DOLAR 34,6044
EURO 36,5657
ALTIN 2937,453
BIST 9640,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Öfke hakkında ne biliyoruz?

18.08.2020
A+
A-

Yıllardır öfke ile ilgili seminerler veren biri olarak öfkeye dair olumsuz bir çok inanca sahip olduğumuzu gördüm. Aslında öfke,düşünüldüğü kadar kötü değildir. Tüm canlılarla vardır ve bizi hayatta tutar. Düşünsenize size büyük bir haksızlık yapılıyor ve siz öfkelenmemek adına buna boyun eğiyor ve kendinizi yok ediyorsunuz. Böyle bir durum sağlıklı olabilir mi? Öyleyse öfkenin olması normal,dozajının yüksek,ifade şeklinin yanlış olması problemdir.

Gelelim öfkeli olduğumuzda neler yapacağımıza;

– Çok öfkeliyseniz kendinizi fark edin, zihninizin size hükmetmesine izin vermeyin.

– Diyafram nefesleri almayı öğrenin ve bu nefes tekniklerini uygularken kendinize ‘gevşe’ ‘sakin ol’ gibi telkinlerde bulunun.

– Öfkelendiğiniz ortamdan ayrılarak kendinize bir es verin.

– Sessiz sakin bir ortama geçin ve sizi gevşetecek sözsüz müzikler dinleyin.

– İmgeleme yeteneğiniz yüksekse, gözlerinizi kapatın ve geçmişte sizi mutlu eden bir olayı hatırlamaya çalışın.

– Öfkelendiğiniz zaman suyla temas enerjiyi nötralize eder. Duş alabiliyorsanız duş alın eğer ortamınız duş almaya müsait değilse en azından elinizi yüzünüzü yıkayın.

– Öfkeliyken şiddet içerikli programlar izlemeyin.

– Öfkeliyken sorunu erteleyin ama içinize atmayın. Ertelediğiniz sorunu sakinleştiğinizde suçlayıcı bir tarzda değil kendi hissedişleriniz üzerinden ben diliyle anlatın.

Sorunu konuşmadan önce üzerinde düşünün değiştirebileceğiniz bir şeyse çözüm yolları bulun, değiştiremeyeceğiniz bir şeyse durumla savaşmayın, durumu kabul edin.

– Düzenli spor yapın. Düzenli spor yapmak negatif enerjinizin atılmasına yardımcı olacaktır.

– Kolay öfkelenmemek için uyku düzeninize dikkat edin, uykunuzu alarak uyanın.

Kendinize şiddet uygulamaktan vazgeçin, hatalarınızdan ders alarak yolunuza devam edin.

– Ara sıra kendinize küçük ödüller verin. Bu ödüller sayesinde motivasyonunuzun arttığını ve hayata daha olumlu baktığınızı göreceksiniz.

– Son olarak öfke her duygu gibi gerekli bir duygudur ama onu kontrollü yaşamak önemlidir. Öfke kontrollü olursa kişiyi motive eder, başarıya güdüler.

– Unutmayın öfkenizi kontrol edemezseniz hayatınızın her aşamasında sorunlarla karşılaşır ve hep sorunlu bir birey olarak yaşarsınız…

Yurdagül ÇELİK

Aile Danışmanı/Psikoterapist

 

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Solve : *
24 ⁄ 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.