Borsa İstanbul’da güne başlangıç ve uzman yorumları – 14.05.2020
Küresel piyasalarda rüzgar belirsizlik ve ikinci dalga ile terse dönme eğilimindeyken, Borsa İstanbul da güne %0,30 oranında düşüşle 99.858 puandan başladı.
FED Başkanı Powell’in dünkü konuşmasında Kovid-19 salgını nedeniyle ABD piyasalarının karşı karşıya olduğu risklerin belirsizliği konusundaki açıklamaları yatırımcıların risk algısında sert bir gerilemeye neden olurken, ABD hisse senetleri de üst üste ikinci gün yüzde iki seviyelerinde değer kaybetti. Dolar küresel piyasalarda güçlenmeye devam ederken, dün yurt içinde piyasalar olumlu ayrıştı. TL’deki kademeli güçlenme devam ederken, CDS priminin yükseldiği ve borsanın hisse bazlı da olsa yükselişini sürdürüp mayıs ayında ilk kez 100 bin üzerinde kapanış yaptığı görüldü. Ancak yurt dışından olumlu yönde ayrışma küresel yatırımcıların riskten kaçınma eğilimi dikkate alındığında kalıcı gözükmüyor.
Korona virüs pandemisinde ikinci dalgaya yönelik endişelerle küresel piyasalarda satış dalgası sürüyor. Ekonomilerin normalleşmesi konusundaki kaygılar devam ediyor. Bu sabah vadeli işlemlerde de satışlar hafif de olsa devam ederken, Asya’da kayıplar var. Dünü kayıpla kapatan Almanya’da endeks bu sabah vadeli işlemlerde düşüşe devam ediyor.
Günün önemli şirket haberleri 14/05/2020
Yabancıların en fazla aldığı o hisseler
BORSA İSTANBUL
Dünya borsalarından pozitif ayrışan BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,55 artışla 100.159,13 puandan tamamladı.
Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde yükselişin yurtdışındaki negatif tabloya rağmen devam etmesini olumlu bulurken, gün sonunda yurtdışında negatifliğin artmasına kayıtsız kalamayan BIST 100 bir miktar gerilese de kapanışını artıda gerçekleştirmesinin de pozitif gözüktüğü belirtiliyor. 100 bin üzerindeki kapanış olumlu olmakla birlikte zirve seviyesi olan 102.300 civarının önemli bir direnç olduğu belirtilirken, 100 binin altında 99.300-99.000 gün içinde izlenecek önemli destek bölgesi olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin altında güçlü destek bölgesi olarak 97.200-97.500 aralığının da gündeme gelebileceğinin altı çiziliyor.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler yurt içinde 10.00’da mart ayı sanayi üretim endeksi ve 14.30’da haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında 11.00’de Euro Bölgesi Avrupa Merkez Bankası aylık raporu, 15.30’da ABD haftalık işsizlik başvuruları ve nisan ayı dış ticaret fiyat endeksleri oluyor.
Sanayi üretimi yıllık yüzde 2 düştü
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 0,30 azalışla 99.858,48 puana geriledi.
Açılışta BIST 100 endeksi, 300,65 puan ve yüzde 0,30 değer kaybederek 99.858,48 puana indi.
Bankacılık endeksi yüzde 0,81 ve holding endeksi yüzde 0,09 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,09 ile petrol, kimya, plastik, en çok gerileyen ise yüzde 0,96 ile finansal kiralama, faktoring oldu.
4 şirkette ortaklık yapısı değişti
Şirketlerin açıklanan ilk çeyrek dönem kar ve zararları
KÜRESEL PİYASALAR
Küresel piyasalar, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili artan “ikinci dalga” endişeleri ve para politikalarında gevşeme konusunda sona yaklaşıldığına ilişkin sinyallerle negatif seyrediyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, dün yaptığı açıklamada negatif faiz oranları konusunda görüşlerinin değişmediğini bildirdi. Ekonomik görünüme yönelik belirsizlikler ve aşağı yönlü risklerin devam ettiğini ifade eden Powell, ilave politika önlemlerinin gerekebileceğini ancak negatif faizin değerlendirdikleri bir araç olmadığını kaydetti.
Mali politikalara atıfta bulunan Powell’ın açıklamalarını, para politikası desteğinin sınırına gelindiği şeklinde yorumlayan piyasalarda dün negatif bir seyir izlenirken, Çin’de yeni vakaların görülmeye başlanması ve karantina tedbirlerinin kaldırılmasına yönelik sağlık kuruluşlarından gelen uyarılar da salgında ikinci bir yükseliş dalgası görülebileceği endişelerine neden oldu.
Öte yandan ABD’li Cumhuriyetçi senatörlerin, Başkan Trump’a, salgın konusunda iş birliği yapmaması nedeniyle Çin’e yaptırım uygulama yetkisi veren tasarı sunması da tarife savaşlarının gündemden tamamen düşmemiş olabileceğini hatırlattı.
Bu gelişmelerle, dün Dow Jones endeksi yüzde 2,17, S&P 500 endeksi yüzde 1,75 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,55 değer kaybetti.
Avrupa tarafında da borsalarda satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Dün İtalya’da hükümet, Kovid-19 acil durumundan çıkmak için hazırlanan 55 milyar euro değerindeki teşvik paketini onaylasa da karantina tedbirlerinin kaldırılmaya devam ettiği Avrupa’da ekonomiye ilişkin riskler ve salgınla ilgili belirsizlikler yatırım kararlarını olumsuz etkiliyor.
Dün açıklanan verilere göre Avrupa Birliği’nde (AB) sanayi üretiminin, Kovid-19 tedbirlerinin geniş ölçüde başladığı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 10,4 azalması sonrası Almanya’da DAX endeksi yüzde 2,56, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,51, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,85 düşüş kaydetti.
ABD ve Asya borsalarındaki negatif seyir Asya piyasaları ile yeni güne de taşındı. Japonya’da birçok eyaletteki olağanüstü halin bugün kaldırması beklense de artan risk algısı ile kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,2 geriledi.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.