DOLAR 34,5274
EURO 36,1773
ALTIN 3003,317
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Finans gurularından borsalara dair beklentiler

19.02.2019
A+
A-

2018’de zor günler geçiren gelişmekte olan ülke piyasalarına dair arka arkaya önemli kurumlardan gelen iyimser açıklamalar 2019’da bu piyasaların hızlı…

2018’de zor günler geçiren gelişmekte olan ülke piyasalarına dair arka arkaya önemli kurumlardan gelen iyimser açıklamalar 2019’da bu piyasaların hızlı başlamasında etkili oldu.

İyimser açıklamaların ardı arkası kesilmiyor.

Son röportajlara baktığımızda üç büyük yatırım kurumunun daha gelişmekte olan ülkelere dair pozitif tablolar çizdiğini görmekteyiz.

2019’da kayıplar geri alınabilir
Robeco’nun Global Birincil Piyasalar Direktörü Fabiana Fedeli 2018’e mükemmel bir fırtına idi denilirse, Fed’in güvercin açıklamalarının ve bu piyasalardaki varlık sınıflarının gerçekten de düşük performans göstermiş olmalarının da etkisiyle bütün bunların 2019’da geri dönmesini beklediklerini belirtiyor.

Ticaret müzakerelerine dair de Fedeli mükemmel olmasa da bir anlaşmaya varılacağını beklediklerini belirtiyor. Bunun da piyasalardaki belirsizliği azaltacağını ve gelişmekte olan ülkelerin işine yaracağını dile getiriyor.

Ayrıca gelişmekte olan ülkeler için takip ettikleri noktanın büyüme değil şirket getirileri olduğunu belirten Fedeli, ticaret belirsizliklerinden şirketlerin oldukça etkilendiklerini bu anlamda ticaret müzakerelerinin anlaşmayla sonuçlanmasının bu cephede hızlı yükselişleri beraberinde getirebileceğine işaret ediyor.

Fedeli, sadece gelişmekte olan ekonomilerde değil genel olarak global olarak merkez bankalarının biraz daha uyumlu ve rahat bir tavır göstermeye başladığını da ekliyor.

Çin yerine Vietnam, Filipinler ve Endonezya
AMP Capital Investors’da Dinamik Piyasalar bölümünün başındaki Nader Naeimi Bloomberg’de katıldığı röportajında, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki işlemlerin aşırı kalabalık olduğuna değinilmesi ve bunun bir aşırı ısınma işareti olup olmadığının sorulması üzerine, kısa vadede bir temizlenme ve dengesizlik olabileceğini söyledi.

Ancak yine de gelişmekte olan ülke piyasalarına dair genel anlamda iyimser görüşlerini koruduklarını vurguladı.

Çin piyasalarına ilişkin olarak pozisyonlarını küçülttüklerini belirten Naeimi geçen yıldan bu yana Çin piyasalarında yükselişler görüldüğünü ancak ekonomik verilere bakıldığında bunu destekler bir tablo göremediklerini belirtti.

Bu anlamda da biraz daha ticaret savaşından fayda sağlayabilecek veya diğer ülkeler kadar bundan sert etkilenmesi beklenmeyen Filipinler, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelere fonlarını kaydırdıklarını açıkladı.

Hem ABD’nin hem Çin’in anlaşmaya ihtiyacı var
Blackrock EMEA yatırım stratejisi bölüm başkanlarından Wei Li gelişmekte olan ülke piyasalarına büyük girişlerin olduğunu gördüklerinin altını çizdi.

Yatırımcıların halen risk almaya çekindikleri ve bu konuda dirençli bir görünüm sergilediklerini belirten Li, bu anlamda gelişmekte olan ülkelerin parlak bir nokta olarak öne çıktığını söyledi.

Ticaret müzakerelerine dair de özellikle kısa vadede her iki tarafın da bir anlaşmaya ihtiyacı olduğunu belirten Li, olası bir anlaşmanın hem Çin’e hem de diğer gelişmekte olan ülkelere pozitif yansıyacağını belirtti.

Ek olarak Çin’deki büyük teşviklerin ve sosyal değişimlerin büyümeyi kısa ve orta vadede destekleyeceğini ve bu durumun da Çin’e dair yatırımcıların görüşlerini iyimser anlamda etkileyebileceğini söylerken, bu büyük harcamaların Çin ekonomisi üzerinde yaratabileceği yükün göz önüne alınası gerektiğinin de sinyallerini verdi.

Her ne kadar kurumlar iyimser açıklamalar yapsalar da özellikle vurgulanan ticaret müzakerelerine dair gelişmeler büyük bir belirsizlik olarak karşımızda duruyorlar.

Bu anlamda aşırı ısınma sinyalleri vermeye şimdiden başlayan gelişmekte olan ülke piyasalarına dair Güney Afrika, Türkiye, Brezilya gibi noktalardaki politik belirsizlikler de göz önüne alınırsa gelişmekte olan ülkelere dair pozisyonların genişletilmek istenmesinde biraz daha dikkatli olunması gerektiği ortaya çıkıyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
14 × 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.