Ak Yatırım: Borsada Mayıs ayında dalgalı seyir olası görünüyor
Mayis’ta salginin sikintili yönleri ön planda. Issizlik ve ekonomik verilerin uzun sürecek bir durgunluga isaret etmesi, ABD (belki diger gelismis ekonomiler) ile Çin arasinda salginin sorumlulugu üzerinden yasanabilecek gerginlikler borsalarda soluksuz yükselise izin vermeyebilir
Nisan ayi hisse getirileri sevindirdi. 23 Mart’ta dip seviyelerden sonra ABD endekslerinde %30’u asan getirilere BIST-100’ün dolar bazinda %14 düzeyinde sinirli yükselisi eslik etti. Toparlanmada salginda en kötünün görüldügü ve Mayis ile normallesmenin baslayacagi iyimserligi belirleyiciydi. Yatirimcilar Merkez Bankalarinin sagladigi bol likiditenin hisse senedine de yönelecegi beklentisini ön plana aldilar.
Sektör bazinda seçici davranilsa da salginin ekonomideki daraltici etkisi fiyatlamada ikinci öncelik oldu. BIST’in geride kalmasi (i) Dolarin diger GOÜ para birimleri gibi TL’ye karsi da güçlenmesi, ve Türkiye’nin FED’in likidite imkanlarindan faydalanamamasi ile (ii) endeks agirligi olan banka, demir çelik, petrol ve benzerleri ve havayolu sirketlerinin dönemsel ve küresel zayifliklarindan kaynaklandi.
BIST-100 Covid-19 sonrasinda (19 Subat – 30 Nisan) dolar bazinda %26 deger kaybi ile GOÜ liginde ortalarda yer aldi. BIST’in MSCI-GOÜ endeksinin altinda kalmasi Çin ve diger Uzakdogu ülkelerinin daha dirençli piyasalarindan kaynaklandi. Mart sonlarina dogru süren geri çekilmede BIST-100 dolar bazinda yaklasik 1,3 seviyesindeki direncini bir kez daha test etti. Yine bu geri çekilis sirasinda BIST-100 F/K’sinin MSCI-GOÜ ortalamasina olan iskontosu Mayis ve Kasim 2019’un ardindan bir kez daha %55’teki zirveyi test etti.
Mayis’ta salginin sikintili yönleri ön planda. Issizlik ve ekonomik verilerin uzun sürecek bir durgunluga isaret etmesi, ABD (belki diger gelismis ekonomiler) ile Çin arasinda salginin sorumlulugu üzerinden yasanabilecek gerginlikler borsalarda soluksuz yükselise izin vermeyebilir. Saglik sistemi basarili bir sinav veren, özellikle düsük ölüm orani ile öne çikan ülkemiz bu süreçten avantaj saglayabilir. Ancak kisa vadede bankalarda kârlilik ve büyüme beklentilerindeki asinma (regülasyonlar ve ekonomik yavaslama kaynakli), demir çelik ve petrol sektörlerinde küresel arz-talep kosullari ve havacilik sektöründe Covid-19’un is modelini degisime zorlamasi nedeniyle zayiflik devam ediyor.
Risk istahinin da zayifladigi bir ortamda Mayis ayinin kismen saticili ve sonrasinda da yataya dönük bir seyir izleyecegini düsünüyoruz.
Önümüzdeki ayin beklentilerini dikkate aldigimizda endekslerin 23 Mart’ta dip seviyelerden baslattiklari toparlanma rallisinin bir süre yavaslamasi bizce daha olasi görülüyor. Bu dönemde yatirimcinin yine banka, emtia ve havacilik sirketlerine daha uzak kalacagini, teknoloji ve perakende sektörlerindeki seçiciligin devam edecegini tahmin ediyoruz. Ayrica normallesme adimlari çerçevesinde gida disi perakende ve GYO tarafinda da hareket gözlenebilir.
Portföye Dogan Holding eklenirken, Anadolu Cam ve Migros portföyden çikiyor. Dogan Holding’i 512 milyon dolar tutarinda güçlü solo net nakit pozisyonu ve kimya, ambalaj ve kompozit malzeme sektörlerinde satin alma potansiyeli nedeniyle portföye ekliyoruz. Model Portföyümüz’e ekledigimizden beri BIST-100 endeksinin sirasiyla %8 ve %36 üzerinde olan Anadolu Cam ve Migros’u portföy önerilerinden çikariyoruz. Ayrica sektörün beklentilerindeki zayiflama nedeniyle bankacilik sektörü hisselerinin agirligini %25’ten %22’ye indiriyoruz.
Hisse öneri portföyümüz 31 Mart’tan bu yana %18 getiri ile BIST-100 endeksinin %6 üzerinde basari sagladi. Özellikle Anadolu Cam, Fonet, Migros, Tofas Oto ve Ülker önerilerimiz bu performansa yüksek katki saglarken Garanti Bankasi portföy getirisini asagi çekti. Diger önerilerimizdeki getiriler BIST’in ortalamasina daha yakin kaldi. Bu görünüm önceki raporda belirttigimiz Covid-19 belirsizlik döneminde gida perakendeciligi, telekomünikasyon, enformasyon teknolojileri gibi sektörlerin öne çikacagi düsüncemizi destekledi.
Geçen ayki basarili performans ardindan bir süredir asagi egim sergileyen model portföy öneri listemizin (yayinlamaya basladigimiz 2014 basindan bugüne kadarki) getirisi yeniden yukari döndü ve %263 oldu. Ayni dönemde getirimizi karsilastirdigimiz BIST-100 toplam getiri endeksi (temettü getirisi için düzeltilmis) %76 getiri sagladi. Buna göre portföyümüzün göreceli getirisi %106’ya yükseldi.
Ak Yatırım strateji raporundan alıntıdır
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.