Hayatımızdaki ekonomik denge!
Doların artması ve buna bağlı olarak faizlerin artışı ve bu durumun tüm ekonomideki etkilerini yakından hepimiz takip ediyoruz.
Bu takip sürecinde önemli birkaç soru gündeme geliyor.
Olayları takip ederken nasıl sakin kalacağız ?
Bu ortamın ve bu ortamın içindeyken nasıl kendimizi yöneteceğiz?
Herkes söylemlerinde toplum olmanın gereğinin once bireysel yapılanmamızı yapmamız gerekliliğinden bahsediyor.Söylemlerin gerceğe dönüşen kısmı realite .Söylüyoruz .Ne kadar realiteye dönüştürüyoruz?
Aynı gelir düzeyi ve artan giderlerimizi nasıl dengeleyeceğiz konusuna biraz ağırlık vermemiz lazım.Evet şu an ne kadar söylensekte artan gider kalemlerimizdeki rakkamı durduramıyoruz ve aynı gelire sahiibiz.
Bu durum bizimle birlikte tüm dünyanın gundemınde bır sorun.bu sorunun çözümünü paylaşım ekonomisinde bulabiliriz,diye düşünüyorum
Dunyaya baktıgımızda paylaşım ekonomısının yaygınlaştığını ve onumuzdekı gunlerde Türkiye dede onemının arttacağını goruyoruz.Bunun en belirgin özelliği bırcok startup bu cercevede gırısımde bulunması.
Nedir paylaşım ekonomısı .Benım anladığım kadarı ile tüketim toplumu icersinde bazı degerlerin tüketimeden paylaşılması.
Şu ana kadar alısverıis yaparken begendıgımız seyden belkı ıkı tane alıyorduk.Artık bırtane ıcın bıle dusunuyoruz. Gırısımlerde baktıgımızda arabası kapıda bekleyen ama bunu kıralayan bır sıstemın olusturuldugunu,ikinci el telefonların satısının yapıldıgı sıtelerın yaratıldıgını goruyoruz.
Bundan sonrakı dozen ıcersınde bizde tasarruf edebılecegımız alanları bulmalıyız.Ortak kullanabılecegımız atıl olan konularda paylaşım ekonomısınden yararlanmalıyız.
Bu ekonomi türü, kullanmadığınız (veya kullanmadığınız bir dönemde) bir aracı ya da ürünü karşılık beklemeden ya da ücret karşılığında başkalarının ihtiyaç ve kullanımına sunmaktır. Burada takas sisteminde olmayan alıcı ve satıcı kavramları yer alıyor.
Paylaşım ekonomisi, ülkelerin yasal ekonomilerine çok büyük bir katkı sağlamayabilir. Ancak kriz dönemlerinde düşük-orta gelirli kişiler arasında çok sık tercih edildiği için alım gücünü artırabilir. Ayrıca israfı, aşırı tüketimi ve üretimi de uzun vadede etkileyebilir
Paylaşım ekonomisi, dünyada şu anda bile büyük şirketlerin kurulmasına ön ayak oldu. AirBnb, Uber gibi büyük şirketlerin bu fikirden hareket ettiğini belirtebiliriz.
Bizlerin bireysel olarak şirketleşmemize gerek olmaksızın israftan kacınacağımız ve üretimi arttıracağımız bir düzene gecmemiz hayatımızdaki ekonomik denge acısından cok önemli diye düşünüyorum.
Gelin bunu hep birlikte düşünelim….
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.