DOLAR 34,7418
EURO 36,5674
ALTIN 2958,307
BIST 9827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kamu bankalarına 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı

22.12.2022
A+
A-

Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırmak 20 milyar lira artırmak için yeniden harekete geçti. Türkiye Varlık Fonu…

Varlık Fonu hakkında en çok sorulan 20 soru. TIKALAYINIZ!

Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırmak 20 milyar lira artırmak için yeniden harekete geçti.
Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırmak için yeniden harekete geçerken, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı gerçekleştireceği öğrenildi.

TVF, en son şubat ayında 3 büyük kamu bankasının sermayesinin toplamda 48.6 milyar lira artırımı sürecinde rol almıştı. Söz konusu işlem sonucu Ziraat Bankası hisselerinin tamamını elinde tutan TVF’nin ortaklık payı Halkbank’ta yüzde 87,7’ye ve Vakıfbank’ta yüzde 64,8’e yükselmişti.

Bedelli sermaye artırma, bedellinin şirkete ve hisseye etkisi. TIKLAYINIZ!

Edinilen bilgiye göre, bir kez daha harekete geçen TVF, bu kez 3 büyük kamu bankasının her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı işlemi gerçekleştirecek. TVF, Mayıs 2020’de de 3 büyük kamu bankasının sermayesinin toplamda 21 milyar lira artırılması işlemi sürecini de yürütmüştü.

Edinilen bilgiye göre kamu bankalarında sermaye artırımının 8 katına kadar kredi hacmi yaratılabiliyor bu da her bir banka için 160 milyar liralık yeni kredi yaratımı anlamına geliyor.

Sermaye artırımı nedir?

Sermaye artırımı, bir işletmenin parasal kaynak yaratma teşebbüsüdür.  Sermaye artırımı bedelli ve bedelsiz olmak üzere iki şekilde yapılır. Bedelli sermaye artırımında bir şirketin ana sermayesine tekabül eden hisse senedi bedellerinin ödenmesi bu teşebbüsün ilk adımdır. Sonraki aşamada kuruluşa ait genel kurulun mutabık kaldığı kararla yeni hisse senedi çıkarılarak özsel sermayenin artırılması amaçlanır.

Bedelli Sermaye artırımı şirkete ek bir finansman kaynağı sağlamaktadır. Bu kaynak genellikle mevcut ortaklardan temin edilmekle beraber bazı durumlarda da mevcut ortakların Rüçhan Hakları kısıtlanarak, yeni ortaklara bu imkan primli olarak kullandırılmaktadır.

Sermaye artırımı yapan hisseyi nasıl etkiler?

Bedelsiz sermaye artırımı şirketin ek bir finansman kazanması değil, iç kaynaklarını kullanarak sermayesini artırmasıdır. Şirketler bedelsiz sermaye artırımı yaptıklarında yeni hisse senetleri çıkarırlar fakat hisselerin fiyatı düşer. Şirketin hisselerindeki bu değişiklik hisse senedi piyasasına da yansımaktadır.

Sermaye artırımı amacı nedir?

Sermaye Artırımı Ne İşe Yarar? Sermaye artırımı ile şirketin finansal faaliyetlerine ilişkin sermaye ihtiyacının karşılanması söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda şirketin borçlanmasının önlenmesinde ve karlılığın artırılmasında sermaye artırımı rol oynayabilmektedir.

Sermaye artırımı gerekli mi?

Ticaret Kanunun zorunlu kıldığı sermaye şirketlerinin kuruluş sermayeleri ile sermaye artırımlarını zorunlu kılan sebepler dışında sermaye artırımı zorunlu değil. Şirket ortağı olan gerçek kişiler şahsi nakit değerlerini istediği gibi değerlendirebilirler.

Bedelli sermaye artırma, bedellinin şirkete ve hisseye etkisi. TIKLAYINIZ!

%200 bedelli ne demek?

Bölünme öncesi fiyat, artırım oranının bir fazlasına bölünür. İşlem sonucunda ise bedelli artırıma katılmak için ödenmesi gereken yeni fiyat bulunur. Örneğin, artırım yüzde 20 oranında gerçekleşirse elinizde olan 1000 hisseye 200 hisse daha eklenir. Bu 200 hissenin karşılığı da düşük fiyatlarla sizden beklenir.

Sermaye artırımı neden önemli?

Şirketlerin sermaye artırımına gitmelerinin başlıca nedenleri yüksek enflasyon şartlarında erimiş olan sermayelerini güçlendirmek ve yeni yatırımlar için veya şirketlerin faaliyetlerinin reel büyümesi sonucu gereken fon ihtiyacının giderilmesidir.

Kaç çeşit sermaye artırımı vardır?

Kaç çeşit sermaye artırımı vardır ? İki çeşit sermaye artırımı vardır : ilki iç kaynaklardan yapılan Bedelsiz Sermaye Artırımı ; ikincisi ise şirket ortaklarından ek fon temin ederek yapılan Bedelli Sermaye Artırımıdır.

Halka arz nedir, avantajları nelerdir? TIKLAYINIZ!

%100 bedelsiz sermaye artırımı ne demek?

Bedelsiz sermaye artırımı, ortaklarından bir bedel alınmaksızın, yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin artırılmasıdır. Bedelsiz sermaye artırımı iç kaynaklardan karşılanmaktadır. Bedelsiz sermaye artırımında şirketin kasasına ek para girişi olmaz.

Hisse bölünmesi zararlı mı?

Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır. Şirket her türlü hisse değerini korumuş olacaktır.

Sermaye artırımı ne kadar sürer?

Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.

Sermaye artırımı kim yapar?

Bilanço tarihinin üzerinden altı aydan fazla zaman geçmiş olduğu takdirde ise, yeni bir bilanço çıkarılacak ve bu bilanço yönetim kurulu tarafından onaylanacaktır. birlikte, sermaye artırım işlemi ve hisse senedi ihraç işlemi yönetim kurulu tarafından yapılmaktadır.

Sermaye artırımı ödenmezse ne olur?

Şirket sözleşmesi ile şirkete konulması taahhüt edilen sermaye ödenmezse, taahhüt eden ortak şirkete karşı borçlu, şirket ise alacaklı olacaktır. Bu halde şirketin paydaşa karşı yaptırım gücü bulunmaktadır. Şirket, mütemerrit ortağa karşı, ödenmeyen pay değeri için icra takibi yapabilir, alacak davası açabilir.

Sermaye artırımı nasıl ödenir?

Sermaye artırımı kuruluşta olduğu gibi nakdi taahhüt ve ödeme, ayın taahhüdü veya şirketin borçlarını sermayeye dönüştürmek suretiyle yapılabilir. Her pay sahibi yeni çıkarılan payları mevcut sermaye pay oranına göre alma hakkına sahiptir.

 

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.