DOLAR 32,5074
EURO 34,7632
ALTIN 2495,245
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kurlardaki gelişmeler ve alınması gereken tedbirler

31.05.2018
A+
A-

Erken seçim kararı alındıktan sonra, gelen not indirimi ve akabinde dövizde alım eğiliminin artması son derece koordineli bir hareketin gerçekleşmekte olduğunu bize gösteriyor.

Bu işlemler yapılırken ‘sabit kur sistemine geçilecek’, ‘mevduattaki dövizlere el konulacak’ gibi ipe sapa gelmez söylentilerle de piyasa hazırlanmaya çalışıldı. Söylentiler iyice yayıldıktan sonra da birden düğmeye basıldı. Sepet bazında döviz 4.55 seviyeleri civarında dalgalanırken mayıs başında adeta bir el düğmeye bastı ve kurlar yukarı hareketlenmeye başladı. 23 ve 24 Mayıs’ta ise 4.93-5.15 değerleri arasında büyük bir dalgalanma yaşandı.

Çünkü TCMB piyasa beklentilerinin de ötesinde faizleri 3 puan yükseltti.
Bunun üzerine dövizde sert bir satış geldi. Ancak 23 Mayıs faiz artırımı kararından sonra döviz düşmeye başlamışken, 24 Mayıs sabahı bir karar daha açıkladı ve bizleri şok etti.
Döviz cinsi karşılıklara vereceği gecelik faizi yüzde 1.5 yaptığını açıkladı. Yani bana döviz getirin demiş oldu. Böylece döviz tekrar yükselişe geçti. Faiz artırımının etkisini yine başka bir kararla kaldırmış oldu.

Faizi artırmanın tek başına anlamlı bir çözüm olmadığının altını hep çiziyoruz. Çünkü faiz artışıyla beraber dövizin forward fiyatlarını daha da yukarı itmiş oluyoruz. Yani TL’nin gelecekte daha da değer kaybetmesinin fiyatlanmasına neden oluyoruz.

Faizi artırmak yerine piyasa farklılaşmasına giderek TL likiditesinin kontrolünü sağlamak yoluyla düşük faiz seviyesinde kurları dizginlemek mümkün.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Aslında burada en önemli ipucunu JCR Rating firmasından Sayın Ökmen vermiş: “Mevcut konjonktürdeki kur artışlarının esas sorumlusu yabancı yatırımcı çıkışları olmamıştır” demiş. Yani bir diğer deyişle manipülasyon olduğunu üstü kapalı teyit etmiş oluyor. Manipülatif hareketler suçtur. Piyasa derinliği yetersiz olan yerlerde bunu kullanarak kişileri panikleterek para kazanmak daha kolaydır. Burada da açıkça bu yapılıyor. Böyle bir piyasada dövizin seviyesini mantıklı kurallarla izah etmek mümkün değil. Zira arzı kontrol eden ve piyasanın serbest rekabet piyasası olmasını engelleyecek derecede kontrole sahip bazı oyuncular seviyeyi belirliyor.

FAİZ ARTIRILMASI ÇÖZÜM MÜ?

Asla değil. Çünkü gelecekte TL daha da değersiz fiyatlanacak. Kaldı ki, gelecekte TL değersiz fiyatlanırken dövizin düşmesini de bekleyemeyiz. Bu durumda yeni faiz artırımları söylemleri başlayacak. Nordea firmasından gelen açıklama da zaten bunu açıkça teyit ediyor. Haziran ayı toplantısında TCMB’nin 3 puan daha faiz artırımı yapacağını beklediklerini söylüyorlar. Böylece faizlerin 19.50 olmasını bekliyorlar (TCMB’nin bankaları fonlama faizi). Böylece kredi faizleri de 24-25’lere kadar yükselebilir. Bu beklentilerle hareket eden bir bankacılık sistemi de uzun vadeli kaynak kullandırımlarını erteler veya beklemeye alır. Kredi taleplerini hemen karşılamaz. Bu durumda şirketler de çarkı çevirmekte zorlanabilirler. Çünkü kredi limitleri artmayabilir.

Zor bir süreçten geçiyoruz. Tahsilat hedeflerinin tutmayabileceği, fonlama imkanlarında sürpriz olumsuzlukların yaşanabileceği, ciroların düşebileceği, fiyatlama yapılmasının zorlaşabileceği ve maliyetleri hesaplamanın bile bazen çok zor olacağı bir süreç. Herkes tedbirini ona göre almalı.

Kaynak: İto Haber

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
9 − 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.