DOLAR 32,5608
EURO 34,8678
ALTIN 2430,153
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa İstanbul’da küresel piyasalara paralel iyimserlik devam ediyor

Borsa İstanbul’da küresel piyasalara paralel iyimserlik devam ediyor
03.02.2021
A+
A-

Küresel piyasalara paralel yükselişte olan Borsa İstanbul’da enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen yükselişini sürdürdü. BİST 100 endeksi güne yüzde 0,62 oranında yükselişle 1.520,80 puandan başladı

Dün alıcılı bir seyir izlenen Borsa İstanbul‘da BIST 100 endeksi, yüzde 1,27 değer kazanarak günü 1.511,43 puandan tamamladı. Analistler, küresel piyasalarda artan risk iştahı ve yurt içinde döviz kurlarındaki gerilemenin piyasaların yükselişnde etkili olduğunu belirtti.

Bugün yurt içinde ve Euro Bölgesi’nde enflasyon, ABD’de ADP özel sektör istihdamı ve dünya genelinde açıklanacak hizmet sektörü PMI verileri öne çıkıyor.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde dün izlenen 1.517,53 ile 1.500,04 seviyeleri arasında dalgalanma sonrasında alçalan trend direnci üzerinde günü tamamlayan endekste 1.525 ve 1.550 dirençlerine doğru alımların hız kazanması bekleniyor. 1.500 seviyesi üzerinde tutundukça yükselişin devamı beklenen endekste, bu seviye üzerinde kalıcı olunamazsa 1.500, kısa vadede 1.470, kısa vadeli dip arayışında 50 GHO’nın geçtiği 1.443 seviyeleri olarak belirtiliyor. Analistler, teknik göstergelerdeki zayıf görünümün devam ettiğinin altıni çizerek, kısa vadeli göstergelerde oluşan pozitif eğilim ve güçlenmenin de geri çekilmeler olsa da tepki yükselişlerinin güçlenerek devam edeceğine işaret ediyorlar.

Borsa İstanbul‘da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,62 artışla 1.520,80 puandan başladı.
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 9,37 puan ve yüzde 0,62 değer kazanarak 1.520,80 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,60 ve holding endeksi yüzde 1,12 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,63 ile turizm, tek gerileyen ise yüzde 0,10 ile spor oldu.

Taç Tarım ve Prysmian Kablo sorusu

Sermaye Piyasaları büyür ve derinleşirse şirketlerin nakit krizleri azalır mı?

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar pozitif bir seyir izlerken, bugün dünya genelinde hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), yurt içinde ise enflasyon verileri takip edilecek.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhuriyetçi senatörlerle destek paketi üzerinde uzlaşmaya yönelik gerçekleştirdiği görüşmenin verimli geçtiği yönündeki açıklamalar sonrası pay piyasaları pozitif bir seyir izliyor.

Dünya genelinde yeni tip koronavirs (Kovid-19) vaka sayısı 104 milyonu geçerken, aşılama çalışmalarında alınan mesafe, tedarik sorunlarının azalması ve teşvik beklentileri ile küresel ölçekte risk iştahının arttığı görüldü.

Sosyal medya platformu Reddit üzerinden örgütlenen bireysel yatırımcıların işlemleri ile geçen hafta sert yükselen bazı hisse senedi ve gümüş fiyatlarının ise dün yerini hızlı düşüşlere bırakması, pay piyasalarında regülasyona ilişkin soru işaretlerinin şimdilik bir kenara bırakılmasını sağladı.

GameStop hisselerinin fiyatı dün yüzde 60 değer kaybederken, benzer şekilde geçen hafta bireysel yatırımcıların alımları ile hızlı yükselen AMC’nin hisseleri yüzde 40’ın BlackBerry’nin hisseleri yüzde 21’in üzerinde düşüş kaydetti.

New York borsasının genelinde ise yükseliş eğiliminin sürdüğü görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 1,57, S&P 500 endeksi yüzde 1,39 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,56 değer kazandı.

Avrupa tarafında, Avrupa Birliğinin (AB) ilaç üreticisi şirketlerle Kovid-19 aşı tedarikinde son dönemde yaşadığı sorunların şimdilik aşıldığı yönündeki açıklamalar pay piyasalarının yükseliş eğilimini desteklerken, euro/dolar paritesi Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda atabilecek adımları olduğu yönündeki yorumların ardından başlayan düşüşünü sürdürdü. Parite, dün 1,2012 ile son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,78, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1,56 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,86 yükseliş kaydetti.

Bugün açıklanan verilere göre hizmet sektörü PMI, Japonya’da 46,1, Çin’de 52,0 seviyesine gerilerken, pay piyasalarında ise karışık bir seyir izlendi. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,8 değer kazanırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 geriledi.

 

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) şubat vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne alıcılı bir seyirle başlamasının ardından 1.616,00 seviyesinde dengelendi.

Şubat vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 1.618,00 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 1.616,00 seviyesinde işlem görüyor.

Emtia nedir ve emtia borsasında nasıl işlem yapılır?

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 1,5 üzerinde 1.611,50 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselmeye devam ederek 1.614,75 seviyesine çıktı.

Analistler, ABD’deki teşvik paketine ilişkin olumlu haber akışı ve yurt içinde döviz kurlarındaki gerilemenin pay piyasalarını desteklediğini bildirdi.

Teknik açıdan endeks kontratında 1.620 ve 1.650 puanın direnç, 1.570 seviyesinin destek konumunda olduğunu ifade etti.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
27 − 21 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.