DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

AkYatırım: TCMB faiz kararından olumlu etkilenecek hisse senetleri

27.09.2021
A+
A-

TCMB faiz indirim kararı sonrası ilk tepki mali sektör hisselerinde belirgin değer kaybı, sanayi endeksinde, özellikle daha dirençli kalan inşaat,…

27 Eylül 2021AkYatırım: TCMB kararı sonrası hisse senedi beklentileri

TCMB faiz indirim kararı sonrası ilk tepki mali sektör hisselerinde belirgin değer kaybı, sanayi endeksinde, özellikle daha dirençli kalan inşaat, cam, otomotiv, beyaz eşya ve havayolu şirketleri sayesinde %0,4 artış şeklinde oldu. Karar sonrası TL %1’in üzerinde değer kaybetti, aybaşına göre değer kaybı %5’i geçti. 10 yıllık tahvil faizi 70 baz puan artarak %18’in üzerine ve CDS primi de yeniden 400 baz puanın üzerine çıktı.

Ekonomistlerin yorumlarına bakıldığında önümüzdeki PPK toplantılarında da enflasyon/faiz dinamiklerinin gündemde önemli yer tutacağı anlaşılıyor. Özellikle banka hisseleri açısından piyasanın TL fonlama maliyetindeki düşüşten çok, kurdaki oynaklık ihtimalini ve bunun risk iştahına olası etkilerini fiyatladığı anlaşılıyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte kur üzerindeki oynaklık riskinin artabileceği varsayımı altında banka hisseleri güçlü üçüncü çeyrek beklentileri olmasına rağmen bir miktar zayıf performans gösterebilir.

Sanayi şirketleri açısından ise hem kurdaki oynaklık hem de küresel emtia/enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar sektör bazlı ayrışmayı belirginleştirecektir. Kur tarafında en son yüksek oynaklık yaşadığımız dönem 19 Şubat ve 22 Haziran arasındaki dönem (TCMB Başkan değişimi) olarak dikkat çekmişti. TL’nin %20 üzerinde değer kaybettiği bu dört aylık dönemde BIST-100 endeksi %8’in üzerinde değer kaybederken, demir/çelik hisseleri, havayolu hisseleri, kimya sektörü hisseleri, dayanıklı tüketim sektörü hisseleri nispeten daha iyi bir performans gösterdiler. Dolayısıyla kur oynaklığının artabileceği önümüzdeki süreçte de döviz kazancı sağlayan, döviz borcu olmayan, ihracatçı şirketlerin öne çıkacağını, şirket tercihi yaparken küresel piyasalardaki emtia ve enerji fiyat artışlarının da şirketlere etkisinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu kapsamda kısa ve orta vadede; (i) döviz kazancı sağlayanve Covid-19 sonrası yolcu trafiğindekitoparlanmanın olumlu yansıdığı havacılık şirketleri (THYAO, PGSUS, TAVHL), (ii) ihracat geliri sağlayan otomotiv şirketleri (TOASO, FROTO); (iii) yine ihracatı güçlü dayanıklı tüketim şirketleri (VESTL, VESBE, ARCLK), (iv) yabancı para gelir yapısı olan ve mobilitenin artması ile ürün marjları genişleyen TUPRS, (v) ürün fiyatlamasının küresel koşullara bağlı olarak ve döviz cinsinden yapıldığı demir çelik sektörü şirketleri (EREGL, KRDMD), (vi) ihracat tarafı güçlü seyreden ve yurtiçi ürün satışı makro koşullara nispeten bağımlı olmayan savunma sanayi sektörü şirketleri (OTKAR, ASELS), (vii)üretiminin bir bölümünü yurt dışında yapan ve ihracat avantajı olan SISE, (viii) döviz bazlı fiyatlama ve fiyatlarının son dönemde geri çekilen altın madenciliği şirketleri (KOZAL, KOZAA,) ve (viiii) güçlü ihracatı olan ve yurtdışında yeni satın alım yapan gıda şirketi (KRVGD) ön plana çıkmaktadır.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.