Merkez Bankası yine faiz mi artıracak?
TÜFE’nin yüzde 24.52 olması, faizlerin yüzde 24 olması ve önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da yüksek gelmesi beklentisi Merkez Bankası’nı faiz artırımına yönlendirebilir
17 Ağustos’ta 84.6 bini gören BIST 100 Endeksi, 1 Ekim’de 100.6 bine kadar yükseldi. Yükselişte ağırlık bankalardaydı: Eylül’de % 20 ye yakın yükseldiler. Eylül ayında yabancı alımları 112 milyon dolar olmuş ve tabi ki endeks bunlar sayesinde yükseldi. Ancak yükselişin nedeni “çok düşmeye gelen tepki” olarak gözüküyor. Zira halen sorunlar ortada duruyor. En büyük sorun TL’nin zayıflığı ve dolayısıyla yan etkileri olan borç yükünün ödenememe riski ve artan enflasyon! Eylül enflasyonu % 6.3 ile beklentileri çok aşarken Ekim’in ilk günü doğalgaza ve elektriğe zam gelmesi yeni zirvelerin yeni aylarda görüleceğinin de sinyali oldu.
Üstelik şimdi bizi yeni bir sıkıntılı süreç bekliyor. Önceden nasıldı: Dolar yükselir ardından TL’nin getirisi geride kalınca piyasa faizi yükselir. Enflasyon artar ardından Merkeze Faiz artırma baskısı gelir. Merkez Faiz artıracak denir. Sonra artırmayacağı anlaşılır. Bu kez piyasada faiz ve dolar beraberce yükselir. Sonra Merkez “takipteyim” diye açıklama yapar ama piyasa önce dursa da sonra yoluna devam eder. Sonunda kur anormal boyuta çıkınca Merkez faizi artırıp müdahale eder. 2018 yılında Mayıs ve Ağustosta iki şok da bu döngü ile geçildi. Şimdi TL’nin getirisi Merkezde % 24 iken yıllık resmi TÜFE % 24.5! Önümüzdeki ay TÜFE’nin % 26 olması muhtemel. Bu yüzden “yine mi bu döngüye gireceğiz” diye akla gelmiyor değil.
Son 4 günde Dolar 6.0 TL’den 6.20 ye yükselirken 10 yıllık tahvil faizi % 17.7’den % 20.4’e yükseldi. Borsa da ise banka endeksi % 13.7 düşerken sanayi endeksi % 2.0 düştü ama BIST100 % 5.5 gerileyerek 94.5 bine indi. Sadece dün AKBNK % 8.0, GARAN % 7.6 ve VAKBN % 6.4 düşüşle listenin başında yer alırken, artan petrol fiyatları doğrultusunda günü % 4.5 yukarıda kapatan TUPRS sanayi endeksini bir nebze korudu.
Dün, Türkiye artık yeni bir soru ile karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizimle mukayese edilemeyecek ülkeler AB’ye üye yapıldı.” diyerek adaylıkta geçen sürenin uzamasından rahatsızlığını dile getirdikten sonra “AB konusunda bize düşen de 81 milyona gitmek, 81 milyon ne karar veriyor ona bakmak” diyerek AB’ye rest çekti. Daha geçen hafta AB ile ilişkilerin normalleşmesi sinyallerinin ardından bu çıkış yabancı yatırımcı nezdinde nasıl karşılık bulacak, önümüzdeki günlerde görülecektir.
Bir süredir yurtdışında en iyi borsalar Trump’ın ABD’si ve kankası Abe’nin Japonyası idi. İki gündür bu iki piyasada satışlar var. ABD 10 yıllık faizi % 3.20 ile son zamanların en yükseğine ulaşırken borsalarda kâr satışlarına bahane oldu. Hatta biz dün kapandıktan sonra gelen satışlar yine alımlarla karşılandı. Yani orada kolay kolay satışlar artmıyor. Bir Nasdaq % 1.8 düşüşle öne çıktı. Bugün 15:30’da ABD tarımdışı istihdamı izlenecek.
STRATEJI
100,000 Endekste stopumuz 99 bin demiştik. Şimdi 96,000 yukarı geçilemezse riskler aşağı yönlü.
Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 250 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -0.2 civarında güne başlamasını öngörüyor.
Alnus Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.