DOLAR 34,3008
EURO 37,3407
ALTIN 3031,476
BIST 8863,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa güne nasıl başladı – 06.12.2021

06.12.2021
A+
A-

Küresel piyasalar yön arayışındayken, piyasalarda mevcut endişeler sürüyor. Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi güne %0,56 oranında yükselişle 1.921,19 puandan başladı.

Omikron varyantına dair endişeler geçen hafta biraz daha azalmış olarak karşımıza çıktı. Moderna CEO’sunun ‘yeni aşı’ düşüncesine karşılık, Dünya Sağlık Örgütü’nün omikronun daha hızlı yayıldığına dair bir kanıtın olmadığı ve Biontech CEO’su Uğur Şahin’in ‘mevcut aşıların varyanta karşı etkili olabileceği’ açıklamaları ile piyasalar biraz daha rahatlamış gözüktü.
BİST100 endeksi tarafına bakıldığında ise Cuma günü yeni piyasa rekoru kırıldı. Özellikle endişelerin azalmasıyla ulaştırma sektörü payları bu yükselişte başı çekti. Ulaştırma sektörüne bankacılık sektörü paylarının da eşlik etmesi ile BİST100 endeksi 1.900 seviyesini kırdı. Gün içerisinde Kasım ayı enflasyon verisi açıklandı. Kasım’da TÜFE aylık %3,51, yıllık ise %21,31 oranında arttı. Artan gıda ve enerji fiyatları ile kurdaki sert yükseliş artışta etkili oldu.

Şirket haberleri

(=) TTKOM borçlanma aracı ihracı için başvurdu… Türk Telekom Yönetim Kurulu, vadesi en fazla 5 yıla kadar olmak üzere değişik vadelerde, Türk Lirası cinsinden,
bir veya birden çok seferde, yurt içinde halka arz edilmeksizin, nitelikli yatırımcılara satış şeklinde toplam 500.000.000 TL tutarını aşmayacak şekilde borçlanma aracı ihracının/ihraçlarının gerçekleştirilmesine karar verdi. Şirket, Cuma günü Sermaye Piyasası Kurulu‘na ihraç başvurusu yaptı. Eylül sonu itibariyle Şirket’in 17,28 milyar TL büyüklüğünde net borç pozisyonu bulunmaktadır. İhraç tavanı başvurusunu TTKOM için nötr olarak değerlendiriyoruz.

• (=/+) S&P THYAO’nun not görünümünü durağana yükseltti… S&P, THY’nin kredi notunu “B” seviyesinde teyit ederken, “negatif” olan not görünümü “durağan” olarak
değiştirdi. Değişikliğin, güçlü kargo gelirleri ve yolcu trafiğindeki toparlanmaya bağlı olduğunu belirtildi. Trafik verilerinde önümüzdeki dönemde kademeli toparlanma devam etmesini bekliyoruz. Görünüm değişikliğini sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz.

• (=/+) ENJSA şarj şirketindeki payını artırdı… Enerjisa, 26 Nisan 2018 tarihli Hissedarlık Sözleşmesine uygun olarak, %100 hissedarı olduğu Enerjisa Müşteri Çözümleri A.Ş.’nin Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş.’nin %14 oranındaki azınlık payını 42,4 milyon TL karşılığında satın aldığını duyurdu. İşlem sonrasında Enerjisa Müşteri Çözümleri A.Ş.’nin Eşarj’daki payı %80’den %94’e yükseldi. Eşarj, 2020 yıl sonu itibarıyla 186 halka açık noktada 320 şarj soketi ile faaliyet gösteren, Türkiye’nin ilk ve en hızlı elektrikli araç istasyon ağı konumundadır. Önümüzdeki dönemde elektrik araçlara geçiş süreci yaşanması beklenirken, Şirket’in bu alandaki yatırımın büyütülmesini sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz.

İş Yatırım Günlük Analiz, haftaya başlarken beklentiler

Eurotahvil Piyasaları

Güne %1.41 seviyelerinden başlayan ABD on yıllık getirileri, %1.44 seviyesinden günü noktaladı. Avrupa bölgesi tahvillerinin hemen hemen tamamında alıcılı seyir hakimdi. Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi üç baz puan daralarak -%0.38 seviyesinden günü kapatırken, Fransa on yıllık tahvilin getirisi de üç baz puan daralarak –
%0.01 seviyesinden, İngiltere on yıllık tahvilin getirisi ise bir baz puan azalarak %0.81 seviyesinden günü sonlandırdı.

