DOLAR 32,4458
EURO 34,7924
ALTIN 2441,871
BIST 9950,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar, euro, sterlin ve altın fiyatlarında son durum, uzman görüşleri – 07.12.2020

Dolar, euro, sterlin ve altın fiyatlarında son durum, uzman görüşleri – 07.12.2020
07.12.2020
A+
A-

Yoğun veri gündeminin ardından haftayı 7.8011 seviyesinden kapatan dolar/TL kuru, yeni haftaya yükselişle başladı.

Geçen hafta üçüncü çeyrek büyümesi ve Kasım enflasyon rakamları gibi önemli verilerin açıklanması sonrasında haftayı 7.8011 seviyesinden kapatan Dolar/TL kuru, Pazartesi gününe yükselişle başladı.

Dolar/TL TSİ 10.10’da yüzde 0.50 artarak yaklaşık 7.8400’ten işlem gördü. Euro/TL 9.5075’ten alıcı bulurken kur sepeti 8.6737 oldu.

Dolar/TL geçen hafta enflasyon verisiyle sert dalgalansa da genel olarak 7.8 etrafında yatay bir seyir izlerken Türkiye’nin kredi iflas takası primi (CDS) 350 baz puana kadar geriledi. Dolarda yatay seyir devam ederken piyasalarda bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Piyasalarda beklentilerin oldukça üzerinde artış gösteren enflasyonun ardından Merkez Bankası’ndan (TCMB) 24 Aralık kararına ilişkin yeni faiz artışı beklentileri kuvvetlendi. Faiz artışı beklentileri TL’deki değer kaybını sınırlayan önemli bir etken konumunda.

Öte yandan Moody’s ise takviminde olmasına rağmen Cuma günü Türkiye için bir not değerlendirmesinde bulunmadı.

DOLAR        7.8412       (%0.42)
EURO          9.5021       (%0.34)
ALTIN       464.498       (%0.69)

Hazine bugün iki ihale ile başlayacağı Aralık ayı borçlanma programını yarın gerçekleştireceği iki ihale ile tamamlayacak. Hazine bugün 2 ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvillerin yeniden ihraçlarını gerçekleştirecek.

Hazine’nin aralık borçlanma programı her yıl olduğu gibi diğer aylara göre oldukça zayıf. Hazine aralık ayında 12.7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 7.8 milyar TL’si piyasadan 10 milyar TL’lik iç borçlanma programlıyor. Hazine’nin ocak borçlanma hedefi 38 milyar TL, Şubat ise 48 milyar TL seviyesinde.

Dolar/TL geçen hafta enflasyon verisi ardından 7.9’un üzerine çıksa da ekonomi yönetiminden gelen açıklamalarla yeniden 7.8 seviyelerine gerilemiş ve haftayı bu seviyeden tamamlamıştı.

PPK’DAN FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, ‘Küresel piyasalarda yavaş yavaş tatil havası başladı. Sene sonu işlemlerin azaldığı bir süreç olacak. TCMB için ise önümüzdeki iki hafta oldukça kritik bir hal almaya başladı. TCMB’den önce para ve kur politikası metnini, ardından da yeni faiz artışı yapılması beklenen PPK toplantısını takip edeceğiz. Mevcut beklentimiz TCMB’nin ay sonunda 100-150 baz puan daha faiz artışı yapması’ dedi.

Bankacı TCMB verilerine göre 1-3 ay arasındaki mevduat faizinin yüzde 15.5’e yükseldiğine dikkat çekerek, “Lokallerin döviz yöneliminin artan TL faizleriyle zayıflayacağını düşünüyoruz. Yüksek montanlı işlemlerde mevduat getirisi yüzde 16.5’i geçti. Kredi artış hızı da ciddi yavaşlamış durumda. 13 haftalık arındırılmış kredi büyümesi yüzde 50’lerden yüzde 10’nun hemen altında geriledi. Bunlar TL’nin istikrar kazanacağını gösteren gelişmeler” dedi.

