DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuklara para biriktirme nasıl öğretilir?

07.01.2020
A+
A-

Çocuklara para biriktirme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik Cambridge Üniversitesi araştırmasına göre çocukların para harcama alışkanlıkları 7 yaşında şekilleniyor ama parayla ilişkileri neredeyse 3 yaşında başlıyor. Düzenli harçlık alma yaşıysa ortalama 6-7. Çocukların paraya olan bakış açısı, para harcama biçimi, müsrif mi tutumlu mu olacağını belirleyen düpedüz ebeveynleri. Peki, çocuklara para biriktirme bu durumda nasıl öğretilmeli?

ABD’deki Kansas Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre 5 yaşında bile çocuklara para alışkanlığı kazandırmanın tohumları atılabilir. Uzmanlar çocukların ebeveynlerinin para harcama biçimini taklit ettiğini de ortaya koyuyor. Peki çocuklara tasarruf bilinci nasıl kazandırılır? İşte size uzman önerileri…

Bilinçaltının para kazanmaya etkileri

ÇOCUKLARINA ROL MODEL OLUN!

Bir aile dostumuzun yeğeni “Biliyor musun, teyzemle her gün bir makineden dilediğimiz kadar para alıyor ve alışveriş yapıyoruz” demişti. Ona göre teyzesinin sınırsız parası vardı. “Kids and Money” kitabının yazarı Jayne Pearl, çocuklara ATM’nin ne olduğunu açıklamanın onlara paranın havadan gelmediğini ve sınırsız olmadığını öğretmek için önemli olduğunu söylüyor. Siz para çekerken ilgilenmiyormuş gibi gözükseler bile onlara “Çalışarak kazandığım paramı bankaya yatırdım, şimdi de kendi paramı çekiyorum” vurgusunu yapın.

ERKEK ÇOCUKLAR ZAMMA DOYMUYOR

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, erkek çocukları kız çocuklarından daha fazla harçlık alıyor. Buna rağmen memnun olmuyor ve sürekli zam istiyor. Çocukluğumda hatırlıyorum ağabeyim benden daha savurgandı, aylarca biriktirdiğim harçlıklarımı bir erkek çocuğunun gazına gelerek sünger atan oyuncak silah alarak bitirince çok pişman olmuştum. Neymiş o evde savaş oyunu oynayacakmışız! 3 kere oynadıktan sonra hevesi geçti ama iş işten geçmişti…

Borsadan nasıl para kazanılır?

Gerçi ben de az sayılmazdım. İlkokul 2’nci sınıfta belki 1 ay harcayabileceğim harçlığım elime geçmişti. Hızımı alamamış, Türkiye’ye henüz yeni gelmiş pahalı şekerlemeden paket paket alıp arkadaşlarıma dağıtmıştım. Babam işkillenmiş olacak ki akşam paranın akıbetini sordu. Mırıldanır gibi “Hiiç, sınıftakilere şeker aldım” dedim. Benim 1 aylık para uçup gitmişti.

HER YAŞA PARA DERSİ NASIL VERİLİR?

“Get a Financial Life” kitabının yazarı Beth Kobliner’dan ebeveynlere tavsiyeler…

3-5 yaş

Her isteğini almaya çalışmayın, doğru değil. Mesela istediği şey için doğum gününe kadar beklemesi gerektiğini söyleyin. Çocuğunuz için 3 kavanoz hazırlayın. Bunlar biriktirme, harcama ve paylaşma kavanozları olsun. Para her eline geçtiğinde 3 kavanoza bölüştürmesini isteyin. Parası birikince satın almak istediği bir hedefi, dilek listesi olsun. Her para verdiğinizde hedefine ne kadar kaldığını izah edin.

