DOLAR 32,5582
EURO 35,0109
ALTIN 2437,19
BIST 9767,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa İstanbul’da yükseliş isteği sürüyor

Borsa İstanbul’da yükseliş isteği sürüyor
18.11.2020
A+
A-

Küresel piyasalar aşı ile vaka artışı arasında kalırken, yurt içinde yarınki PPK bir numaralı gündem olurken, dün akşam Kovid-19 tedbirleri açıklandı. BİST 100 endeksi güne % 0,34 oranında yükselişle 1.264,06 puandan başladı

Aşı çalışmalarında birbirini takip eden yüksek başarı oranları haberlerini piyasalar coşkuyla karşılarken, küresel çapta ilk dalgaya göre yüksek bir şekilde artan vaka sayıları salgın kaynaklı endişeleri artırırken, buna bağlı tedbirlerin sıkılaştırılması, kısıtlama, karantina gibi önlemlerin gündemden düşmemesi aşağı yönlü risk ve baskı oluşturmaya devam ediyor. Yurt içinde dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan korona virüse karşı yeni tedbirleri açıkladı.

Geçtiğimiz hafta ve bu hafta başında aşı haberlerinden destek bulan küresel piyasalarda dün salgın endişelerinin artması ile kar satışları birleşince zayıf bir seyir izlendi. BIST 100 Endeksi de dün günü yüzde 2,57 oranında değer kaybıyla 1.259,72 puandan tamamladı. ABD borsaları günü yatay negatif tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah hafif satıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm izlenirken, Avrupa borsalarının güne hafif satıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor.

BORSA İSTANBUL

BIST 100 endeksi ekim ayı kapanışına göre bu haftaya başlarken yaklaşık yüzde 17 değer kazanarak rekorlar kırarken, dün etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçti. Günü bir önceki kapanışa göre yüzde 2,57 azalışla 1.259,72 puandan tamamladı.

Analistler, Borsa İstanbul’da kar satışlarının etkisini artırmasında, salgın nedeniyle alınması beklenen tedbirlerin önemli bir etken olduğunu bildirdi. Dün akşam getirilen tedbirlerin ekonomide duruşa neden olacak bir yapıda olmadığını dile getiren analistler, bugün pay piyasalarında daha pozitif bir seyir izlenebileceğini ve yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararının bekleneceğini kaydetti. Bugün İngiltere ve Euro Bölgesi’nde enflasyon ile ABD’de konut başlangıçları verisinin takip edileceğini ifade edildi.

Teknik açıdan dün 1.293,01 ile 1.259,69 seviyeleri arasında dalgalanan BIST 100 endeksi 1.300 trend kanalı direncinden gelen satışlarla 1.259,69 seviyesine kadar geriledi. Endekste bir önceki tarihi zirvenin bulunduğu 1.245,37 seviyesi destek olarak öne çıkarken, 1.300 direncinin aşılması haline 1.333,52 ve 1.352,22 seviyelerine doğru yükseliş yaşabileceği belirtiliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ise yurt içinde 10.00’da eylül ayı uluslararası yatırım pozisyonu ile İngiltere ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi sonrasında Euro Bölgesi’nden 13.00’te ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi ve 16.30’da ABD’den ekim ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri olacak.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,34 artışla 1.264,06 puandan başladı.
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 4,33 puan ve yüzde 0,34 değer kazanarak 1.264,06 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,77 ve holding endeksi yüzde 0,23 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,11 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 1,54 ile turizm oldu.

Birlik Mensucat ve Desa sorusu

İşte tüm ayrıntılar! Sokağa çıkma kısıtlaması için genelge

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar artan yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayıları ve buna paralel getirilen yeni tedbirlerin ekonomideki toparlanmaya ilişkin endişeleri artırmasına karşın teşvik beklentileri ile karışık bir seyir izliyor.

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 56 milyona yaklaşırken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 337 bine ulaştı. ABD ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede vaka sayılarındaki hızlı artış, önlemlerin yeniden sıkılaştırılmasını ve ekonomideki toparlanmaya ilişkin endişeleri beraberinde getirdi.

