DOLAR 34,74
EURO 36,5726
ALTIN 2954,765
BIST 9827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa İstanbul’da son durum

Küresel piyasalarda karışık fiyatlamaların izlendiği haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul güne yüzde 0,15 oranında yatay bir yükselişle 1.332,87 puandan başladı

Dün açıklanan kasım ayı enflasyon rakamı piyasa beklentisi olan yüzde 1’in oldukça üzerinde aylık bazda yüzde 2,3 oranında artış kaydederek ve yıllık yüzde 14,03 oranında gerçekleşti. Piyasalarda veri sonrası oluşan dalgalanma kısa sürdü.

 

Borsa İstanbul’da son durum

Aşı cephesindeki gelişmeler ve salgın haberleri gündemdeki yerini korurken, ABD’de teşvik paketi hikayesi halen sürüyor. Bugün yurt içinde piyasa kapanışı sonrası Moody’s’in Türkiye not değerlendirmesi bekleniyor olacak, kurum açıklama yayınlamayabiliyor.

 

ABD’de bugün tarım dışı istihdam verisi izlenecek. Avrupa’da hizmet PMI rakamlarında zayıf seyir devam ederken, ABD’de hizmet sektörü gücünü genel olarak koruyor. Küresel piyasalarda izlenen dalgalı seyir ile enflasyon rakamlarının izlendiği günde BIST 100 Endeksi günü yüzde 0,40 oranında değer kazancıyla 1.330,85 puandan tamamladı. ABD borsaları günü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah hafif alıcılı bir seyir izleniyor. Asya piyasalarında aşı ve ABD-Çin gerilimi karşı karşıya kalınca karışık görünüm izlendi. Avrupa borsalarının güne yataya yakın açılışlarla başlamaları bekleniyor.

 

BORSA İSTANBUL

Dün açıklanan kasım ayı enflasyonunun piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşmesi sonrası 1.315 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın enflasyon değerlendirmesi sonrasında kayıplarını telafi ederek, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 0,40 artışla 1.330,85 puandan tamamladı.

 

Borsa İstanbul’da son durum

Bakan Elvan, yaptığı açıklamada, kasım enflasyonunun, gıda, petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kurundaki etkilerin yansımasıyla yıllık yüzde 14,03 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini anımsatarak, “Yüksek enflasyonun vatandaşımız üzerindeki etkilerini en aza indirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Enflasyonist beklentilerin iyi yönetilmesi ve fiyat istikrarının tesisi için, para ve maliye politikası araçlarımızı eş güdüm içinde kullanacağız.” ifadelerini kullandı.

 

Analistler, bugün yurt içinde Merkez Bankası aylık fiyat gelişmeleri ve reel efektif döviz kuru verisinin takip edileceğini belirterek, yurt dışında ise ABD’nin kasım ayı istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti. Piyasalar kapandıktan sonra yayımlanması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye değerlendirmesinin de yatırımcıların odağında bulunuyor.

 

Borsa İstanbul’da son durum

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde dün seyir 1.335,77 ile 1.315,52 seviyeleri arasında dalgalı geçti. Endekste alıcılı seyrin devamı etmesi halinde 1.350 sonrasında 1.375 direnç seviyeleri öne çıkarken, aşağı yönlü hareketlerde ise 1.310 ve 1.300 seviyeleri kısa vadeli destek durakları olarak izleniyor.

 

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler yurt içinde 14.30’da kasım ayı reel efektif döviz kuru olacak. Yurt dışından ise 10.00’da Almanya ekim ayı fabrika siparişleri sonrasında ABD’den 16.30’da kasım ayı istihdam raporu ve 18.00’de ekim ayı fabrika siparişleri gelecek.

 

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, bugün ABD’de açıklanacak kasım ayı istihdam raporundaki veriler yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olacak.

 

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısına ilişkin gelişmeler, salgının ekonomik etkilerini hafifletmek için hayata geçirilmesi planlanan teşvik paketleri ve makroekonomik veriler piyasaların odağındaki yerini koruyor.

