DOLAR 32,5615
EURO 34,7071
ALTIN 2412,396
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Haftaya başlarken dövize bakış

Döviz hem dış ticarette hem de tasarrufta önemli bir aktördür. Dövizle ilgili verilecek kararlarda yapılan hatalar önemli zararlara da sebebiyet verebilmektedir. Örneğin USD 2 TL civarındayken alınan 10 yıllık düşük faizli USD kredisinin şu anki tutarını düşünebiliyor musunuz? Hem taksitleri artmış hem de kapamaya kalksanız hala borcun TL karşılığı aynen duruyor olabilir.

Geçmişe şöyle bir bakalım; 2005 yılında USD 1.5840-1.8620 değerleri arasında işlem görmüş. üzerinden tam 16 yıl geçmiş. 2018 yılında USD 4.4781-8.1196 TL bandında hareket etmiş. Görüleceği üzere %100’e yakın bir oynaklık. 2020 yılında ise 6.5075-10.2027 TL bandında hareket gerçekleştiren USD yine ciddi bir performans göstermiştir.

Bundan sonra bu ivme devam eder mi?

Dövizin bundan sonraki durumunu anlayabilmek için neden böyle bir hareket gerçekleştiğini iyi analiz etmemiz lazım;

Dövizdeki dalgalanmaların olduğu dönemlerde Türkiye’de FETÖ terör örgütünün ekonomiyi baltalama çabası ve ABD dahil bazı ülkelerin bu harekete desteği göze çarpmaktadır. Ekonomideki verilere baktığımızda, AB ülkelerinden daha kötü bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki AB ülkeleri parasal genişleme/daralma yönetimini yapamadıkları için global krizlere karşı daha kırılgandırlar. Örneğin dış borcunu ödeyemeyecek duruma gelen Yunanistan kurtarılmıştı. Bu esnada bile Yunanistan’ın notu Türkiye’den yüksek idi. Kısacası global fon kaynakları artık rekabetçi değil ve birlikte kartel oluşturarak beraber hareket edebilmektedirler. Dolayısıyla okullarda öğretilen ve şu an hayal olan tam rekabet ekonomisi para piyasalarında söz konusu değildir.

Gelelim manipülasyonlara; Dövizi alan kişi ve kurumlar bunu TL vererek almışlardır. O zaman sorumuz şu; USD’yi 8 seviyelerinin üzerinde bile alacak TL’sını nereden buldular? Konuyla ilgili SWAP savaşlarını sanırım hepiniz hatırlarsınız. Türkiye TL kaynağını kesince Londra’da faizler 700 lerin üzerini görürken TL prim yapmıştı. Demek ki olayın bir bacağı Londra idi. Ancak TL her zaman buradan bulunmak zorundaydı. Başarısız 2 TCMB başkanının ülkeye maliyeti değersiz TL ve Kamunun yüksek kurdan ödeyeceği eurobond ödemeleridir.

Son zamanlarda piyasanın prim verdiği ve icraatını beklediği TCMB yeni başkanı ve ekonomi yönetimi şu ana kadar sürpriz herhangi bir şey yapmamıştır. O yüzden de döviz sepeti 9.39 lardan 8.10 seviyelerine kadar gevşemiştir. Bundan sonra piyasayla ne kadar koordineli çalışıp çalışmadığı piyasa istikrarı açısından önemli olacaktır.

Mevcut koşullara baktığımızda pandemi nedeniyle piyasaya verilen parasal destek, ciddi likidite artışına sebep olmuştur. Bu durum hem döviz hem de değerli metallere talep yaratma riski taşısa da reel ekonominin ayakta kalabilmesi için bu yol zorunlu görülmektedir.

Şimdi sıra piyasaya arz edilen paranın ne kadar başarılı geri çekilip çekilemeyeceğinde. Çünkü her para çıkışı likidite sıkıntısı yaratacağından kurda aşağı yönde baskı oluşturabilir. Şu an bol TL’sının etkisini görmekteyiz.

Teknik olarak baktığımızda; günlük grafiklere göre döviz sepetinin yukarı sinyaller vermekte olduğunu, 8.31 seviyesinin üzerinde tutunması durumunda %50 usd+%50 avro’dan oluşan sepetin yükseliş konusunda daha istekli olabileceğini düşünüyoruz.

Aşağı hareketin devamı için ise 8.11 seviyelerinin altına satıcılı olarak inmesi gerekmektedir. Şimdilik bu seviyeler çok önemli destek konumundadır.

Saygılarımla,
Hikmet Baydar
3. Göz Danışmanlık
www.3-goz.com

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
24 ⁄ 12 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.