ABD ve Avrupa merkez bankalarının başkanları da dün katıldıkları etkinliklerde, ekonomideki toparlanmanın belirsizliğine ve salgına ilişkin risklere dikkati çekti.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, yaptığı açıklamada, Kovid-19 vakalarındaki artışın ekonomik toparlanma için endişe kaynağı olduğunu belirterek, ekonominin mali ve parasal desteğe ihtiyaç duyduğunu bildirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde da salgına bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik krizin, bir finansal krize evrilmemesini sağlamanın, politika yapıcıların önündeki en büyük zorluk olduğunu söyledi.

Öte yandan Kovid-19 salgını ve aşı çalışmalarına ilişkin haber akışı, borsalarda hisse ve sektör bazlı ayrışmalara neden olurken, dün ABD’de açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin altında kalması sonrası New York borsasında satıcılı bir seyir izlendi.

ABD’li e-ticaret devi Amazon’un, ABD’de reçeteli ilaçların satın alınabileceği çevrimiçi eczane hizmeti sunmaya başladığını açıklaması sonrası dün New York borsasında işlem gören eczane zincirlerinin hisselerinde yüzde 8’i aşan kayıplar görüldü.

Bu gelişmelerle Dow Jones endeksi yüzde 0,56, S&P 500 endeksi yüzde 0,48 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,21 değer kaybederken, dolar endeksi düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 0,2 azalışla 92,4’e geriledi.

Avrupa tarafında, Kovid-19 salgınına ilişkin endişelere karşın devam eden teşvik beklentileri pay piyasalarında satışları sınırlayan en önemli faktör olarak dikkati çekiyor.

Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,04 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,87 değer kaybederken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 yükseldi.

Asya borsalarında dün gözlenen karışık seyir bugün de devam etti. Japonya’da açıklanan verilere göre ihracat beklentileri aşarken, ithalat ise tahminlerin çok altında kaldı. Gelişmeler sonrası Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1 azalarak günü 25.728 puandan tamamladı. Dolar/yen paritesi ise yüzde 0,2 değer kaybederek 103,9 seviyelerine geriledi. Çin’de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,1 artarak 3.345 puan oldu. Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,2 düşüşle 43.868 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükselişle 26.459 puanda ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 artışla 2.546 puanda seyrediyor.

PARA PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 7,7370 liradan, euro 9,1860 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 7,7350 liradan alınan dolar, 7,7370 liradan satılıyor. 9,1840 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 9,1860 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,7560 lira, euronun satış fiyatı ise 9,2120 lira olmuştu.

Bitcoin için 4 senaryo

EMTİA PİYASASI

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 43,73 dolardan işlem görüyor.

Dün 43,17 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, günü 43,75 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.23 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,05 düşüşle 43,73 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 41,33 dolardan alıcı buldu.

Amerikan Petrol Enstitüsünün, ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 4,2 milyon varil yükseldiğini açıklaması, küresel piyasada stok fazlası endişelerini artırdı ve petrol fiyatlarında kısmi düşüşler görüldü.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalgayla mücadele kapsamında özellikle Avrupa ülkelerinde artan tedbirler ve ABD’de yükselmeye devam eden vaka sayıları, piyasalarda “kısa vadede petrol talebinin zayıf kalmaya devam edeceği” algısını güçlendirerek fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 55,6 milyonu geçerken, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de vaka sayısı 11,3 milyonu aşan vaka sayısıyla ilk sırada yer alıyor.

Ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu cephesinde beklentilere rağmen üretim kesintisi anlaşması süresinin uzatılacağına dair piyasaları yatıştırıcı adımların atılmaması da fiyatların düşüşünü destekledi.

Grubun dün gerçekleştirdiği bakanlar komitesi toplantısında ay sonunda tüm taraf ülkelerin bir araya geleceği büyük toplantı için tavsiye niteliğinde bir karar alınamadı.

Şu anda günlük 7,7 milyon varil üretim kesintisi yapan grubun, gelecek yıla ilişkin kesinti kararını görüşeceği toplantı 30 Kasım-1 Aralık’ta yapılacak.

Öte yandan, Kovid-19 salgınına yönelik aşı çalışmalarında yaşanan gelişmeler ekonomik toparlanmaya dair umutları artırıyor ve petrol fiyatlarındaki düşüşü kısıtlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 43,80 ile 43,96 dolar aralığının direnç, 43,64 ile 43,48 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
28 + 26 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.