Borsa İstanbul Doğu Akdeniz’deki gerilime odaklandı
Küresel piyasalar haftaya karışık bir başlangıç yaparken BİST lokal gelişmeler ile negatif ayrıştı. Yeni ayın ilk gününde Borsa İstanbul BİST 100 endeksi güne % 0,28 oranında yükselişle 1.081,66 puandan başladı
Yurt içinde ana gündem maddesi ve fiyatlamalar üzerinde en etkili olan Doğu Akdeniz’deki gerilim ana başlık olmayı sürdürüyor. Taraflardan gelen açıklamalar ve hamleler piyasalarda yakından takip edilirken, döviz hareketlerinde de etkisi hissediliyor. Dün açıklanan Türkiye Ekonomisi 2020 ikinci çeyrek büyüme verisi piyasa beklentilerinin altında %9,9 oranında daralma kaydetti. Tiktok, ABD – Çin geriliminde yeni bir başlık olurken, iki ülke arasındaki gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Veri akışları ve salgın kaynaklı gelişmeler de gündemdeki yerini koruyor. Bugün küresel çapta açıklanacak imalat PMI rakamları fiyatlamalar üzerinde etkili olacak.
Asya tarafında açıklanan ekonomik verilerin katkısıyla haftanın ilk işlem gününe hafif alıcılı bir seyirle başlayan küresel hisse piyasaları gün içinde kazançlarını geri vererek satıcılı seyre geçti.
Gündem ve kur baskısı ile zyıf görünümün devam ettiği BIST 100 Endeksi günü %1,99’luk düşüşle 1.078,61 puandan tamamladı. ABD borsaları günü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD vadelileri bu sabah yataya yakın hafif alıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında net bir yön tayin edilemezken, Avrupa borsalarının güne yükselişle başladı.
Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi dün satış ağırlıklı bir seyir izlerken, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 1,99 azalışla 1.078,61 puandan tamamladı.
Analistler, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini ifade ederek, yeni tip korona virüs tedavisine ilişkin haber akışı ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin de gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirtti.
Teknik açıdan bakıldığına BIST 100 endeksinde 1.125 güçlü bir direnç olmayı sürdürürken, bu seviyeyi aşmaya yönelik denemeler başarısız oldukça piyasada satış baskısı etkisini artırıyor.
Yukarı yönlü çabaların zayıf kaldığı endekste 1.100 desteğinin altında satış baskısının arttığı görülüyor. Yükseliş çabalarının ciddiyet kazanabilmesi için 1.100 ve ardından da ana direnç 1,125 bölgesi üzerine kalıcı bir hareket bekleniyor. Bu iki seviye kalııcı bir şekilde kırılmadıkça piyasada aşağı yönlü hareketin devam etme ihtimalinin yüksek olduğu belirtilirken, 1.075-1.065 aralığı önemli bir destek bölgesi olarak öne çıkıyor.
Bu destek bandının korunması halinde yukarı yönlü çabaların görülebileceğinin de altı çiziliyor. Aksi halde ise, 1.020-1.030 bölgesine doğru devam etme ihtimali bulunduğu da göz önüne alınıyor.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler de PMI’lar ön planda olurken 10.00’da Türkiye, 10.55’te Almanya, 11.00’de Euro Bölgesi, 11.30 İngiltere ve son olarak 16.45’te ABD PMI verisi gelecek. Dİğer veriler ise 10.55 Almanya, ağustos ayı işsizlik oranı, 12.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi ve 17.00 ABD, ağustos ayı ISM imalat endeksi olacak.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,28 artışla 1.081,66 puandan başladı.
Açılışta BIST 100 endeksi, 3,05 puan ve yüzde 0,28 değer kazanarak 1.081,66 puana çıktı.
Bankacılık endeksi yüzde 0,37 ve holding endeksi yüzde 0,30 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,20 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 0,59 ile metal ana sanayi oldu.
KÜRESEL PİYASALAR
Küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.
ABD’de dün borsalarda karışık bir seyir izlense de ağustos ayı rekorlarla tamamlandı. 1980’lerden bu yana kaydedilen en iyi ağustos ayı performansını gösteren endekslerden S&P 500 endeksi yüzde 7, Nasdaq endeksi yüzde 9,6 artarak aylık bazda kapanış rekorlarını kırarken, Dow Jones endeksi yüzde 7,6 primle tarihinin en yüksek 2. aylık kapanışını gerçekleştirdi.
ABD Merkez Bankasının (Fed) geçen hafta açıkladığı yeni para politikası stratejisi piyasalar üzerindeki etkisini sürdürürken, Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, dün katıldığı bir etkinlikte, yeni para politikası çerçevesinde düşük işsizlik oranının tek başına faiz artırımı için yeterli olmadığını ifade etti.
Fed’den gelen açıklamalarla dolar endeksinin düşüş eğilimini sürdürmesi dikkati çekerken, tahvil getirileri ise dalgalı bir seyir izliyor. Dolar endeksi, 91,8 ile Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Avrupa borsalarında ise dün satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Euronun dolar karşısındaki yükselişini sürdürmesi, ihracata olumsuz etkisi nedeniyle pay piyasalarında alımları sınırlıyor. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,67, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,11 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 değer kaybetti. Endeksler, ağustosta aylık bazda ise ortalama yüzde 3 değer kazandı.
Asya tarafında, bugün açıklanan verilere göre imalat sanayi PMI, Japonya’da 47,2, Çin’de ise 53,1’e çıkarak beklentileri aştı. Ekonomideki toparlanmaya ilişkin olumlu sinyal veren makroekonomik veriler sonrası pay piyasaları karışık bir seyir izliyor.
Kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi önceki kapanış seviyelerinde bulunurken, Güney Kore’de Kospi endeksi, hükümetin 2021 bütçesini artıracağı yönündeki haberlerle yüzde 1 değer kazandı.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.