DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Otofaji nedir ve vücut aç kalarak nasıl yenilenir?

27.05.2018
A+
A-

Otofaji nedir

Otofaji yani hücrelerin bir anlamda çöpünü yok etmesi…Oruç ile otofaji…Diyet uzmanları tarafından uzun süren oruç diyetleri eleştirilse de, bu çalışmaya göre vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar üretilmesini sağlıyor….

Otofaji (otofagositoz) kelimesi, autophagos “kendi kendini yemek” ve kytos “oyuk” Yunanca kelimelerinin birleşiminden oluşur. Hücrenin yaşlamış ve bozulmuş yapılarının, hücrenin kendi lizozomu tarafından sindirilmesi sürecidir.

 

Otofaji yani hücrelerin bir anlamda çöpünü yok etmesi, 1960’larda keşfedilmiş, ancak bilim adamları mekanizmanın nasıl çalıştığını anlayamamışlar. Nobel ile birlikte 8 milyon İsveç Kronu (1 milyon US doları) para ödülünün de sahibi olan Oshumi araştırması ile otofajiden sorumlu genleri ortaya çıkarıyor ve 39. Nobel ödülünü bu sayede kazanıyor.

 

Çığır açan bu araştırmaya göre, 3 gün bile vücudun günde 16 saat boyunca aç bırakılması ile yaş ne olursa olsun vücudun bağışıklık mekanizması komple yenileniyor ve vücudun dinçleşmesi sağlanıyor.

 

Diyet uzmanları tarafından uzun süren oruç diyetleri eleştirilse de, bu çalışmaya göre vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar üretilmesini sağlıyor. Hücreler bazı durumlarda aynı insanlar gibi hareket ediyorlar. Çöplerini özel torbalara dolduruyorlar (otofagozomlar) ve konteynerlere depoluyorlar (lizozamlar). En kirli olanları yok edip sindiriyorlar, bazıları da yeniden dönüştürülerek enerji üretiminde kullanılıyorlar. Otofaji vücut stres altındayken daha fazla çalışıyor. Mesela oruç tutarken ya da açlık sırasında. Bu durumda hücre enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor ve ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindiriyor.

 

İnternette bir çoğunu bulabileceğiniz bu konuyla ilgili linklerden bir kaçını aşağıda Sizlerle paylaşıyorum.

 

Gelin Ramazan ayında, bu sene günlük 17,5 saati bulan oruç dönemde, bilimsel olarak da ispatlanan “Oruç” ile “Otofaji” yapalım.

 

Sağlıklı iftar ve sahur yapmak isterseniz de info@gulkaynak.com a mesaj atarak, günlük kapıya teslim Ramazan paketlerimizin bilgisini isteyin. 3 senedir evlere yolladığımız bu dönem için hazırladığmız paketlerimiz ile sindirim sistemimize yüklenmeden rahat bir oruç süreci geçirebiliriz.

 

Kısacası eskilerin dediği gibi “Oruç Tut, Sağlık Bul”.

 

Mutlu ve sağlıklı bir Ramazan ayı dileğimle,


YORUMLAR

Solve : *
5 − 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.