TCMB’nin piyasalar tarafından yakından izlenecek Para ve Kur Politikası metnini 16 Aralık’ta açıklayacak. PPK ise 24 Aralık’ta gerçekleşecek.

Para ve kur politikası metni her yıl Aralık ayında yayımlanıyor ve takip eden yıl TCMB’nin izleyeceği para ve kur politikalarını içeriyor. TCMB kamu bankaları aracılığıyla yaklaşık 2 yıl sürdürdüğü rezerv satışları ile rezervlerinin yaklaşık 130 milyar dolarını kaybetti. Bankacıların hesaplamalarına göre sahipliği TCMB’ye ait döviz rezervi eksi 50 milyar dolar civarında. TCMB’nin döviz rezervlerinin önemli bölümünü altın ve lokal bankalardan aldığı dövizler oluşturuyor.

Borsadan para kazanmak mı ama nasıl için TIKLAYINIZ!

Piyasa TCMB’nin önümüzdeki dönemde rezerv birikimi yapması gerektiği konusunda hemfikir. Geçmişte rezerv artışı ile iligli en çok kullanılan yöntemler reeskont kredisi ve döviz alım ihaleleri. Hali hazırda reeskont kredileri ilk 11 ay itibarıyla TCMB rezervlerine yaklaşık 22 milyar dolar katkı yaptı. Döviz alım ihalesi ise 2020’de yapılmadı. Bankacılar rezerv birikimi için önümüzdeki yıl TCMB’nin nasıl bir strateji izleyeceğini görmek için metni yakından izleyecekler.

İç piyasada ABD ile seçim sonrası ilişkiler ve AB ile artan gerilimin nasıl şekilleneceği de takip ediliyor. Avrupa Birliği’nin Türkiye aleyhine yaptırımları açıklayabileceği zirve perşembe günü gerçekleşecek.

Gedik Yatırım – EuroTL (EURTRY) Yorumu

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da fabrika siparişleri ekimde aylık bazda %2,9 artarken, yıllık bazda da %1,8 yükseliş kaydetti. Ülkede perakende satışlar ise bir önceki aya göre %2,6 artış ile beklentileri aşarken, yıllık bazda %8,2 yükseldi. Geçen hafta ülkede açıklanan veriler beklentilerin üzerinde açıklanarak ekonomik toparlanmayı sürdürdü. Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası beklentileri aşan Kasım enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini yayımladı.

Eurobond nedir ve Eurobond yatırımı nasıl yapılır için TIKLAYINIZ!

TCMB aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde kasımda enflasyondaki yükselişin sürükleyicisinin gıda ve temel mal grupları olduğunu belirtti. Bu hafta gerçekleşecek AB Zirvesi’nde Türkiye’ye ilişkin olası yaptırım kararı TL varlıklar üzerinde etkili olacağından ilgili haber akışları yakından izleniyor olacak.

İnfo Yatırım – DOLAR

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan dolar analizinde geçen ay TL kanadında oldukça yoğun gündemlerin takip edildiği ve bu yoğun gündemlere ek olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni dönem vurgusu ile değer kazanımları yaşandığı hatırlatıldı.

Ardından TCMB ve BDDK adımlar atıldığı ve bu adımlar piyasalar tarafından olumlu karşılandığı hatırlatılan notta, “Fakat geçtiğimiz hafta yurt içinden gelen kasım ayına ait enflasyon verisi piyasaları tatmin etmedi.

Dolar yatırımı nasıl yapılır için TIKLAYINIZ!

TÜİK’in açıklamasına göre tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 14.03 aylık bazda ise yüzde 2.3 oranında arttı. Gelen veriler ile birlikte enflasyonun 2020 yılının zirvesinde gerçekleştiği görüldü.

Veri ile birlikte TL varlıkları üzerinde baskılar oluştu. Diğer yandan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s öncesinde 4 Aralık olarak duyurduğu Türkiye değerlendirmesini pas geçti.

Teknik analiz nedir, an çok kullanılan teknik analiz araçları için TIKLAYINIZ!

