DOLAR 34,5499
EURO 36,4603
ALTIN 2963,245
BIST 9134,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

KYK vergi mükellefiyeti nedir?

08.01.2020
A+
A-

KYK vergi mükellefiyeti nedir? İşte KYK başvurularında 3 seçenek…

KYK başvurusu yapacak öğrencilerin, başvuru sırasında karşılaştıkları sorular arasında yer alan vergi mükellefiyeti durumu, merakla araştırılıyor. Peki, vergi mükellefiyeti nedir? İşte, KYK başvurularında karşılaşılan vergi mükellefiyeti ile ilgili merak edilenler…

KYK burs başvuruları başladı. Başvuruların başlamasıyla birlikte öğrenciler “vergi mükellefiyeti sorgulama alanı” ile karşı karşıya geldiler. Peki, vergi mükellefiyeti nedir? İşte, vergi mükellefiyeti ile ilgili merak edilenler…

KYK BAŞVURULARINDA VERGİ MÜKELLEFİYETİ

KYK başvurularında sorulan vergi mükellefiyet durumu ile öğrencinin üzerine kayıtlı iş yeri olup olmadığı yani adına tescilli bir vergi levhası ve işyeri ruhsatı olup olmadığı sorulmaktadır. Öte yandan aynı soru öğrencinin anne ve babası için de soruluyor. Kendisinin veya anne ve babasının üzerine işletme bulunanların bu alanı doldurmaları gerekir. Vergi mükellefiyetinin tescili ile birlikte Gerçek Usulde Vergi Mükellefi, Basit Usulde Vergi Mükellefi seçeneklerinin de işaretlenmesi gerekecektir. Peki, vergi mükellefi nedir? İşte, vergi mükellefiyeti ile ilgili detaylar…

VERGİ MÜKELLEFİ NEDİR?

Vergi mükellefi, kimin vergilendirileceğinin kişi unsurudur. Vergi Usul Kanunu’nun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi anlamına gelmektedir.

 

Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişidir.

 

Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.

 

Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna mütaallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.

 

Bu kanunun mütaakıp maddelerinde geçen “mükellef” tabiri vergi sorumlularına da şamildir.

 

Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişilere bir vergi numarası verilir. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye ve vergi numarasının kamu kurum-kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak işlemlerle ilgili kayıtlarda ve düzenlenecek belgelerde kullanılması mecburiyetini getirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.


YORUMLAR

Solve : *
25 × 29 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.