DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gelişmekte olan piyasalardan büyük sermaye çıkışı yaşanıyor

07.05.2020
A+
A-

“Gelişmiş ülkelerin mali borçların kötüleşmesiyle başa çıkmak için iyi tasarlanmış bir yanıt sistemi olsa da, gelişmekte olan ülkeler zayıf para birimleri ve artan borç oranları nedeniyle daha yüksek bir ihtimalle likidite krizi riskiyle karşı karşıya”

Pandemi kriz nedeniyle gelişmekte olan ekonomilerden 100 milyar doların üzerinde sermaye kaçtı.

COVID-19 salgını küresel ekonomiyi etkilemeye başladığından bu yana geçen son 100 gün içinde sermaye gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya devam ediyor. Bu durum da doğal olarak gelişmekte olan piyasalarda başka bir ekonomik krize yol açabilecek aşamaya ulaşmış durumda.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nden (IIF) son verilere göre, 20 Ocak ile 29 Nisan arasında gelişmekte olan ülkelerden 100,07 milyar dolarlık bir tahmini çıkış gerçekleşti. Bu rakam, 2008 küresel krizinde Lehman Brothers’ın batmasının ardından gelişmekte olan ülkelerden çıkan 23,6 milyar doların 4,2 katı.

Büyük çıkışın arkasındaki en önemli nedenlerinden biri, gelişmekte olan ülkelerin artan borçlarının yanı sıra zayıf para birimleriyle ilgili endişeler.

 
Örneğin, Brezilya reali 2019 sonundan bu yana dolar karşısında yüzde 27 değer kaybederken, Güney Afrika’nın rand’ı yüzde 25 ve Türk Lirası yüzde 15 düştü.

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan ülkelerin bu yılki mali açıklarının toplam GSYİH’ya oranının yüzde 8,9’u olacağını öngörmekte. Bu rakam, altı ay önceki görünümden yaklaşık 1,8 kat daha yüksek. Bu durum gelişmekte olan piyasaların mali performansları konusunda endişe yaratıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, COVID-19 krizinin ortasında gelişmekte olan ülkelerin mali durumunun kötüleşmesi beklendiği için 10 Ocak’tan bu yana Güney Afrika ve Nijerya da dahil olmak üzere bir düzineden fazla ülkenin kredi notunu indirdi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ekonomisti Jonathan Fortun, gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarının bu ülkelere fon sağlamada ani bir duraklama yarattığını ve virüsün yol açtığı ekonomik belirsizlik ve döviz (FX) para birimleri üzerindeki baskıların yakın gelecekte mali durumlarında büyük sorunlar yaratacağını söyledi.

Fortun, The Korea Times’a verdiği demeçte, “Bu, gelişmekte olan piyasaların (EM’ler) cari hesaplarını finanse etmeleri için daha büyük bir baskıya işaret ediyor ve taze yabancı sermayeye duyulan ihtiyacı vurguluyor” dedi.

“Son haftalarda, Mart ayında rekor kıran çıkışların ardından sermaye akımlarında hafif bir iyileşme gördük. Bununla birlikte, EM’lerin henüz COVID-19’un etkisi ve bazıları için sınırlı politika alanını çevreleyen belirsizlik hattında durumun henüz net olmadığına inanıyoruz. FX baskıları yakın gelecekte EM’ler için hala zorluklar yaratcak nitelikte ”diye konuştu.

Kore Sermaye Piyasası Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Hwang Sei-woon, gelişmekte olan ekonomilerdeki olası likidite krizi hakkında da uyarılarda bulundu.

Hwang The Korea Times’a verdiği demeçte, “Gelişmiş ülkelerin mali borçların kötüleşmesiyle başa çıkmak için iyi tasarlanmış bir yanıt sistemi olsa da, gelişmekte olan ülkeler zayıf para birimleri ve artan borç oranları nedeniyle daha yüksek bir ihtimalle likidite krizi riskiyle karşı karşıya” dedi.

Hwang, COVID-19 krizi durağanlaştığında durumun düzeleceğini öngörüyor. Bununla birlikte, gelişmekte olan ülkelerin durumlarının henüz ülkelerindeki pandemi yayılımının zirvesinden geçmediğini açıklarken, çoğu gelişmiş ülkenin hastalık yayılma sürecinde zirveye ulaşmış olduğunu düşünüyor.

“Gelişmiş ekonomilerdeki büyük bankalar çoğunlukla gelişmekte olan piyasaların devlet tahvillerine sahip olduklarından, en azından finansal kurumların sonuçları etkilenerek gelişmiş ülkelerde piyasa oynaklığını artıracaktır” diye eklemekte.

Korea Times

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
30 ⁄ 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.