Gelişmekte olan ülke kıymetlerinde Türkiye dışında pozitif seyir hakimdi. Türk hazine eurotahvilleri tüm vadelerde seyir izlerken, satış kısa ve orta vadelerde yoğunlaştı. Kısa tarafta 15-40 baz puan genişlerken, orta ve uzun taraf ise 1-10 baz puan genişledi. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla %6.51 ve %7.40 seviyelerinde
işlem görürken, uzun tarafta ise %7.78 seviyesinden günü sonlandırdı. Beş yıllık risk primi beş baz puan artarak 537 seviyesinden günü noktaladı.

Geçtiğimiz hafta genelinde satıcılı seyreden banka ve şirket eurobondları, bugünde satıcılı seyir izleyerek günü noktaladı. Yabancıların daha çok satış yönünde olduğu özellikle kısa vadeli kağıtlarda, lokal tarafta fonların ve şirketlerin alım talebi devam etti. Uzun tarafta ise bireysellerin uzun sermaye benzeri kıymetlere olan talebi devam ederken, düşük likidite sebebiyle hacimler zayıf kaldı. Ziraat Bankası 2026 vadeli senior kıymet %7.32 getiri seviyesinden işlem gününü sonlandırırken, Bankası 2022 vadeli sermaye benzeri kıymet %4.46 getiri seviyesinden günü noktaladı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Finans piyasalarında açıklanan ekonomik verilerin ve yeni varyantın büyük beki yarattığı bir haftada, büyük teknoloji şirketlerinde yaşanan sert satışlar Cuma günü ABD endekslerini aşağı çekti.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın şahin eğilimi ve omikron varyant salgınının küresel yeniden açılmayı nasıl etkileyebileceği konusundaki belirsizlik piyasaları baskılamaya devam etti. Beklentinin oldukça altında gelen ABD istihdam raporu, haftanın son iş gününde volaliteyi oldukça arttırdı. Düşüşün en büyük etkenlerinden biri politika yapıcıların yüksek enflasyon ortamında varlık alımlarını daha hızlı azaltarak devam etmesinin muhtemel olarak görülmesi ve açıklanan ekonomik verilerin etkisinin bu konuda sınırlı kalacağı olmasıdır.

ABD endekslerine baktığımız zaman Dow Jones %0.17, S&P 500 endeksi %0.84 ve Nasdaq %1.92 oranında değer kaybı yaşadı. Dow Jones endeksinde temel tüketim ürünleri %1.85 oranında değerlenerek en iyi performansı sergilerken sağlık %0.72 ve takdirsel tüketim ürünleri %0.10 oranında değerlenerek günü pozitif sonlandıran sektörler arasında yer aldı. Finans %1.12, IT %0.98 ve enerji %0.63 oranında değer kaybederek endeksin en kötü performans sergileyen sektörlerinden oldular. S&P500 endeksinde ise yine temel tüketim ürünleri %1.4 oranında değerlenerek en çok yükselen sektör olurken alt yapı sektörü %1 civarındaki artış ile
ikinci sırada yer aldı. Takdirsel tüketim ve IT ise sırasıyla %1.84 ve %1.65 oranındaki düşüşleri ile en çok değer kaybeden sektörler oldular.

Boeing’in 787 Dreamliner’ı, uçağın arka tekerlek bölme alanı ve ön yakın konumların yeni denetimlerini gerektiren FAA uçuşa elverişlilik direktiflerine tabi olmasıyla %1.9 oranında düşüş yaşadı. Denetimlerin ABD’ye kayıtlı 79 uçakta toplam 30 saat sürmesi ve yaklaşık 201.000 dolara mal olması bekleniyor. Ford Motor işletme şefi Lisa Drake, otomobil üreticisinin iki yıl içinde dünyanın en büyük ikinci elektrikli araç satıcısı olmayı beklediğini söylemesine rağmen %3.7 oranında değer kaybetti. Şirket, bu yıl 22.000 Mustang Mach-E sattı ve elektrikli F-150 Lightning için perakende satış rezervasyonları 200.000 adet olarak açıkladı. Tesla CEO’su Elon Musk, Cybertruck’ın ilk üretiminin dört motora sahip olacağını söyledi. Ön ve arka tekerleklerin bağımsız olarak yönlendirilmesi sayesinde araç çapraz olarak sürülebilecek” dedi. Açıklamalara rağmen son haftalarda aşırı değerlenen şirket kar realizasyonları ve ekonomik büyüme endişeleri ile birlikte %6.4 değer kaybetti. Apple birkaç ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanının telefonlarının hacklendiğine dair haberlerin ardından %1.17 oranında düştü.

