DOLAR 34,4791
EURO 36,4224
ALTIN 2961,055
BIST 9351,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Enflasyon Mayıs ayında neden yükseldi?

04.06.2020
A+
A-

Mayısta yıllık enflasyon yüzde 11.39’a ulaştı. Henüz mağazalar açılmadan giyimde yüzde 6.8’lik zam yaşandı. 4 bin ithal ürüne getirilen vergiler ve zamlar enflasyonu tetikledi.

Corona virüsü salgını dolayısıyla mayıs ayının da karantinada geçmesine karşın enflasyonda beklenen iyileşme gerçekleşemedi. Enflasyona en büyük sürprizi ilkbahardan yaza geçerken yeni sezonu yüzde 6.85’lik zamla karşılayan giyim ve ayakkabı grubu yaptı.

15 büyük kentin kapılarının kapatılmasına karşın ulaştırmada da ciddi bir artış dikkat çekerken, ithal ürünlerin vergilerindeki artış ve sigaraya yapılan zamlar enflasyonun kontrolden çıkmasında etkili oldu.

ULAŞTIRMA SÜRPRİZİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) gıda enflasyonu mayıs ayında yine çarşı pazara uymadı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu aylık yüzde 0.24 zamla enflasyona sadece 0.06 puan etki yarattı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.36, yıllık ise 11.39’a yükseldi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) mayısta aylık yüzde 1.54 olurken, yıllık bazda yüzde 5.53’ü buldu. Mayısta çekirdek enflasyon da yıllık bazda 10.32 seviyesine yükseldi. Ana harcama grupları itibarıyla mayıs ayında azalış gösteren ana grup olmadı.
En fazla giyim ve ayakkabı zamlandı. Yeni sezonu yüzde 6.85’lik aylık zamla karşılayan giyim ve ayakkabı grubu manşet enflasyona 0.43 puanlık sürpriz artış getirdi. Ulaştırmada ise aylık 3.30’luk sürpriz fiyat artışı enflasyonu 0.48 puan yukarı çekti.

Düşük fiyatlı sigaralara vergi artışıyla gelen zammın yanı sıra 4 bine yakın ithal ürüne getirilen ek gümrük vergileri de enflasyonu yukarı çekti. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık yüzde 0.24’lük artış, enflasyona 0.06 puan etki yarattı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, içki-sigara, akaryakıt gibi fiyatları dolaylı vergilerle artan ürünler dışarıda bırakıldığında yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 9.5 olduğunu hesapladı. Sönmez, Twitter’da yaptığı değerlendirmede, “Demek ki; 2 puan enflasyona doğrudan devlet sebep oluyor” dedi.

KAYNAK: SÖZCÜ Mehtap ÖZCAN ERTÜRK

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Solve : *
40 ⁄ 20 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.