Bilindiği gibi kuruluş 11 Eylül tarihinde takvim dışında bir değerlendirme yoluna gitmiş ve Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye düşürmüş not görünümünü ise negatif olarak bırakmıştı.

Dalgalı bir seyir izleyen kurda yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.95290 – 8.05090 – 8.18470 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 7.75415 – 7.60990 – 7.50840 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.” denildi.

Gedik Yatırım – Ons Altın Yorumu

Ons altın, aşı haberleri ve teşvik paketinin ardından ABD ile Çin arasındaki gerginliğin eklenmesiyle yatay seyrediyor. Geçtiğimiz hafta, teşvik paketine dair umutların yeniden artmasıyla ons altında 1800$ üzerine doğru yükselmeye başlamıştı.

Aşıya dair haberlerde de, İngiltere 8 Aralık günü aşıyı kullanmaya başlayacağını duyururken, ABD kanadında da perşembe gününe kadar aşının acil kullanım onayını verebileceği belirtiliyor. Bu hafta içinde aşı, teşvik paketi ve ABD- Çin arasındaki gelişmeler yakından takip edilmeli.

Altın yatırımı nasıl ve ne zaman yapılır için TIKLAYINIZ!

Bugün için açıklanacak önemli bir ABD verisi bulunmuyor olası haber akışlarına karşı dikkatli olunmalı. Ons altın için 1845$ – 1851$ ve 1856$ direnç noktaları olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde 1835$ – 1829$ ve 1823$ destek noktaları olarak izlenebilir.

Ahlatcı Yatırım – Gram Altın Yorumu

Geçtiğimiz Perşembe, ABD’de mali teşvik paketine dair artan umutlar Altın’a olan talebi desteklerken, açıklanan beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verisine rağmen kur tarafında gözlenen sert geri çekilmeye paralel olarak Gram Altın’ın da aşağı yönlü hareketi izlenmişti. Cuma günü ise takip edilen gelişmeler sonucu Ons Altın’da yatay görünüm devam ederken, kur tarafındaki sınırlı yükseliş Gram Altın’ın haftayı yüzde 0,23 kazanç ile sonlandırmasına neden oldu.

Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni, Tacirler Yatırım – EURUSD Analizi

Cuma günü 1,21 – 1,2180 seviyeleri arasında hareket eden EURUSD paritesi, son üçlük aralıksız yükselişinin ardından günü sınırlı bir düşüşle tamamladı ve kazançlarının bir kısmını geri verdi. EURUSD paritesi bu sabah saatlerinde 1,2130 seviyesinden işlem görüyor.

Teknik görünüme baktığımızda paritedeki göstergelerin aşırı alıma işaret ettiğini görüyoruz. Bu çerçevede EURUSD paritesinin kısa vadede 1,21 seviyesi altına doğru bir teknik düzeltme gerçekleştirmesi söz konusu olabilir. Aşağı yönlü hareketlerde psikolojik destek seviyesi olan 1,20 seviyesini yakından takip edeceğiz.

Paritedeki görünüm açısından bu hafta Perşembe günü (10 Aralık) gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı önemli olacak. Söz konusu toplantıya ilişkin piyasa beklentilerini ve senaryo analizlerimizi içeren çalışmamızı önümüzdeki hafta bültenimizde paylaşacağız. Bugün yurt dışı piyasalarda Almanya Ekim Ayı Sanayi Üretimi verileri açıklanacak.

Osmanlı Yatırım – Pound Dolar GBP/USD Sterlin Yorumu

Dolar endeksinde gözlenen aşağı yönlü hareket pariteyi yukarı yönde destekliyor. Önceki işlem gününde 1.3424 seviyesinden kapanan parite için günlük kazanç %0.08 olarak gerçekleşti 20 günlük hareketli ortalamasının altında olan kur için RSI göstergesi 62.61 seviyesinde iken momentumu 101.13 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 1.3422 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 1.3412,1.3400 ve 1.3389 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 1.3434,1.3445 ve 1.3457 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
26 − 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.