DOLAR 32,3796
EURO 35,0417
ALTIN 2325,618
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

NLP Nedir?

03.12.2019
A+
A-

Son yıllarda eğitimden satışa, kişisel gelişimden depresyona bir çok konuda başvurulan NLP tekniği hakkında çok fazla şey duyuyoruz. Bir çok bilim dalının başvurduğu NLP tekniği nedir, nasıl kullanılır üzerine size önemli bazı detayları paylaşmak istiyorum fakat öncelikle NLP nedir üzerinde duralım.

 

NLP’nin açılımı Neuro Linguistic Programming: Dil ve sinir sistemi aracılığıyla dış dünyanın gerçekliğine dair içsel temsil sistemlerinin bireye fayda sağlayacak şekilde değiştirilmesi işlemi. Kısaca zihnimizde oluşan ve işimize artık yaramayan inançlar, değerler, ölçütler gibi kriterlerin değiştirilmesi; daha da basitleştirirsek, yani beyni bir anlamda bir bilgisayar gibi programlama yöntemi. Hem de ilaç veya herhangi bir medikal müdahale olmadan. Ama unutmayalım lütfen, NLP tamamen bilimseldir. 

 

NLP’de, kurucusu Richard Brandler ve John Grinder tarafından başlatılıp, Antony Robins, Robert Dilts ve Judith Deloizer gibi üstadlar tarafından geliştirilmiş, Gesthalt, Jung gibi psikoloji ekolleri, bilişsel psikoloji, sibernetic, nöroloji gibi bilim dallarındaki yöntemleri de içeren 150’nin üzerinde metod bulunmaktadır.

 

NLP’nin en ilginç yanı bireyin kişisel değişimine katkı sağlayabilecek herşeyin bir NLP metoduna dönüşebilmesi. NLP bunu “modelleme” tekniği ile yapar. Yani başarılı bir örneği alıp en ince ayrıntısına dek inceler ve diğer birey üzerinde uygulayarak istenen sonuca ulaşılmasına yardımcı olur. Örneğin iyi bir konuşmacyı modelleyip, aynı modeli kullanarak diğer başka bir bireye iyi konuşma nasıl yapılır konusunda yardımcı olur. Veya sigarayı bırakanları modelleyip diğer bireylerin de sigarayı bırakmaları konusunda modelleri uygulayarak yardımcı olur. Çünkü NLP şuna inanır: Biri yapabiliyorsa herkes yapabilir; önemli olan nasıl yaptığını bilmektir. Yani NLP değiştirmek veya geliştirmek istediğiniz herhangi bir konuda size oldukça bilimsel ve etkin seçenekler sunar. VE EN ÖNEMLİSİ BUNU BİR VEYA İKİ SEANS GİBİ ÇOK HIZLI SÜREÇLERDE YAPAR.

 

Şimdi biraz daha iyi anladık ki NLP beyni (zihin) ilgilendiren her konuda yardımcı olabilir. Obsesif düşünceler, korkular, endişeler, fobiler, davranış bozuklukları, öfke, tikler, alışkanlıklar, istenmeyen ruh halleri gibi. Ayrıca yeni yetenek ve özellikler kazandırmak gibi konularda da hızlı ve etkili metodları vardır. Örneğin satış raporlama işini sevmiyorsanız ama yapmak zorundaysanız, NLP yeni bir strateji ile yaklaşım geliştirir ve yapmayı sevmediğiniz birşeyi yapmayı sevdiğiniz bir şeye dönüştürür.

 

NLP’nin terapi haricinde etkin olduğu pek çok çalışma alanı vardır. Liderlik, eğitim, satış, politika, sinema, kurumsal dünya, reklam vs gibi. Son olarak, NLP çok etkilidir. NLP kalıcı değişimlere yardımcı olur. NLP hızlı ve sonuç odaklıdır.

 

NLP Terapilerinin bireye yardımcı olduğu konular:

İstenmeyen Ruh Halleri
Depresyon, Panik Atak, Atalet, Stress, Uykusuzluk vb.

 

Korkular
Sahne Korkusu Kamera Korkusu Topluluk Önünde Konuşma Mikrofon Korkusu vb.

 

Fobiler
Kapalı Yerlerde bulunma Yükseklik Örümcek Karanlık vb.

 

İstenmeyen alışkanlıklar
Sigara Kullanımı Tırnak Yeme Tikler Konuşma Güçlüğü Yeme Bozukluğu Kilo Verme Güçlüğü vb.

 

Yeni Özellikler Kazandırma

Yeni yetenek gelişimi, daha iyi konuşma, öğrenimde başarıyı artırma, daha iyi iletişim, insan ilişkilerinde başarı, iş yapış yöntemlerinde iyileştirme, bireysel düşünce stratejileri geliştirme, amaç ve hedefleri belirleme ve gerçekleştirme adımları. Vb


YORUMLAR

Solve : *
11 + 27 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.