DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bu ay dolar ve BİST 100 nasıl tetiklenecek

04.02.2019
A+
A-

Yeni yılın ilk ayını geride bıraktık. İşlem haftasının son gününü Borsa İstanbul 102 bin 937 puanla kapadı. Ralliler yaşandı, endeks 106 bin seviyesine dayandı, 22 yılın en iyi Ocak ayı performansı kaydedildi ama haftaya yüzde 1.09 oranında düşüşle veda edildi.

 

Avrupa borsaları, İtalya dışında yükselişle, New York Borsası da karışık seyirle kepenk indirdi. Haftalık bazda Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,12, Altın ise yüzde 1 değer kazandı. Dolar yüzde 1,31, euro yüzde 0,37 değer kaybetti.

FED’in Aralık 2018 toplantısından itibaren piyasalarda etkili olan iyimserlik, önceki gün bankanın faiz değişikliğine gitmemesi ve karar metnindeki ‘sabırlı olacağız’ sözüyle zirveye ulaştı. Hemen ardından ‘ateş’li gündemlerin sahibi Trump, üst düzey Çin heyeti ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmesinin ardından, yeni ticaret anlaşması için Çin’e daha fazla zaman verebileceğini açıkladı. İfadenin, Çin ile ABD arasındaki ‘ticaret savaşı’ nedeniyle ilan edilen 90 günlük ‘ateşkes’ sona yaklaşırken kullanılması ‘dikkat çekici’ olarak işaretlendi.

Şimdi yeni ayın, ilk haftası başlıyor. Ve yurt dışı piyasalardan gelecek sinyaller yine önem taşıyor. Gedik Yatırım’dan Üzeyir Doğan, borsayı, doları ve beklentileri yazıyor…

ÇIKIŞ OLUR MU? ÖNEMLİ DESTEK VE DİRENÇ NOKTALARI NERESİ?

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ

BIST

Endeksin yorgunluk işaretleri veriyor olmasına karşın önemli destek seviyelerin üzerinde tutunuluyor olması aşağı yönlü pozisyonların riskini yüksek tutmaya devam ediyor. Bununla birlikte son günlerde BIST’in emsallerinden pozitif ayrışması dikkat çekse de yön konusunda ana belirleyicinin hala yurtdışı piyasalar olduğu gözden kaçırılmamalı. Bu nedenle son günlerde iyimserlik oluşturan ticaret savaşlarının sonlanacağına dair beklentiler, Fed’den gelen yumuşak tonlu açıklamalar gibi konuların daha yakından takip edilmesi gerekiyor. BIST 100’de teknik olarak ana destek noktası 100.000-101.500 arası olmaya devam ediyor. Yurtdışında görünümü değiştirecek majör bir gelişme olmadıkça endekste bu desteklere doğru olacak geri çekilmeler alım iştahını yeniden artırabilir. Yukarıda ise en önemli direnç seviyemiz hafta içinde görülen zirvenin bulunduğu 105.930 ve devamında geçtiğimiz yıl ocak ayında görülen zirve ve ağustos ayında görülen dip seviyeler baz alınarak oluşturulan geri dönüşte %61,8 seviyesinin bulunduğu 107.450 önemli direnç noktaları olarak takip edilebilir.

DOLAR

Davos Zirvesi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın maliye politikalarında sıkı duruşun korunacağına dair verdiği mesajlar, yılın ilk Enflasyon Raporu’nda para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceğine dair yapılan güçlü vurgu ve Fed’in güvercin tavrını koruyarak faiz artırımlarında sabırlı bir yaklaşım izleyeceğini açıklamasına bağlı olarak Dolar/TL kuru 5,16’lı seviyeleri test etti. Dolar/TL kurunda 200 günlük üssel ortalamaların bulunduğu 5,19 seviyesinin altında kalınmaya devam edilmesi durumunda aşağıda en son 29 Kasım’da gördüğümüz 5,1330 seviyesi önemli bir destek seviyesi olarak ön plana çıkıyor. Bu seviyenin altında kur hareketlerinin aşağı yönlü hızlanabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda 5,06 ve 4,98 yatay destek seviyelerini yakından izlemekte yarar var. Kurda hareketlerin 5,19 bölgesinin üzerinde kalması durumunda yukarıda 5,25-5,34 ve 5,42’li seviyeler gündeme gelebilir. Kuşkusuz ileride MB tarafından gelecek açıklamaların yanı sıra büyüme ve enflasyon tarafında açıklanacak veriler yakından takip edilecektir. Ayrıca jeopolitik risklere yönelik gelişmeleri de yakından izlemekte yarar var.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Solve : *
38 ⁄ 19 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.