Güvenli liman algısı ile vatandaş altına hücum etti!
Vatandaşın bankalardaki altın mevduatı yıl başından bu yana değer olarak 4,5 milyar dolar, miktar olarak 76,9 ton arttı. Altın mevduatlarındaki son bir yıldaki 153,2 tonluk artışın neredeyse yarısı son iki ayda oldu.
Sozcu.com.tr’ye konuşan İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Deneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bankalardaki mevduatın yanı sıra yastık altı altın birikimlerinde de artış olduğunu tahmin ettiklerini belirterek “Vatandaş birikimini korumak için altına yöneliyor, çünkü mevduat faizleri düşük” dedi.
Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırarken, vatandaşın bankalardaki altın mevduatındaki artış da dikkat çekiyor. Corona virüsü salgınının yarattığı endişelerle altının uluslararası piyasalardaki dolar cinsinden fiyatı da iç piyasada TL cinsinden karşılığı da artıyor.
Vatandaşın (yurt içi yerleşik gerçek kişiler) mevduat ve katılım bankalarındaki toplam altın (kıymetli maden depo) mevduat ve fonları 28 Şubat’ta 17 milyar 232 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, 338.16 tona denk geliyor.
Vatandaşın altın mevduatlarındaki dolar cinsinden artış, yıl başından bu yana geçen iki ayda 4 milyar 549 milyon dolar, son bir yılda 9 milyar 329 milyon dolar, son iki yılda 11 milyar 178 milyon dolar oldu.
Tonaj olarak da bu dönemde vatandaşın bankalardaki altın hesaplarındaki artış, yıl başından bu yana 76,9 ton, son bir yılda 153,2 ton, son iki yılda 196,3 ton oldu.
FİYATI KATLANDI
Bugün 331 TL’ye ulaşan çeyrek altın fiyatı, son iki ayda yüzde 14, son bir yılda yüzde 44, son iki yılda yüzde 164 arttı. Mevduat faizinin yüzde 9, enflasyonun yüzde 12,5 civarında olduğu düşünüldüğünde, altın yatırımcısına iyi kazanç sağlamış görünüyor.
Altının dolar cinsinden ons fiyatı da bugün 1680 dolara kadar yükselirken, son bir yıldaki artış yüzde 26 oldu. Doların TL karşısındaki değeri de arttığı için, altının TL cinsinden fiyatı katlandı.
YASTIK ALTINDAKİ RAKAM ÇOK DAHA FAZLA
Sozcu.com.tr’ye konuşan İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Deneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bankalardaki 338 tonun dışında vatandaşın yastık altında yaklaşık 3 bin ile 5 bin ton arasında miktarda altını olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekti.
Bankalardaki artış gibi yastık altında da artış olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yıldırımtürk, mevduat faizindeki düşüş, jeopolitik gerilimler, ticaret savaşları ve son olarak corona virüsü salgınının yarattığı endişelerin vatandaşı birikimlerini altında tutmaya yönlendirdiğini söyledi.
Altının “güvenli liman” olarak görüldüğünü hatırlatan Yıldırımtürk, merkez bankalarının da rezervlerini giderek artan oranda altında tutmaya yöneldiğine işaret etti.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.