DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bitcoin neden hızla yükseliyor?

08.08.2017
A+
A-

Sanal para birimi Bitcoin, son bir haftadır üst üste rekorlar kırarak 3400 dolar seviyesini de aşmış durumda.

Yılbaşında Bitcoin’e yatırım yapan bir kişinin yatırımı şu anda üç kattan fazla değerlenmiş durumda. Sanal para biriminin bu kadar hızlı değer kazanmasının ardında ise birkaç neden yatıyor.

Bitcoin arayanlar, ‘Madenci’ olarak adlandırılan bu güçlü bilgisayarları kullanıyor. Madenci bilgisayarlar durmadan 16 haneli şifreleri kırmaya çalışıyor ve bu şifreleri kırdıkça sistemdeki bitcoinleri ‘madenden çıkarmış’ oluyor.

DEVREYE GİREN YENİ TEKNOLOJİ

Bitcoin’i ayakta tutan kilit bilgisayar programları geçtiğimiz ayın başlarında sistemi güncellemenin zamanı geldiği konusunda fikir birliğine vardı.
Mevcut teknolojik altyapı, Bitcoin’e yönelik giderek artan talebi karşılama konusunda yetersiz kalmaya başlamıştı.

Bitcoin’de işlemler, Bitcoin bloklarının birbirlerine eklenerek kriptolanmış blok zincirleri oluşturulmasıyla gerçekleşiyor.

Ancak kısa süre öncesine kadar blok zincirlerinin veritabanı 10 dakikada 1 megabayt veri işleme kapasitesiyle sınırlıydı. Bu da saniyede 7 işlem anlamına geliyordu.

Büyük çaplı Bitcoin işlemlerinin yapılması, yani bir hesaptan diğerine Bitcoin transferi, eski sistemde saatler alıyordu.

Sorunu çözmek için ortaya önce Segwit2x adlı yazılım güncellemesi fikri atıldı. Segwit2x ile önerilen, söz konusu Bitcoin işlemleriyle ilgili verilerin bir kısmının bloklar dışına taşınması ve paralel depolama ile Bitcoin işlemlerindeki veri transferi hızının artırılmasıydı.

Başta bu güncelleme Bitcoin stoklama hizmeti veren ‘elektronik cüzdan’ şirketleri tarafından yaygın olarak benimsendi.

BİTCOİN’DE ‘İÇ SAVAŞ’

Bitcoin içerisindeki tüm programcılar Segwit2x güncellemesine yüzde 100 inanmamıştı. Bitcoin Cash adı verilen çözümü ileri sürenler, verilerin bloklar dışına taşınmasına karşı çıktı ve bunun yerine blokların kapasitesinin 1 megabayttan 8 megabayta çıkarılmasını önerdiler.

Taraflar arasında bir anlaşmaya varılamadıkça belirsizlik Bitcoin fiyatını da etkilemeye başladı ve fiyatlamalarda sert dalgalanmalar gözlendi.

Sonunda elektronik cüzdan hizmeti veren şirketlerin tavrını Segwit2x’den yana koymasıyla birlikte ‘iç savaş’ önlendi ancak Bitcoin’de büyük bölünme de yaşanmış oldu.

Bugün Segwit2x güncellemesiyle yola devam eden Bitcoin (BTC) ile Bitcoin Cash (BCC) aynı anda ayakta kalma mücadelesi veriyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
14 × 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.