Avrupa endekslerinde de haftanın son iş gününde düşüş hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0.68, FTSE100 %0.10 ve DAX endeksi %0.61 oranında değer kaybetti. FTSE100 endeksinde alt yapı ve enerji sektörü sırasıyla %1.4 ve %1.15 oranındaki artışları ile öne çıkarken hammadde %1.72 ve gayrimenkul %0.87 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular. DAX endeksinde ise sadece gayrimenkul %0.87 ve alt yapı %0.43 oranında primlenerek günü pozitif sonlandırırken takdirsel tüketim %1.56 ve sanayi %1.03 oranında düşüş yaşayarak en çok değer kaybeden sektörler oldular.

Bugün açıklanan ekonomik veriler arasında Fransa sanayi üretimi %0.6 beklentisinin üzerinde %0.9, PMI kasım ayı son revize bilgisi 58.2 beklentisinin altında 57.4 olarak açıklanırken günün en önemli verisi olan ABD tarım dışı istihdam verisi 550 bin beklentisinin oldukça altında 210 bin olarak açıklandı. ABD tarafında dikkat çeken diğer önemli veriler arasında beklenti olan %4.5’in altında %4.2 olarak açıklanan işsizlik verisi, %0.5’in üzerinde %1 olarak açıklanan fabrika siparişleri ve -%0.4 olan ekim ayı dayanıklı mal siparişleri son revize verisi dikkat çekti.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Bu haftanın en önemli gündem maddesi olan tarım dışı istihdam verisi piyasa beklentisinin çok altında kalırken saatlik ücretlerde de beklentiler kadar bir artış olmadı. İstihdam verisi sonrasında kısa süreli 96 seviyesinin altına gelen dolar endeksi daha sonra tekrar bu bölgenin üzerine çıktı ve hafif primle 96.15 seviyelerinden işlem gününü sonlandırdı. EURUSD paritesi 1.13 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ederken AUDUSD paritesi son 1 yılın en düşüğüne geriledi ve 0.70 desteğinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü yeni varyant haberiyle beraber son 1 yılın en yükseğine çıkan USDZAR paritesi ise hafta boyunca toparlanmaya çalışsa da bugün yine %1’e yakın primle işlem gördü ve 16 psikoloijk sınırının üzerinde kapanış yaptı. 16.36 seviyesi son 1 yılın en yükseği olarak dikkat çekerken 16 psikolojik sınırı ve 15.25 seviyesinde bulunan 50 günlük ortalama olası bir geri çekilmede takip edilecek destek noktaları olacaktır.

Her ne kadar enflasyon verileri oldukça yüksek gelse de bugün açıklanan istihdam rakamının beklentinin altında kalması FED’in tahvil alımlarını beklenenden daha erken bitirebileceği beklentisini azaltırken altın üzerindeki baskı da kısmen azalmış durumda. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin de yaklaşık 10 baz puan gerilemesi altının yukarı yönlü hareketini desteklerken altın haftayı yaklaşık $15 primle $1785 seviyelerinden sonlandırdı. $1780 üzerinde kalıcılık önemli ancak güçlü bir yukarı yönlü hareke için $1790 seviyelerinde kesişen hareketli ortalamaların olduğu direnç bölgesinin aşılması şart. Yeni varyanta karşı aşıların koruyuculuğu konusunda karışık açıklamalar gelirken talebin azalacağı beklentisiyle satış baskısı altında olan petrol haftayı hafif kayıpla ve $66.30 seviyelerinden sonlandırdı.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.