DOLAR 34,4804
EURO 36,3982
ALTIN 2952,976
BIST 9299,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Finans piyasaları saat farkının artmasından zorlanıyor

03.11.2021
A+
A-

Beş yıl önce enerjide tasarruf amacıyla kalıcı hale getirilen ancak eğitimden iş dünyasına pek çok kesim tarafından çileye dönüşen yaz saati uygulaması finansal piyasalarda da tartışılıyor. Kış saati uygulaması Avrupa’da 31 Ekim’de başlarken, ABD’de 7 Kasım tarihinde başlayacak. Türkiye artık kış saati uygulamadığı için Avrupa ile Türkiye arasındaki saat farkı 2’ye, İngiltere ile 3’e çıkıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde ya da ABD üzerinden korunma (hedge) amaçlı ya da kredi işlemi yapmak isteyen firmaların saat farkı açıldıkça nakit akışını organize etmekte zorlandıkları belirtiliyor. Noor Capital Market Araştırma Birim Müdürü Arzu Toktay, şirketler için saat farkı arttıkça fiyatlama alma ve takas işlemlerinde sorunlar çıkabildiği bilgisini verdi. ABD piyasalarında açılış ve kapanış saatleri 1 saat ileri atıldığında, bu piyasalarda aktif işlem başladığı saatlerin Türkiye’de mesai bitimine denk geldiğini aktaran Toktay, “Bu saatlerde yatırımcılar tarafından takip edilmesi giderek güçleşiyor. Yurtdışı güncel veri akışını takip etmek zor hale geliyor. Saat farkı dolayısıyla kritik bir zaman dilimi içerisinde işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor “ dedi.

MALİYETİ ARTIRIYOR

Londra ile saat farkının 3 saate çıktığına işaret Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, Türkiye’nin Avrupa ve ABD piyasaları ile saat konusunda kesişim kümesinin küçüldüğünü belirtti. Erkan, işlem saatlerinin aynı anda açık olduğu zaman dilimlerinin piyasanın en likit olduğu saatler olduğunu, likidite düştükçe spreed (finansal varlıkların alış ve satış fiyatı arasındaki fark) oranında açılmalar olabildiği gibi bunun daha yüksek işlem maliyet anlamına geldiğini söyledi.

TÜRK PİYASALARI İÇİN DEZAVANTAJ

Kış saati uygulaması Avrupa’da 31 Ekim’de başlarken, ABD’de 7 Kasım’da devreye giriyor. Artan saat farkı özellikle Borsa İstanbul’da ABD merkezli işlemlerin küçük bir zaman dilimine sıkışmasına neden oluyor. Analistler, kalıcı yaz saatinin Türk piyasaları için bir dezavantaj yarattığını belirtiyor.

‘Enerji şirketleri kâr etsin diye uygulanıyor

Enerjide ‘tasarruf’ iddiasıyla kalıcı hale getirilen yaz saati uygulaması bekleneni vermedi. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala, uygulamanın enerji tasarrufu yerine israfa yol açtığını, enerji tüketiminde manipülatif bir artışa neden olduğunu belirtti. 7 Eylül 2016’da tasarruf amacıyla kalıcı hale getirilen ve bekleneni vermeyen yaz saati uygulaması kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker ise bu uygulamanın, enerji şirketlerinin daha fazla kâr edebilmesi için kalıcı hale getirildiğini savundu.

PSİKOLOJİMİZ BOZULDU

Göker, “Yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla ‘kalıcı yaz saati’ çok erken okula gitmek zorunda kalan öğrencilerin ve ailelerinin psikolojisini olumsuz etkilemektedir” dedi. Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay da uygulama nedeniyle çocukların, günün ağarmadan yollara düştüğünü belirtti. Çocukların karanlık sınıflarda ders dinlemeye çalışmasının, hem eğitimciler için hem veliler için hem de öğrenciler için ‘çile’ olduğu vurguladı.

RUSYA VAZGEÇTİ

Kalıcı yaz saati uygulamasını Türkiye dışında kullanan ülkelerden biri de Rusya’ydı. 2011-2014 yılları arasında gerçekleştirilen bu uygulama ülke çapında artan şikayetler üzerine 2014’te sonra erdi. Rusya saatleri 1 saat geri alarak kalıcı olarak standart saat dilimine döndü. Türkiye’de de günler kısaldıkça karanlıkta geçirilen mesai saatleri de katlanarak artıyor. Batuhan SERİM

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR