DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Para nasıl kazanır? – Yazı dizisi (V)

Değerli Okurseverler,

Yeni bir haftadan merhaba.!

Parayı nasıl kazanıp koruyabileceğimiz ve büyütebileceğimiz ile ilgili yazı dizimize devam ediyoruz.

Sürekli paradan bahsediyoruz ancak paranın sadece size hizmet eden bir araç olduğunu lütfen aklınıza ve kalbinize not edin. Önemli olan, paylaştığım bu metotlarla paranızı güzelce kazandıktan sonra bu para ile nasıl birine dönüşmek, nasıl bir fayda yaratmak istediğiniz. Yazı dizimi takip ederken lütfen büyük resimde bunu düşünmeye devam edin.

Geçen hafta, işimizi etkileyen 7 temel süreçten bahsetmiştik:

1. Satış ve tahsilat süreci
2. Satın alma ve ödemeler süreci
3. Üretim ve envanter süreci
4. Sabit kıymetler süreci
5. Finansal raporlama ve muhasebe süreci
6. Bordrolama süreci
7. Genel yönetim süreçleri

İlk iki süreçte dikkat etmemiz gereken noktalardan bahsetmiştik. Bugün 3 ve 4 numaralı süreçlerden bahsedeceğiz.

3. Üretim ve envanter süreci:

Üretmezsek tüketemeyiz, değil mi? O halde üretim sürecinde dikkat etmemiz gereken ana kuralları buraya not edelim:

✅Kural 1: Üretim tesisi kurarken, bu yatırımın size ve şirketinizin stratejisine nasıl hizmet edeceğini, yani tesisin misyonunu belirleyin. Tesisi, bu misyonu besleyecek şekilde kurgulayın.

✅Kural 2: Üretimde dikkat edilecek en kritik konuların başında kalite geliyor. Ürününüzün kalitesi, pazarda sizin sözcünüz olacaktır. Dolayısıyla arzu ettiğiniz kalite standartlarını belirleyin ve üretim tesisinizi bu standartları karşılayacak şekilde kurgulayın. Burada masraftan kaçınmayın.

✅Kural 3: Üretim performansınızı ölçümlemek için performans standartlarınızı belirleyin. Üretim performansınızı ölçen en önemli kriterlerin başında “yield”, yani “verim” göstergesi geliyor. Verim göstergesi, bitmiş ürününüze ulaşmak için ham maddenizi ne kadar verimli / ne kadar israf ederek kullandığınızı gösteriyor. Hesaplama şekli sektörden sektöre değişiklik göstermekle birlikte bu göstergenin amacı verimliliği ölçmek. İsraf noktalarını belirleyin ve ivedilikle düzeltici aksiyonlar alın.

✅Kural 4: Her daim elinizdeki stok miktarını bilin ve stok hareketlerinizi günlük raporlarla takip edin. Stok, sermayenizi yatırdığınız en büyük kalemlerin başında geliyor. Bu yatırımın bakiyesini ve hareketlerini takip etmeniz kritik önemde.

✅Kural 5: Stok sayımlarınızı, üretimden bağımsız kişilere yaptırın. Bağımsız sayım, stoklarınızdaki değişimi tarafsız olarak tespit etmenize ve normalin dışındaki değişimlerle ilgili olarak objektif bir analiz yapmanıza yardımcı olacaktır.

✅Kural 6: Stoğunuzu ne kadar hızlı satışa çevirmek istediğinizle ilgili bir hedef belirleyin ve bu hedefe koşun. Ürettiğiniz ürünün üzerinde oturduğunuz her gün, sermayenizden yemektesiniz.

✅Kural 7: Stoğunuzu muhafaza ettiğiniz fiziksel koşullarla ilgili standartlarınızı belirleyin ve takip edin.

✅Kural 8: Stoğunuza erişmesi gerekli personeli belirleyin ve sadece bu personele erişim izni verin. Erişimle ilgili alacağınız önlemler, stoğunuzun uygunsuz şekilde deponuzdan çıkarılmasını engelleyecektir.

