DOLAR 32,5678
EURO 34,9421
ALTIN 2425,625
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar, Euro ve Sterlin’de yükseliş sürüyor. Uzman görüşleri…

Dolar, Euro ve Sterlin’de yükseliş sürüyor. Uzman görüşleri…
25.02.2021
A+
A-

Dolar/TL tarafında yükseliş ivmesi etkisini devam ettiriyor. Haftaya 7,01 seviyesinden başlayan kurda haftalık yükseliş yüzde 3’e ulaştı
Küresel piyasalarda Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları, aşı haberlerinin ardından dolar birçok para birimi karşısında gerileme kaydederken, Türk Lirası’nın dolar karşısında düşüşü yeni işlem gününde de devam etti.

Türk Lirası, Meksika pesosu ile birlikte ilk işlemlerde en çok değer kaybeden para birimi oldu. Haftaya 7,01 seviyesinde başlayan Dolar/TL kuru Çarşamba günü 7,24’ün üzerini test etmişti.

Kurda yeni işlem gününde de 7,19 seviyesinin üzeri test edildi.

Türkiye’nin risk primi 293 baz puan seviyesinden işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 14,92 oldu.

Piyasalar makro verilere odaklandı

Piyasalar küresel cephede tahvil getirileri, enflasyon beklentileri ve emtia fiyatlamalarını takip ederken yurt içi tarafta ise haftaya açıklanacak makro verilere odaklandı.

Haftaya Türkiye’de büyüme ve enflasyon verileri açıklanacak.

 

Türkiye’de ekonomistler salgının ekonomi üzerinde olumsuz etkilerinin ağır bir şekilde hissedildiği ve birçok ülkede daralmanın kaydedildiği 2020’de Türkiye’nin yüzde 2’nin üzerinde büyüme kaydedeceğini öngördü.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin hazırladığı ve 21 kurumun katıldığı ankette 2020 yılı için medyan tahmin yüzde 2,3 olarak kaydedildi. Ankette en yüksek tahmin yüzde 2,5 olurken en düşük beklenti ise yüzde 1,3 olarak açıklandı.

Ekonomistler yılın son çeyreğinde ise büyümenin önceki çeyreklere kıyasla hızlanacağına işaret etti. Anket sonuçlarına göre ekonomistlerin yılın son çeyreğine ilişkin medyan beklentisi yüzde 7,3 oldu. Bu veriyle ilgili en yüksek tahmin yüzde 8,3; en düşük tahmin ise yüzde 3,5 oldu.

2021’e ilişkin beklentilerini paylaşan 19 kurumun medyan tahmini ise bu yıl büyümenin yüzde 4,5 olacağı yönünde oldu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine göre ise Şubat ayında enflasyon yıllık yüzde 15.50’ye yükselecek.

Ekonomistler Şubat ayında yıllık enflasyondaki yükselişin devam etmesini bekliyor. Bloomberg HT anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmini tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 0.8, yıllık yüzde 15.50 artması yönünde.

DÖVİZ KURLARINDA UZMAN GÖRÜŞLERİ

Gedik Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Dolar/TL kuru dün 7,0712 ve 7,2502 seviyeleri arasında dalgalanarak günü 7,1688 seviyesinden tamamladı. TL varlıklarda hafta başından beri etkili olan düzeltme hareketleri ve negatif ayrışma dün de devam etti. Dolar/TL kuru öğleden sonra 7,25 ile 1 Şubat’tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeleri test ederken S400’lere yönelik ABD’den gelen açıklama ve küresel tarafta artan enflasyon endişeleri kurdaki yükselişte etkiliydi. Dolar endeksi gün içinde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı ise yatay görünüm sergiledi. Bugün yurtiçinde ekonomik güven endeksi ve PPK toplantı özeti yurtdışında ABD büyüme ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecektir. Sabah 08:30 itibariyle küresel dolar endeksi 89,9 seviyelerinden, Dolar/TL kuru ise 7,16 seviyelerinden işlem görüyor.

https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/dolar-dxy-endeksi-nedir-doviz-endeksi-nasil-hesaplanir-20200129/

Ahlatcı Yatırım – Euro Döviz Kuru, EUR/TRY Yorumu

Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sert satışlar sonrası kurda yukarı yönlü hareketin sürdüğü gözlemlendi. Almanya’dan gelen büyüme verisi sonrası beklenilenden daha güçlü gelmesi üzerine kurda yükseliş eğilimi görüldü. FED Başkanı Powell yaptığı açıklamalara bakılacak ekonomide toparlanma beklentilerine ilişkin piyasanın daha sabır olması gerektiğini belirtirken enflasyon riskinin aşağı yönlü olduğunu belirtti.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışların devam etmesi halinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenen  EUR/TRY kurda 8,85 ve 8,95 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 8,55 ve 8,40 destek seviyeleri önem arz ediyor.

Vakıf Yatırım – EUR/USD Yorumu

Güçlenen enflasyon beklentileri ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü harekete rağmen; dolar endeksinde hala zayıflığın sürmesi, ekonomik toparlanma ve paket beklentileri ile paritede yukarı eğilim sürüyor. Bu aşamada 1.22-1.2220 bölgesi ilk direnç olarak izlenebilir. Bu bölgenin aşılması halinde paritede yukarı hareketin hızlanabileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ise 1.2150 ve 1.20 majör destek seviyeleri olarak takip edilmelidir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareket ve Euro long-dolar short pozisyonların hala yüksek seyretmesi paritede bir süre daha yukarı yönlü hareketleri yavaşlatabilir ancak orta-uzun vadede yukarı yönlü beklentimiz sürüyor.

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/mevduat-faizlerinde-artis-bekleniyor-20210224/

Osmanlı Yatırım – Pound Dolar GBPUSD Sterlin Yorumu

Dolar endeksinde gözlenen aşağı yönlü hareket pariteyi yukarı yönde destekliyor. Önceki işlem gününde 1.4158 seviyesinden kapanan parite için günlük kazanç %0.26 olarak gerçekleşti 20 günlük hareketli ortalamasının altında olan kur için RSI göstergesi 76.52 seviyesinde iken momentumu 102.48 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 1.4148 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 1.4136,1.4115 ve 1.4103 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 1.4169,1.4181 ve 1.4202 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

ALB Forex – USDJPY Yorumu

Dolar/Yen paritesi, 105.85 seviyesi üzerinde yön tayin etmeye çalışıyor. Ocak ayının ilk haftasından bu yana yükseliş kanal görüntüsü oluşturan fiyat, 105.85 seviyesi üzerinde kalıcılık sağladığı takdirde 106.25 seviyesi ilk destek konumunda bulunuyor. Aşağı yönlü hareket durumunda 30 günlük ortalamanın da bulunduğu 104.90 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Dirençler: 106.25 / 107.00 / 107.95
Destekler: 105.85 / 104.90 / 104.40

https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/swap-hatti-nedir-turkiye-nin-swap-hattindaki-durumu-nedir-20200510/

https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/cds-nedir-cds-piyasa-nasil-etkiler-ve-nasil-yorumlanir-20191016/

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.