6-10 yaş

Parayla ilgili doğru kararlar vermesi gerektiğini izah etme dönemidir. Paranın sınırlı olduğunu ve nasıl harcanacağına doğru karar vermek gerektiğini aşılayın. Onu bu yaşlarında yaptığınız stratejilere dahil edin. Örneğin “Bunu aldım çünkü diğerini alsaydım zarar edebilirdim. Bunun tadı ve kalitesi, pahalı olandan çok da farklı değil” deyin. Markette çocuğunuza para verin, mesela hangi meyveleri alacağına elindeki parayla o karar versin. Markette alışveriş tercihlerinizi seslendirin: “Buna gerçekten ihtiyacımız olduğu için aldım, diğerini almadım çünkü haftaya kadar idare edebiliriz.”

11-13 yaş
Çocuğunuzla beraber ayda ne kadar kenara atabileceğinin planını yapın. Ne kadar olduğunun önemi yok. Damlaya damlaya göl olur. Her gün cipse verdiği parasını kenara atarak yıl sonunda istediği büyük bir şeyi alabileceğini anlatın. Sayısal verilerle konuşun. Mesela “15 yaşında ayda 100 lira kenara atmaya başlarsan yılda bin 200 liradan 50 yıl sonra 65 yaşına geldiğinde kenarda 60 bin liran olur ama buna 30’undan sonra başlarsan 65 yaşında harcamak için sadece 42 bin liran olur” deyin.
14-18 yaş
Genel giderlerini, özellikle de okul masraflarını onunla açık açık konuşun. Kendisine yılda ne kadar masraf yapıldığını bilsin. Çocuğunuzun okulundan mezun olan ne iş yapmış, ayda ne kadar kazanmış, beraber değerlendirmesini yapın.

ÇOCUKLARA PARA BİRİKTİRMYİ ÖĞRETMENİN PRATİK YOLLARI!

■ “Ne anlar?” demeyin, harçlık çocuğun sorumluluk duygusu ve matematik becerisinin gelişimi için epey mühim, önemi küçümsenmemeli. Ama harçlık miktarına karar verirken, onun dikkatini satın almaya çekecek, fazla tüketime özendirecek ve parayı düşünmeden harcamaya yol açacak kadar büyük olmamasına özen gösterin.
■ Verilen harçlıkla ilgili beklentileriniz için çocuğunuzla açık konuşun. Verdiğiniz harçlıkla hangi ihtiyaçlarını karşılayabileceği, harçlığın neleri kapsadığı ve kapsamadığı konusunda net olun.

Çocuk yetiştirirken karmik farkındalığa sahip olmak!

■ Harçlığıyla büyük ve temel gereksinimlerini karşılamasını beklemeyin.

■ Her yaş için belirlenmiş genel bir harçlık miktarını söylemek zor ama harçlığını çocuğunuzun yaşı, bulunduğu çevre ve ekonomik durumunuzu dikkate alınarak belirleyin. Çocuğunuzun değişen ihtiyaçlarına göre harçlık miktarını yeniden planlayın.

■ Fazla harçlık vermek, çocuğunuzun istemeyeceğiniz ortamlara girme riskini artırabilir. Yani fazla para vererek çocuğunuza iyilik etmiş olmazsınız. Diğer yandan gereken miktarın çok altında kalan harçlık, çocuğunuzun akranlarıyla katılabileceği sosyal etkinliklerden uzak kalmasına, özgüvensiz hissetmesine sebep olabilir.

■ Çocuğunuz istemediğiniz bir şey yaptığında ceza olarak harçlığını kesmeyin.

■ Planlı harcama bilinci henüz oturmamışsa önce harçlığını günlük verin, günlük harcamalarını düzenli yaptığını gözlemlediğinizde haftalık hatta aylık harçlık verebilirsiniz.

Birçok ruhsal hastalık çocuklukta başlıyor

■ Her istediğinde para vermeyin ama “Paramız yok” gibi sert çıkışlarda da bulunmayın, uygun bir dille izah edin.

■ Kimi zaman hata yapmasına izin verin. Bunun da bir öğrenme yöntemi olduğunu unutmayın. 

Sema EREREN / HT 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
26 − 25 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.