DOLAR 32,3693
EURO 34,9978
ALTIN 2325,851
BIST 9093,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Beklentiyi aşan enflasyona rağmen borsada yükseliş güçlendi

Beklentiyi aşan enflasyona rağmen borsada yükseliş güçlendi
03.03.2021
A+
A-

Küresel piyasalarda dünkü dalgalı seyrin ardından bugün pozitif bir hava hakim. Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi güne yüzde 0,65 oranında yükselişle 1.538,80 puandan başladı

Dünya çapında aşı ve aşılama çalışmalarında olumlu gelişmelerin yanında ülkelerin tedbirlerdeki kademeli normalleşme planları risk iştahını destekliyor. Enflasyon endişeleri ve tahvil faizlerindeki yükseliş ise risk unsuru olarak gündemde yerini korurken, faizlerin seyri ve merkez bankalarının tahvil piyasasına yönelik hamle ve söylemleri yakından izleniyor. Bugün yurt içinde gözler açıklanan enflasyon rakamındaydı. Piyasada beklentileri aylık bazda yüzde 0,75 oranında bir artış olacağı yönündeyken artış aylık %0,91, yıllık %15,61 olarak gerçekleşti.

ABD’de teşvik paketinin Temsilciler Meclisi’nde onaylanması ve tahvil faizlerindeki dengelenme ile haftaya güçlü bir başlangıç yapan küresel hisse piyasalarında dün dalgalı bir seyir izlendi. Yurt dışı piyasalardaki seyre paralel hisse bazlı hareketlerin öne çıktığı dalgalı bir fiyatlamanın etkili olduğu BIST 100 Endeksi günü yüzde 0,09 oranında sınırlı bir değer kazanımıyla 1.528,82 puandan tamamladı. ABD borsaları dün günü düşüşlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelilerinde hafif alıcılı bir seyir izleniyor. Asya piyasalarında pozitif görünüm hakim olurken, Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor.

BORSA İSTANBUL

BIST 100 endeksi, dün 1.510-1.540 bandında dalgalı bir seyir izleyerek, günü yüzde 0,09 değer kazancıyla 1.528,82 puandan tamamladı. Analistler, tahvil piyasalarının seyri ve ABD’de bu hafta sonuna kadar Senato’da görüşülmesi beklenen ekonomik destek paketine ilişkin gelişmelerin gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, bugün yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve ABD’de ADP istihdam raporu başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceğini kaydetti.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, 1.525 direnç seviyesi yakından izlenirken, geçen hafta yaşanan satış baskısı sonrası haftaya tepki yükselişiyle başlayan piyasada, dün seans içerisinde bu kritik direnç seviyesi aşılmaya çalışıldı. Endeksin yükseliş hareketlerinde güç kazanabilmesi ve düzeltme hareketinin ardından yeniden zirve bölgesini aşma denemeleri oluşturabilmesi için bu direncin aşılması gerekiyor. Aşılması halinde ise 1.580 zirve bölgesinin hedeflenebileceği belirtiliyor.

Endeksin gün içinde 1.514 altına gelmesi durumunda ise 1.502 seviyelerine doğru geri çekilme gerçekleştirmesi beklenirken, bu seviye altındaki olası bir kapanışta ise kısa vadeli bir boğa tuzağı oluşması ve ilk hedefin 50 GHO’nın geçtiği 1.490 olmak üzere yeniden 1.460-1.465 aralığına kadar düşüşün tekrar güçlenme riskini oluşturacağının altı çiziliyor. Kısa vadeli teknik göstergelerdeki güçlü pozitif görünüm geri çekilmeler olsa da borsada  alım fırsatı olacağına ve yükselişin devam edeceğine işaret etse de momentumdaki zayıflama gün içinde kar satışı oluşacağına işaret ediyor diye de hatırlatılıyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ise yurt içinde 10.00’da Türkiye, şubat ayı TÜFE ve Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) olurken, yurt dışında şubat ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI’lar 11.55’te Almanya, 12.00’de Euro Bölgesi, 12.30’da İngiltere ve 17.45’te ABD’de olacak. Ayrıca 13.00’te Euro Bölgesi, ocak ayı ÜFE, 16.15’te ABD, ADP özel sektör istihdamı, 18.00’de ABD, şubat ayı ISM imalat dışı PMI ve 22.00’de ABD, Fed’in Bej Kitap Raporu izlenecek.

Şubat ayı enflasyonu beklentileri aştı

BİST 100 endeksi güne yüzde 0,65 oranında yükselişle 1.538,80 puandan başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 9,98 puan ve yüzde 0,65 değer kazanarak 1.538,80 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,65 ve holding endeksi yüzde 0,53 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,14 ile finansal kiralama, faktoring, tek gerileyen ise yüzde 0,13 ile spor oldu.

Piyasa açılışı akabinde gelen enflasyon verisi beklentilerin üzerinden gerçekleşmesine rağmen BİST 100 endeksinde yükseliş yüzde 1’in üzerine tırmandı.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında aşılama çalışmalarının hızlanmasına karşın artan mutasyon riski ile karışık bir seyir izlerken, bugün yurt içinde enflasyon verisi takip edilecek.

Kovid-19 salgınında aşı konusunda tedarik sorunları önemli ölçüde giderilirken, hızlanan aşılama çalışmalarına karşın mutasyon riski piyasalarda endişeye neden oluyor. Analistler, mutasyona bağlı, olası bir üçüncü dalganın toparlanmaya başlayan ekonomilerde tahribata neden olacağını belirterek, konuyla ilgili gelişmelerin gündemin odağında bulunduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ilaç üretim firması Merck & Co’nun hafta sonu acil kullanım onayı alan Johnson & Johnson’ın Kovid-19 aşısını üretmesi için kendisine özel sektörün üretimini yönlendirme hakkı veren Savunma Üretim Yasası’nı kullanacağı belirtildi. Ayrıca Biden, ABD’nin ülkedeki her yetişkinin mayıs ayı sonuna kadar aşılanması için yeterli miktarda Kovid-19 aşısına sahip olacağını bildirdi.

Dün, veri gündeminin sakin olduğu ABD’de, 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 1,41 seviyesinde dengelenmesine rağmen New York borsasında satıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,46, S&P 500 endeksi yüzde 0,81 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,69 değer kaybetti. Dolar endeksi ise analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 91’in üzerini test etmesinin ardından düşüşe geçerek, günü 90,8 seviyesinden tamamladı.

Avrupa borsalarında ise İtalya hariç pozitif bir seyir izlendi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,19 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,29 yükselirken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,78 değer kaybetti. İtalya’da, Kovid-19 ve daha bulaşıcı türleriyle mücadele için çıkarılan yeni kararnameyle, halihazırdaki sıkı tedbirlerin ek önlemlerle güncellenerek 6 Nisan’a kadar uzatılması pay piyasasında satıcılı bir seyir izlenmesine neden oldu. Kovid-19’un ülke genelinde hızlı şekilde yayılan varyantları sebebiyle tedbirlerin sıkılaştırıldığı açıklandı.

Bugün Avustralya’nın 2020 yılı 4. çeyrek büyüme verisinin yüzde 3,1 ile beklentileri aşması ve emtia fiyatlarının görece sakin seyri sonrası Asya piyasalarında pozitif bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,8 ve Avustralya’da S&P ASX200 endeksi yüzde 0,8 değer kazandı.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.