DOLAR 32,3188
EURO 35,1196
ALTIN 2300,81
BIST 9054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Aile ekonomisinin keyifli ipuçları

13.11.2017
A+
A-

Tasarruf aile ekonomisi

Ev kadınları, emekli kadınlar, çalışan kadınlar kısaca biz kadınlar ailemizin özellikle de çocuklarımızın daha rahat daha konforlu yaşaması için bin bir çeşit yöntem deneriz. İşte ben de bu ve diğer pek çok yazımda aile ekonomimize katkı sağlayacak yöntemlerden bir kaçını sizinle paylaşacağım.

 

Aile bütçesine katkıda bulunmak için her şeyden evvel yaşadığınız çevreyi “ne nerede ve ne nereden daha ucuza alınır” çerçevesinde keşfetmeliyiz. İsterseniz birlikte mevcut şartlar içinde de ailenizin ihtiyaçları maksimum düzeyde ve minimum masraflarla nasıl karşılayabilirize biraz kafa yoralım.

İlk olarak, en büyük ve değişmeyen giderleri başında kabul edilen mutfak harcamaları aslında kolaylıkla yönetilebilir maliyetler arasındadır. İşte size pratik olarak mutfak masrafını mutfaktan kısmadan asgariye indirmenin yolları;

Mutfak bütçesi yapalım

Her markete girdiğimiz de bir şeyleri fazladan alırız. Sonra bir bakmışız hafiflemiş bir cüzdan …İşte bu aşamaya gelmemek için bir mutfak bütçesi oluşturmalıyız. Bu bütçede mutfak masrafına aylık ne kadar ayırmalıyız? Haftalık mutfak alışverişimiz ne kadar olmalı?

Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesi çıkarın

Alışveriş işini genelde diğer işlerle birleştirir ve tahmini ihtiyaç listesi üzerinden markete, pazara girer ve gözümüze ilk çarpanları alıp çıkarız. Markete girmeden önce de genelde aç oluruz ve listede olmayan bir çok iştah açıcılar listeye eklenir…Sonra bir bakarız ki ay sonu geldiğinde yine raflarda kullanma tarihi geçmiş veya pişmeden hadi çöpe giden birçok mutfak malzemesi… Abur cuburların verdiği kilolarda ekstrası..Öyleyse alışverişe çıkmadan yapılacak bir ihtiyaç listesi bizim bütçemizinde kilolarımızında iyi bir kurtarıcısı olacaktır.

Market bültenleri

Market bültenleri inanın tahmin edemiyeceğiniz kadar çok bütçenize katkı sağlar.Genelde markette satılan tüm ürünler belirli periyotlarda indirime girer ve bu indirimler hiç fena değildir. Mesela markette 100 TL harcayacaksınız. İndirimden önce 30 TL’ye alacağınız x marka deterjanı indirimde 20’tl’ye alabilirsiniz. Bakın şimdiden 10 TL tasarruf ettiniz. Bu şekilde aylık 1000 TL olan mutfak masrafınızı yüzde 30 indirimli ürünleri tercih ederek 700 TL mutfak giderine dönüştürebilirsiniz.

Giyim kuşam alışverişindeki büyük sır

Aile bütçesinde ki diğer önemli gider ise kıyafetler, giyim, kuşam. Etiket fiyatı 200 TL olan bir elbiseyi mesela 30 TL’ye bile alabilirsiniz. Bakın şimdiden 170 TL cepte. Nasıl mı sezon indirimleri, birinci sezon indirimi, ikinci sezon indirimi ve son indirim… İndirim ve kampanyalar hiç bitmez. Alışveriş yaptığınız mağazaların üyelik sistemlerine cep telefonlarınızı veya maillerinizi kaydettirin. İndirimlerden herkesten önce sizin haberiniz olacaktır.

Kıyafet alışverişinde hepimizin en çok yaptığı küçük bir hataya da değinmeden geçemiyeceğim. Alış veriş yaparken ihtiyacımız oranında alışveriş yapalım, şunu alayım zayıflarsan giyerim bunu alayım rengi çok güzel kriterleri yanlıştır.

Küçük alışveriş canavarlarını bilinçlendirelim

Çocuklarımızı yetiştirirken onları ihtiyaçları dışında fuzuli masraf etmemeleri konusunda bilgilendirmemiz ve bu konuda küçük gözlerin bizi izlediklerini ve örnek aldıklarını unutmayalım. Bilinçli alışveriş yaparken küçük gözler bizi izleyecek ve ilerde taklit edeceklerdir. Alışveriş yaparken nelere dikkat ettiğimizi onlarla paylaşalım.

Aynı kalitede ki ürünü hizmeti daha ucuz nereden alabilirsiniz… Aile bütçenize nasıl katkı sağlayabilirsiniz… Maaşınızın alım gücünü nasıl artırabilirsiniz gibi birçok pratik bilgiyle birlikte size daha ucuza alışveriş nasıl yapılır, ne nerde kampanyada gibi bir çok bilgiyi ve daha fazlasını paylaşmak istiyorum. Tabi sizden de tavsiyelerinizi aile ekonomisinde yazdığınız başarı hikayelerinizi de bekliyorum… Hadi birbirimize güç katalım sağlıcakla kalın, sevgilerimle…

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
19 + 18 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.