DOLAR 34,4875
EURO 36,4138
ALTIN 2959,528
BIST 9343,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İkale anlaşmasıyla 10 soruda vergi iadesi alma rehberi

12.02.2019
A+
A-

30 Ocak 2014 ve sonrasında anlaşarak işten ayrılanlardan, fazla gelir vergisi kesilenler iade alabilecek.

Başvurular için tebliğ beklenirken, vergi daireleri hazırlıklarını tamamladı, gerekli evrak listelerini astı.

Ocak ayında yasalaşan torba kanunla, 27 Mart 2018’den önce işverenle anlaşarak işten ayrılanlara ödenen tazminat üzerinden kesilen fazla gelir vergileri iade edilecek. Konu medyada fazlaca yer aldı ancak kimlerin, bu iadeyi nasıl alacağı konusunda kafa karışıklıkları var. Bugün konuyu 10 soruda detaylarıyla açıklamaya çalışacağız.

1. İkale sözleşmesi nedir?

İkale sözleşmesi, işçiyle işveren arasında imzalanır ve işçinin alacak şartları belirlenir.

2. İkale ile kıdem aynı mı?

İkale imzalayan işçiyle işveren, iş sözleşmesinin sonlanması karşılığı ödenecek tutarları belirler. Bu tutarın içinde; kıdem ve ihbar tazminatına karşılık ödenen tutarlarla birlikte kullanılmamış yıllık izin ücretleri ve hatta işsizlik sigortasından yararlanamayacağından işsizlik parası karşılığı ödenen tutar da yer alır.

VERGİ KESİLMEZ

3. Gelir vergisi var mı?

İkale kapsamında işçiye ödenen bedel, içeriğe göre vergiye tabi tutulur. Örneğin kullanılmamış yıllık izinler karşılığı ödenen tutarlar ücret olduğu için gelir vergisine tabidir. Ayrıca ihbar tazminatından da gelir vergisi kesilir. Gelir vergisi kesilmeyecek tutar kıdem tazminatı

4. İkale imzalayan herkesten gelir vergisi yanlış mı kesildi?

27 Mart 2018 tarihi öncesinde ikale bedelinde yer alan ve kıdem tazminatı karşılığı olarak ödenen tutarın ne kadarının gelir vergisine tabi olduğu konusu açık değildi. Bazı ödemelerden vergi kesintisi yapılmadı. Sadece hatalı uygulama yapılan kişiler için vergi iadesi söz konusu olacak.

İade 7500 liraya kadar çıkabilir

5. İkale sözleşmelerinden gelir vergisi doğru olarak nasıl kesilmeli?

Örneğin işçinin 10 yıllık kıdemi varsa, brüt ücreti 4 bin TL ise ve ikale kapsamında ihbar tazminatı ve kullanılmamış yıllık izin hariç 70 bin TL ödenmesi kararlaştırılmışsa, doğru uygulama şu şekilde olmalıdır: 50 bin TL değil de brüt ücreti olan 4 bin TL olarak hesaplandıysa ve 40 bin TL’lik muafiyet uygulandıysa bu işçiye 1.500 TL vergi iadesi gerek. 70 bin TL’nin tamamından vergi kesilmişse 7.500 TL vergi iadesi yapılacaktır.

Hangi belgeleri vermek gerekir?

6. Kimler vergi iadesi alabilecek?

30 Ocak 2014 ve sonrasında anlaşarak işten ayrılanlardan, fazla gelir vergisi kesilenler iade alabilecek.

7. İade için nereye başvurulacak?

İade alabilecek kişilerin vergi dairelerine başvuru yapmaları gerekiyor.

8. Hangi belgelerle vergi dairelerine başvuru yapmak gerekiyor?

Pek çok kişi aceleyle vergi dairelerinin kapısına gidince bazı vergi daireleri, evrak listesini kapılarına astı.

• SGK’dan işten çıkış bildirgesi

• İkale bedelini gösterir belge

• Muhtasar beyannamede yer alan tutar ve ikale bordrosu

• İşverenin stopajı ödediği vergi dairesini gösterir yazı gerekiyor.

İşveren için cezası var

9. İşveren başvuruda gereken bu belgeleri vermek zorunda mı?

İkale sözleşmesi imzalayan kişiler vergi dairelerine başvuru yaparken bu belgeleri işverenden talep edecek. İşveren vermezse ceza ödemek zorunda kalır.

10. 27 Mart 2018’den sonra ikale imzalayanlar iade alır mı?

27 Mart 2018 tarihinden itibaren yasal düzenlemeyle açıklığa kavuşturuldu. Buna rağmen kendisinden fazla gelir vergisi kesildiğini iddia eden kişiler vergi dairelerine başvurarak iade talep edebilir. Ancak bu tarihten sonra pek çok işveren artık bu uygulamayı doğru uyguluyor. Bu tarihten önce uygulamada hatalar olduğu ve pek çok kişi dava açarak bu iadeleri aldığı için bu yönde düzenleme yapıldı. (Okan Güray Bülbül/Akşam)

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
18 − 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.