 

Pfizer’ın 2020’de dağıtmayı planladığı aşı miktarında tedarik zincirinde yaşanan sorunlar nedeniyle kesintiye gitme kararı aldığı haberleri piyasalardaki risk algısını artırırken, ABD’de hayata geçirilmesi planlanan teşvik paketine ilişkin iyimserlik devam ediyor.

Borsa İstanbul’da son durum

ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell’a pakete ilişkin görüşme çağrısında bulunarak hafta başında önerilen 908 milyar dolarlık paketin görüşmelerin temelini oluşturabileceğine işaret etmişti.

 

McConnell ise yaptığı açıklamada, yıl sonundan önce teşvik paketinde anlaşma sağlanması için “umut verici işaretler” olduğunu belirterek, ilk etapta daha dar kapsamlı bir pakete odaklanılabileceğini söyledi.

 

Öte yandan dün ABD’de açılanan verilere göre Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat dışı endeksi kasımda aylık 0,7 puan azalışla 55,9 değerini alarak 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hizmet sektörü faaliyetlerindeki genişlemenin yavaşladığına işaret eden veriye ilişkin piyasa beklentisi, 56 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

 

Bu gelişmelerle, New York borsasında karışık bir seyir izlenirken, dolar endeksi gerilemeye devam ederek, 90,7 ile Nisan 2018’den bu yana en düşük seviyesine indi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,29 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,23 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,06 değer kaybetti.

 

Avrupa tarafında ise Brexit müzakereleri gündemin odağındaki yerini koruyor. Artan Kovid-19 vaka sayıları ve alınan sıkı tedbirler nedeniyle Avrupa Merkez Bankası ve hükümetlere yönelik teşvik beklentileri de devam ediyor.

 

Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,45 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,15 gerilerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42 değer kazandı.

 

Asya tarafında, ABD ile Çin arasındaki gerilimin tekrar artması ve bazı yaptırım kararları sonrası bugün piyasalarda karışık bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,1 değer kazanırken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti.

 

PARA PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 7,8070 liradan, euro 9,4860 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 7,8050 liradan alınan dolar, 7,8070 liradan satılıyor. 9,4840 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 9,4860 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,7780 lira, euronun satış fiyatı ise 9,4580 lira olmuştu.

Euro/dolar paritesi ise yükseliş eğilimini sürdürerek 1,2176’ya çıktı. Böylece bu hafta paritenin artışı yüzde 1,5’i geçti.

 

EMTİA PİYASALARI

Asya piyasalarında petrol fiyatları ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, ocak ayı için günlük petrol üretimini 500 bin varil artırma kararı sonrası yüzde 2 yükseldi.

 

OPEC+ tarafından mevcut durumda uygulanan günlük 7,7 milyon varillik üretim kesintisi ocak ayı itibarıyla 7,2 milyon varile düşürüldü. Açıklamada, OPEC+ ülkelerinin bakanlarının piyasa koşullarını değerlendirmek üzere gelecek ay itibarıyla her ay düzenli olarak toplanacağı ve üretim artışının günlük 500 bin varili geçmeyecek şekilde belirleneceği kaydedildi.

Karar sonrası Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda 49,7 dolardan işlem görüyor.

 

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne düşüşle başlamasının ardından 1.484,50 seviyesinde dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en düşük 1.484,00 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,1 altında 1.484,50 puandan işlem görüyor.

Dün alıcılı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 0,8 üzerinde 1.486,25 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında 1.489,75 seviyesine yükseldi.

 

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısına ilişkin haber akışı ve piyasalar kapandıktan sonra yayımlanması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye değerlendirmesinin yatırımcıların odağında bulunduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul’da son durum

Bugünün veri gündeminde, yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Almanya’da fabrika siparişleri ve ABD’de istihdam raporundaki verilerin öne çıktığını belirten analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.500 puanın direnç, 1.470 ve 1.450 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Kaynak: borsagundem.com

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
4 + 11 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.