✅Kural 9: Üretim ve envanter sürecinizde olması gereken standartları bir prosedürde toplayın ve çalışanlarınızla zamanlıca paylaşın. Prosedürler çoğunlukla gereksiz kağıt kalabalığı olarak görülür. Halbuki prosedürler, özellikle üretim ve envanter gibi karmaşık süreçlerin net şekilde tanımlanmasında ve organizasyona iletişmesinde kilit rol oynamaktadır. Prosedürler, siz olmadığınız zaman dahi iş akışlarının devamını sağlayan yegane kaldıraçtır.

Bunlar genel anlamda üretim ve envanter sisteminizde dikkat etmeniz gereken hususlar.

Şimdi sabit kıymetler sürecindeki kilit noktaları ele alalım.

4. Sabit kıymetler süreci:

Sabit kıymetler, değeri belli bir parasal tutarın üzerinde olan maddi kaynaklarınızdır. Örneğin üretim hattınız, binalarınız, arsanız, bilgi işlem ekipmanlarınız gibi.

✅Kural 1: Sabit kıymetlerinizin (arsa hariç) belli bir kullanım ömrü vardır. Bu ömür sonunda atıl hale gelir. Dolayısıyla sabit kıymet yatırımı yaparken, tanımlı ömrü boyunca size en fazla faydayı getirecek sabit kıymetlere yatırım yapın. Unutmayın. Sermayenizin büyük kısmı, sabit kıymetlerinizde yatmaktadır. Bu kıymetleri ne kadar verimli kullanırsanız sermayenizi o kadar verimli kullanmış olursunuz.

✅Kural 2: Sabit kıymetlerle ilgili en sık yapılan yanlış varsayımlardan biri bunların kaybolmayacağı yönündedir. “Nasıl olsa yerinde duruyordur” diyerek sabit kıymetlerin kontrolü sıklıkla atlanır. Sabit kıymetlerinizin, özellikle mobil olanların, bıraktığınız yerde durduğunu teyit etmek için en az 2 yılda bir sayım yapın.

✅Kural 3: Sabit kıymetleriniz arasında, bakım ve onarım yaparak ömrünü ve verimini maksimize edebileceğiniz kıymetler vardır. Üretim hatları gibi. Bakım onarım faaliyetlerini düzenli olarak yaptığınızdan emin olun.

✅Kural 4: Sabit kıymetlerinizi tedarik ederken alternatif tedarikçilerden teklif alın. Sermayenizin ciddi bir bölümünü yatıracağınız bu varlıkların, sizin için en uygun fiyat-kalite ekseninde olduğundan emin olun.

✅Kural 5: Sabit kıymet yatırım projelerinizde bir bitiş tarihi belirleyin ve bu tarihe yetişmenizi sağlayacak, detaylı bir proje planı ve yönetimi yapın. Sabit kıymet yatırımınızı ne kadar hızlı üretime çevirebilirseniz paranızı o kadar hızlı kazanırsınız.

✅Kural 6: Sabit kıymetlerinizin atıl kalmadığından emin olun. Atıl duran her kıymet sermayeden yemenize sebep oluyor, bunu not edin.

✅Kural 7: Ömrünü dolduran sabit kıymetlerinizi görmezden gelmeyin. Bu kıymetler, bütün olarak veya parça parça, başka bir şirketin işine yarayabilir. Dolayısıyla ömrü dolan sabit kıymetlerinizi bedelsiz vermek yerine belli bir tutar karşılığında satmanın yollarını araştırın.

Bunlar da genel olarak sabit kıymetlerle ilgili ehemmiyetli noktalar.

“Önemli olan ne kadar para kazandığınız değil, elinizde ne kadar para tutabildiğiniz, bu paranın size daha fazla para kazandırmak için ne kadar sıkı çalıştığı ve bu paranın kaç nesil sonrasına yetebileceğidir.”
Robert Kiyosaki

Sağlıkla kalın, yatırımlarınızı çalıştırın. Unutmayın. İşleyen demir ışıldar.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
16 + 17 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.