DOLAR 34,5197
EURO 36,4892
ALTIN 2962,656
BIST 9122,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Finans piyasalarında neler oluyor – Hikmet Baydar

14.05.2019
A+
A-

 

2001’de 0.6674 TL’den 1.4525 Türk Lirası’na kadar sert bir yükseliş gösteren dolar, 2008’e kadar gevşeme eğilimine girmişti.

Bu dönemde kaybettiren finansal araçlardan biri olarak tarihe geçerken, birçok iş adamının dolardan ağzının yandığını dinler dururduk. Bu dönemde ülkemizde TL cinsi faizler düşerken yatırım ve büyümede rekorlar kırılıyordu. Altını çizmeden geçmemek lazım, aynı dönemde ihracat rekorları da kırılıyordu.

Ne olduysa 2008’de oldu ve nedense birden dolar 1.1488’den 1.7481 seviyesine kadar prim yaptı. Daha sonra 2011’de 1.50 TL seviyesinden 1.92 seviyesine yükselen dolar, 2012’de kaybettiren olmuşsa da daha sonraki yıllarda gösterdiği performansla alanı mutlu etti. 2018’de 7.2393 seviyesini görerek rekor kırdı. 2019’da ise yılın en yüksek seviyelerini yazının yazıldığı sıralarda 6.2207 olarak test etti.

7.23/0.6674=10.83 kat artan bir döviz var önümüzde. Süre ise 17 yıl. Böyle basit bir işlemle, yani dolar alarak bu getirilere ulaşılabilen bir ortamda insanların dövize kaçması da doğal. Varlığını koruma güdüsü ön plana geçiyor.

Madalyona diğer taraftan bakalım. Kullanılan uzun vadeli döviz kredilerinin faiziyle birlikte Türk Lirası karşılığına bakarsanız ciddi rakamlara ulaşırsınız. Bu durum firmaların uzun vadeli döviz kredilerinde bile ciddi zararlar etmesi anlamına geliyor. Bu sefer yüksek kâr marjı gerekliliği ortaya çıkıyor. Sonuç hem kurdan hem de brüt kâr marjının yüksek olması gerekliliğinden enflasyon olarak karşımıza çıkıyor. Maliyetlerdeki yükselişin oluşturacağı maliyet enflasyonu da cabası.

Türkiye üzerine yapılan analitik bir çalışmaya göre dövizin değer kazandığı dönemlerde faizler de yükseliyor. Bunun sebebi devlet tahvillerine gelen satış.

Türkiye İstatistik Kurumu, 9 Mayıs 2019 günü yayınladığı bültende finansal yatırım araçlarının aylık reel getirisini ortaya koydu. Nisan 2019 tablosu aşağıda…

göre herkes döviz alır ve yatırım yapmaz. Bu tablo hem büyümenin zarar göreceğini, hem de ekonomide ciddi sıkıntılar olabileceğini gösteriyor. Dövizde mikro anlamda kazançlar ekonomide makro düzeyde ciddi zararlar veriyor. Bu konu artık kangrene dönüşüyor.

Yıllık bazda bakıldığında; Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8.91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 18.59 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Diğer taraftan, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 33.35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 27.42 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Son söz: Dimyat’a prince giderken evdeki bulgurdan oluyoruz. O yüzden önce nakit akışı, sonra da kur riskini profesyonelce yönetin. Kaynak: İTO Haber

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
14 + 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.