DOLAR 32,3688
EURO 35,0314
ALTIN 2326,274
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

AB’de batık kredilerin artması yönünde endişeler arttı

AB’de batık kredilerin artması yönünde endişeler arttı
12.11.2020
A+
A-

ECB’nin en üst düzey banka yöneticisi Andrea Enria, FT’de, “ağır ama makul” bir senaryoda, avro bölgesi bankalarındaki sorunlu kredilerin 1,4 trilyon avroya ulaşabileceğini ve bunun 2008 mali krizinin ve ardından gelen seviyelerin çok üzerinde olabileceğini yazdı.

Single Resolution Board (SRB) Başkanı Elke König, Avrupa Merkez Bankası’nın, AB’nin daha yüksek tahsili gecikmiş kredilerle (NPL’ler) başa çıkabilmek için bir “kötü bankalar” ağı kurması gerektiği yönündeki önerilerini reddetti, ancak bankaları yaşayabilir kredileri uygulanamaz olanlardan ayırmak için yoğun bir çalışma yapmaları gerektiği konusunda uyardı.

Eurobond nedir ve Eurobond yatırımı nasıl yapılır? TIKLAYINIZ!

SRB, mali istikrarı ve bölgedeki borç verenlere tutarlı muameleyi güvence altına alırken, zarar gören bankaları tasfiye etmek için avro bölgesindeki devlet borç krizinin ardından kuruldu. Ancak düzenleyiciler şu anda kötü kredilerde artış risklerini tartıyorlar, ajans hala eksik olan AB banka krizi kuralları sistemi üzerinde çalışıyor ve farklı ulusal uygulamalardan oluşan bir düzenleme yapmaya çalışıyor.

Geçen ay, ECB’nin en üst düzey banka yöneticisi Andrea Enria, FT’de, “ağır ama makul” bir senaryoda, avro bölgesi bankalarındaki sorunlu kredilerin 1,4 trilyon avroya ulaşabileceğini ve bunun 2008 mali krizinin ve ardından gelen seviyelerin çok üzerinde olabileceğini yazdı.

König, durumun ne kadar kötüye gideceğini bilmek için henüz çok erken olduğunu, gerilemenin doğasına ve toparlanmaya bağlı olacağını söyledi. Devlet garanti programları gibi hükümetlerin mevcut eylemlerinin kredi verenleri “koruduğunu” da sözlerine ekledi.

Haziran 2017’de SRB, İspanya’nın Banco Popular hisselerinin tamamını Santander’e devretmişti.

Ancak takipteki kredilerin gelecek yılın birinci ve ikinci çeyreğinde armaya başlayabileceğini söyledi. Bunun ışığında, bankalara verdiği mesaj, “Neyin gelmekte olduğunun farkında olun ve yapılacak en iyi şey de, bunları erken ele almaktır. . . Şu an için yapabileceğimiz en iyi şey bu ve sonra sisin içinden geçmektir” dedi.

Avrupa borsaları ve endeksleri nelerdir? TIKLAYINIZ!

Avrupa Komisyonu gelecek ay ekonomi politikasını denetleyen başkan yardımcısı Valdis Dombrovskis’in batık kredilerde “muhtemel bir artış” olacağını söylemesiyle sorunu ele almak için kendi önerilerini ortaya koyacak. Bunlar, batık kredilerin alınıp satıldığı ikincil piyasaların daha da geliştirilmesi ve ödeme aczine ve borç geri kazanım çerçevelerine yönelik reformları içermekte.

ECB’den Enria, batık kredileri üstlenmek için ya bir Avrupa “varlık yönetimi şirketi” ya da bunlardan oluşan bir ağın kurulmasını ayrıca savunuyor. König, bu fikre karşı uyarıda bulunduğunu ve bankaların “ev ödevlerini” yapmalarının ilerlemenin kolay yolu olduğunu düşünüyor.

SRB ve denetlediği daha geniş sistem 2016’dan beri tam anlamıyla çalışır durumda ve bu süre içinde bir banka başarısızlığını ele aldı: İspanya’nın Banco Popular’ı.

Devam eden bir problemin de, ulusal iflas davalarında bankalara bağlı koşulların, ajansı tarafından yapılan müdahalelere bağlı koşullardan farklı olması olduğunu hatırlattı. Bu sorun, 2017 yılında, iki bölgesel İtalyan bankasının iflas davalarının bir parçası olarak devlet yardımı alırken, kıdemli alacaklıları zararlardan korunduğunda alevlenmişti.

Bu, hükümetlerin mali krizi çıkmasının ardından AB tarafından benimsenen kuralların arkasından dolanmalarına ve vergi mükelleflerinden önce yatırımcıların zararı üstlenmesini engelleyecek boşluklar oluşmasıyla o dönemde Berlin ve diğer başkentlerden tepki almıştı.

Avrupa Komisyonu, batan bankaların nasıl tasfiye edileceğine dair çözüm sistemini gelecek yıl gözden geçirmeye hazırlanıyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
18 × 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.