DOLAR 34,4791
EURO 36,4224
ALTIN 2961,055
BIST 9351,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Arbitraj nedir? Küçük yatırımcı arbitraj yapabilir mi?

28.05.2020
A+
A-

Arbitraj nedir, arbitraj kazancı nedir, arbitraj nasıl yapılır, küçük yatırımcı arbitraj yapabilir mi? Bu ve benzer sorulara cevap arayanlar arttı. Peki , herkes arbitraj kazancı elde edilir mi? İşte cevapları…

Arbitraj nedir; bir para birimi, emtiayı, kıymetli madeni yada hisseyi bir piyasadan ya da bir ülkeden ucuza alıp başka bir piyasada ya da başka bir ülkede daha fazla bir fiyata satılması işlemidir. Arbitraj işlemine örnek verecek olursak; Almanya’da 1 Euro 3 TL’den satılıyor, Fransa’da ise 1 Euro 3,30 TL den satılıyor diyelim.Bir yatırımcının internet vasıtasıyla Almanya’dan 3 TL’YE 1000 Euro alıp hemen Fransa’da bu 1000 Euro’yu satması işlemine arbitraj denmektedir. Bu işleme aynı zamanda yer arbitrajı denir.

Swap nedir, BDDK swap işlemleri neden sınırlandırdı. TIKLAYIN!

Arbitraj, diğer işlemlere göre daha az risk taşıması ve daha hızlı reaksiyon alınması sebebiyle yatırımcılar tarafından tercih edilmekle birlikte, teknolojinin çok hızlı ilerlemesi nedeniyle tüm piyasalara anında ulaşılabilmesi arbitraj imkanını sınırlamaktadır. Oluşan arbitraj imkanı ise bir kaç pipi geçmemekte bu da küçük yatırımcıya cazip gelmemektedir. Diğer taraftan yüksek hacimli işlem yapan sigorta fonları, büyük fonlar, kurumsal şirketler, portföyler için ise yüksek hacimli işlem yapmaları nedeniyle arbitraj işlemi anlam kazanmaktadır. 

TCMB Sözlüğünde Arbitraj işlemi aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

Arbitraj; herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) risksiz bir şekilde kar edilmesi işlemidir. Arbitraj işlemleri piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarının azalmasına yol açar. Günümüzde iletişim teknolojisinin artması ve bilgiye ulaşma maliyetinin düşmesi ile piyasalar arası fiyat farklılığı son derece düşük olmakta, ortaya çıkan farklılıklar anlık olarak bu tür işlemlerle ortadan kalkmaktadır.

Kaldıraç Nedir? Kaldıraçlı İşlem Nasıl Yapılır? TIKLAYIN!

Arbitraj işlemi iki piyasadaki fiyatları nasıl dengeler?

Arbitraj işleminin fiyatları nasıl dengelediğine ilişkin çok kaba ve basit olarak bir örnek verebiliriz.
Olay basit bir biçimde arz-talep dengesine dayanmaktadır.Arbitrajla bir kıymet ucuz olan yerden alınıp pahalı olan yerde satılır.Ucuz olan yerden mesela Euro alınmasıyla Euro talebinin artması sonucunda Euro değer kazanır, pahalı olan yerde satılması ise bir arz artışıdır, bu nedenle pahalı olan yerde Euro değer kaybeder, ve bu şekilde bir orta noktada fiyatlar dengelenmiş olur.

Spread Nedir? Spreadi nasıl yönetebilirsiniz? TIKLAYIN!

Arbitraj işlemine bir örnek, arbitraj uygulaması

Örneğin Türkiye’de 1 Azerbaycan Manatı 2 TL, İran’da ise 1 Azerbaycan Manatı (Türk lirası cinsinden) 2,5 TL olsun. Dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir yatırımcı (veya trader) hemen online sistem üzerinden Türkiye’den bir miktar Azerbaycan Manatı alır da bu Manatı İran piyasasında satarsa Arbitraj yapmış olur.

Görüldüğü gibi Arbitraj farklı yerlerdeki fiyat farklılıklarından yararlanma işlemidir, arbitraj işlemi genelde kısa süreli olur, bunu yapan kişi hemen ucuz olan piyasadan aldığı kıymeti, pahalı olan piyasada satışa sunmalıdır.

Arbitrajı İşlemlerini Kimler Yapar?

Oluşan arbitraj imkanından yararlanmak için işi; portföy yönetimi, koruma fonları, zenginlik yönetimi gibi işler olan şirketlerin hazırlamış olduğu bilgisayar yazılımları sayesinde piyasadaki oluşan arbitraj imkanlarını tespit ederek piyasa dengeye gelene kadar otomatik olarak alım veya satım yönünde pozisyon açarlar. Bu yüzden normal bir yatırımcının arbitraj işlemi yapması oldukça düşük olasılıktadır.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
36 ⁄ 12 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.