DOLAR 32,5195
EURO 34,7962
ALTIN 2422,076
BIST 9691,6
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Para nasıl kazanılır? Yazı dizisi (X)

Değerli Okurlar,

Kısa bir aradan sonra tekrar merhaba!

Para kazanmakla ilgili hazırladığım yazı dizimden oldukça iyi geri dönüşler alıyorum. Ben de seve seve devam ediyorum yazmaya. İleriki haftalarda kurumsal yaşam ve kurum kültürüyle ilgili yazacağım. Zira kazanmaya çalıştığınız para bunlarla olan ilişkinizi nasıl yönettiğinizle yakından ilintili.

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim.

Para nasıl kazanılır? Yazı dizisi (X)

Son yazdığım bölümde Genel Yönetim Süreçlerinde derinleşmeye başlamıştık. Yazı dizisini bugün okumaya başlayan okuyucular varsa başını yakalamak için lütfen 11 Mayıs tarihli yazımdan başlayın.

Genel Yönetim Süreçleri aşağıdaki beş alt başlığa ayrılıyor:

a. İnsan Kaynakları
b. Bilgi Sistemleri ve Erişimi
c. Yetkilendirme ve Delegasyon
d. Prosedürler
e. Uygunsuzluk Yönetimi

Bugün sıra Yetkilendirme ve Delegasyon başlığına geldi.

 

YETKİLENDİRME VE DELEGASYON:

Kendini akıllı zanneden insanlar her şeyi kendilerinin yapabileceğine inanırlar. Akıllı insanlar ise etrafındakileri yetkilendirir ve delege ederler.

Para nasıl kazanılır? Yazı dizisi (X)

Üst lige çıkıp çıtayı yükseltmek isteyen, henüz kurumsallaşmamış ancak kurumsallaşma aşamasına gelmiş kurumların atması gereken en önemli adım yetkilendirme ve delegasyon adımı.

Yetkilendirme ve delegasyon, doğru bir şekilde yapılırsa kurumunuza getireceği faydanın haddi hesabı yok.

* Ekibinizin kalibresini yükseltmenin ve onlara işi yaparken öğrenme ve gelişme fırsatı vermenin en ucuz ve etkili yoludur. İnsan en iyi yaparak öğrenir.

* Sizin takviminizi gereksiz işlerden arındırır. Kurumunuza katma değer sağlayacak işlere takviminizde yer açar.

* Kritik aktiviteleri bir kişinin tasarrufundan ziyade birkaç kişi arasında bölmenizi sağlar. Böylece olası uygunsuzlukların oluşma ihtimalini minimize eder. Örneğin, ödemeleri kurumda bir kişinin tasarrufuna bırakmak oldukça risklidir. Zira bu bir kişi bir tedarikçinize yapmanız gereken ödemeyi kendi hesabına aktarabilir. Kurumlarda yetkilendirme ve delegasyon süreçlerini kurgularken bu olasılığı paylaştığımda kurumda çalışanlar rahatsız olurlar. “Olur mu canım, biz kurumumuzda herkese güveniriz, olmaz öyle şey!” gibi serzenişlerde bulunurlar. Ancak buradaki mesele kişilere güven veya güvensizlik değil, olabilecek (olacak değil) herhangi bir uygunsuzluğa karşı kurum için bir güvenlik ağı oluşturmaktır. Lütfen not edin: Herkesin finansal olarak aklını çelecek bir rakam mevcuttur.

Para nasıl kazanılır? Yazı dizisi (X)

Bununla ilgili yaşadığım bir örneği paylaşmak isterim. Konunun ehemmiyetini ete kemiğe büründürmek adına. Çalıştığım firmalardan birinde Finans departmanında eleman azaltımına gidildi. Dolayısıyla işten ayrılan kişilerden kalan işleri ekibin kalanına dağıtmak durumunda kaldık. Yönetim ödemeler sürecini bir kişide toplamayı önerdi. Ancak ben kurumun denetçisi olarak kırmızı bayrak kaldırdım. Ödeme sürecini bir kişide toplamanın oluşturacağı kontrol zaafından bahsettim. Ancak yönetim kararında ilerledi. 4 ay sonra bu çalışan şirketin hesabından kendi hesabına 2 milyon EURO aktardı. Aktarım gerçekleşti. Şirketin kontrol mekanizmaları bu aktarımı tespit edip durduramadı. Ancak bankamız burada nahoş bir durum olabileceğini düşünerek bizi aradı ve parayı yeniden şirket hesabına aktardık. Bu uygunsuzluğu yapan çalışanın ise hayatı karardı. İşten ayrılmakla kalmadı şirket tarafından kendisine açılan birçok davayla uğraşmak durumunda kaldı. Ve bir gün yaşamına son verdiği haberini aldık…

Para nasıl kazanılır? Yazı dizisi (X)

Yetkilendirme ve delegasyonun iki aşaması var:

1. Vaktinizi kurumunuz için en katma değer yaratacak şekilde kullanmak için sizin yapmanıza ihtiyaç olmayan işleri ekibinize daimi olarak delege etmek

2. Siz kurumda yokken sizin işlerinizi geçici olarak ekibinizden bir veya birkaç kişiye delege etmek.

Bu noktada delegasyonu nasıl yapılandırabileceğinizle ilgili birkaç öneri paylaşmak isterim:

* Fiyatlama ve iskontolarla ilgili kararlarda kontrolü elden bırakmayın. Bu konular direkt brüt marjınıza, piyasadaki konumlanmanıza ve müşterilerinize verdiğiniz mesaja etki ettiği için kritik önemde.

* Sabit kıymet alımları ile ilgili kararlarda mutlaka müdahil olun. Bilançoyu anlattığım yazılarımdan hatırlarsınız. Sabit kıymetleriniz sermayenizi yatırdığınız en büyük kalem.

* Alacaklarınızı toplama ve borçlarınızı ödeme hızınızı kontrol edin. Nakit akışınızı etkileyen en önemli iki gösterge bunlar.

* Belli bir TL tutarın üzerindeki tüm satın alma ve satış sözleşmelerini siz onaylayın.

* Belli bir TL tutarın üzerindeki tüm ödemeleri siz onaylayın.

Yetkilendirme ve delegasyon sürecinin ehemmiyetini ifade edebildiğimi umuyorum.

Bol kazançlı günler dilerim.

Sağlıcakla kalın.

“Yaşamayı bir savaş olmaktan kurtarmak isteyen hayatla barışmasını sağlayacak kadar para sahibi olmalıdır.” Bernard Shaw

Faydalanabileceğiniz Kaynaklar:

1. Para Kazanmak Senin Elinde / Jen Sincero
2. Zengin Baba Yoksul Baba / Robert T. Kiyosaki

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
10 + 12 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.