DOLAR 32,3773
EURO 35,0134
ALTIN 2325,398
BIST 9102,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Altında tepkinin devamı beklenebilir

Altında tepkinin devamı beklenebilir
08.03.2021
A+
A-

Altının gram fiyatı 413 liradan, çeyrek altın 677 lira, Cumhuriyet altını 2.748 liradan satılıyor
Altının gram fiyatı, haftaya yükselişle başlamasının ardından 413 liradan işlem görüyor.

Geçen haftanın son işlem gününde altının ons fiyatına paralel sınırlı da olsa artış kaydeden gram altın, günü bir önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 411,7 liradan tamamladı.

Gram altın, yeni haftaya yükselişle başlamasının ardından saat 10.25 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 413 lirada dengelendi. Çeyrek altın 677 lira, Cumhuriyet altını da 2.748 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, ABD’de Senato’da kabul edilen ekonomik destek paketi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin neden olduğu tedirginliklerden bulduğu destekle 1.714 doları görse de bu seviyelerde tutunamadı ve 1.700 dolardan işlem görüyor.

Analistler, Suudi Arabistan Enerji Bakanlığının, petrol sevkiyatı açısından dünyanın en büyük limanlarından Ras Tanura Limanı ve Saudi Aramco tesislerine saldırılar düzenlendiğini bildirmesinin ardından yükselen petrol fiyatlarının etkisiyle küresel piyasalarda risk algısının arttığını kaydetti.

Bugün piyasalar üzerinde etkili olacak önemi bir makroekonomik veri bulunmadığını ifade eden analistler, tahvil piyasası ve petrol fiyatlarının seyrinin takip edileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.670 dolar seviyesinin önemli destek, 1.720 doların direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde, “1700 üzerinde tepkinin devamı beklenebilir” deniliyor. Analizin tamamı şu şekilde:

“ABD’de %1,58’e çıkan 10 yıllık tahvil faizlerinden altın da nasibini alıyor. Geçen hafta 1687 dolara kadar gerileyen ons altında bu sabah işlemler 1700’ün üzerinden geçmekte. 1700 üzerinde tepkinin devamı beklenebilecekken tepkinin güçlenmesi için 1730 yukarı kırılmalı. Kırılması halinde 1750-1755 test edilebilir. 1700 altına ise 1650 riski oluşabilir. Ons altının fiyatında ABD 10 yıllık faizlerinin seyri belirleyici olmaya devam edecek.”

Gedik Forex tarafından hazırlanan analizde de, “Ons altın geçtiğimiz hafta 1685$ seviyesinden aldığı destekle yukarı yönlü tepki vermeye başladı. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizi yükselişini sürdürüyor bu durum ana resimde ons altının da yükselişini zorlaştırmakta. Dolayısıyla ons altın şu sıralarda 1700$ çevresinde ancak gün içerisinde tahvil faizindeki yükseliş daha da devam ederse ons altının yeniden 1700$ altına doğru tepki vermesine neden olabilir. Bugün tahvil faizinin durumu yakından izlenmeli. Teşvik paketi, Senato’da onaylandığı için bugünün hatta bu haftanın gündeminde yine paket olacaktır. Bugün ABD’den ikincil düzey veriler açıklanacak. Ons altın açısından haber akışları önemli olabilir. Ons altın için 1690$ – 1676$ – 1660$ destek noktaları, 1721$ – 1736$ – 1753$ direnç noktaları olarak takip edilebilir” diye belirtiliyor.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan analizde, “FED Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareket sürerken, bu hareket geçen hafta değerli metallerde sert satışlar görmemize neden oldu. Haftaya başlarken ise, ABD’de 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin senatoda onaylanmasıyla değerli metallerde tepki alımı görüyoruz. Alımların devamı halinde 1.765 seviyesini ilk direnç olarak takip ediyor olacağız. Aşağıda ise 1.700 seviyesini ilk destek olarak izlemeye devam ediyoruz. Teknik olarak aşırı satım bölgesinde ve yükselen kanalın alt bandında işlem gören ons altında, ABD tahvillerinde sert bir yükseliş olmadığı sürece kısa vadede yukarı tepkinin devamı beklenebilir. Ancak kanal görünümü bozulmadıkça yükselişlerin kalıcı olamayacağını düşünüyoruz” denildi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.