilebilir

İşçi fazla mesai ücretinin yer aldığı bordroyu imzalamış olsa bile bordroda yer alandan daha uzun süre fazla mesai yaptığını iddia edebilir. Ancak bunu mutlaka yazılı delille ispatlamak durumundadır.

Ancak bordroda fazla mesai alacağı belirtilmemişse, işçi imzalamamışsa veya ihtirazi kayıtla imzalamışsa, tanık yoluyla da ispatlanması mümkündür.


YORUMLAR

Solve : *
17 + 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.