DOLAR 34,5155
EURO 36,448
ALTIN 2956,111
BIST 9111,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Enflasyon ve faiz ilişkisi nedir?

10.05.2017
A+
A-

Piyasada genel olarak konuşulan ve bankaların verdiği faiz oranları nominaldir. Devlet tahvili ve hazine bonosu faizleri de nominal olarak hesaplanır. Nominal faiz aslında düz mantıkla ve basit bir şekilde hesaplanabiliyor. Yatırdığınız para ile dönem faizini çarptığınız zaman o dönem elinize geçecek getiriyi hesaplarsınız.

Ya da aynı şey kredilerde de geçerlidir. Aradaki fark mevduatta faiz 365 gün üzerinden hesaplanırken kredide 5 gün bankanın cebine otomatik olarak kalır ve hesap 360 gün üzerinden yapılır. Yani banka aynı parayı aynı faizle bile alıp satsa 5 günün faizini cebine kâr olarak koyar.

Reel faiz ise enflasyon farkının nominal faizden düşürülmesinden sonra kalan faizdir. Yani enflasyon yüzde 10 iken, yüzde 10 faiz getirisi demek sıfır reel faizde bir getiri anlamına gelir. Bu son derece önemlidir. Enflasyon hedefleri ve gerçekleşmeleri tasarruf sahibinin gelecekteki getirisini etkilediğinden, enflasyon beklentisi arttıkça talep edeceği getirinin de artması söz konusu olacaktır. Talep ettiği getiriyi bulamazsa da parasını tasarruf yerine ya başka para birimine çevirerek başka yerlerde reel getiri arar ya da gayrimenkul, arazi gibi yerlere yatırır.

Enflasyon ve faiz ilişkisi 

Bu yüzden de enflasyon gelişiminin, gelecekte nominal faizler üzerindeki etkisi nedeniyle yakından takip edilmesi gerekiyor. Yükselen enflasyon dönemlerinde rotatif yani kısa vadeli krediler yerine uzun vadeli ve sabit faizli kredilerin kullanılması daha doğru oluyor. Parası olanın da kısa vadeli devlet tahvilini seçmesi gelecekte daha fazla getiri beklemesiyle alakalı. Kaynak: İTO

Enflasyonun artması nedeniyle de son zamanlarda bankaların rotatif kredi ve BCH hesaplara uyguladığı faizin yükselmesi de bu kaynak maliyet artışıyla alakalı.

Türkiye İstatistik Kurumu 3 Mayıs’ta TÜFE verilerini açıkladı. (2003=100) 2017 nisanda bir önceki aya göre yüzde 1.31, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5.71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.87 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8.66 artış gerçekleşti.

Yıllık bazda artış devam ediyor. Bu durum geçen yıl nisanda yıllık bazda yatırılan mevduat faizinin yüzde 11.87’den düşük net getirisi olanların, reel anlamda kaybettiği anlamına geliyor. Bu oranlar yükseldikçe de kredi ve mevduat faizleri yükseliş eğilimini sürdürecek.

Ekonomi literatüründe faize paranın zaman maliyeti tanımı yapılır. Paranın satınalma gücünün azalmayacağı, pozitif getiri sağlayacağı alanlara yönelmesi son derece doğal. Enflasyon yükseldikçe gelecekteki getiri beklentilerini yukarı çekecek olan sermaye sahipleri bu getiriyi nerede bulursa oraya gidecek.

Son söz; enflasyonu dizginleyemediğimiz takdirde faizleri dizginlememiz mümkün olmaz. Enflasyonu dizginlemenin de tek yolu kurlara hakim olmak.

Saygılarımla

Ekonomist

Hikmet Baydar

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
25 + 28 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.