DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Para nasıl kazanılır? Yazı Dizisi (XI)

24.08.2020
A+
A-

Değerli Okurseverler,

Paranın nasıl kazanılacağı ve muhafaza edileceği ile ilgili yazı dizimizde bugün prosedürlerden bahsedeceğiz.

Offf, dediğinizi duyar gibiyim. Prosedürler sıkıcı ve itici gelebilir. Ancak kurumunuzdaki düzeni ve sürdürülebilirliği sağlayan yegane unsur prosedürlerdir.

Para nasıl kazanılır? Yazı Dizisi (XI)

Öncelikle prosedürler neye hizmet eder, ona bakalım;

• Süreçlerinizi kağıda dökerek elle tutulur, gözle görünür hale getirir.

• Süreçlerinizi baştan sona düzgünce tanımlamanıza ve tanımlarken süreçlerinizdeki fazlalıkların ve eksikliklerin farkına vararak bunlarla ilgili aksiyon almanıza yardım eder.

Para nasıl kazanılır? Yazı Dizisi (XI)

Süreçlerinizle ilgili kararsız kaldığınız konularda karar vermenize yardım edecek zemini hazırlar. Zira süreçlerinizi tanımlayabilmeniz için sürecinizi nasıl yürütmek istediğiniz konusunda net olmanız önemlidir.

• Süreçlerinize getireceği tüm bu netlik ve berraklıkla günlük operasyonlarınızda oluşacak aksaklıkları iki ileri bir geri yapmadan, net adımlarla çözümlemenizi sağlar.

Yeri gelmişken prosedürlerle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları da paylaşmak isterim;

Para nasıl kazanılır? Yazı Dizisi (XI)

• Prosedürleri kısa ve net cümlelerle, 5 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlayın. Aksi takdirde kurumunuzu kağıt ve bürokrasi yığınına dönüştürebilir.

• Prosedürlerinizi yazarken kullandığınız cümleleri “edilgen” değil “etken” dil kullanarak yazın. Örneğin; “Satınalma talep formu, tedarikçiye gönderilmeden evvel onaylanır” cümlesi yerine “Satınalma Uzmanı satınalma talep formunu hazırladıktan sonra tedarikçiye göndermeden evvel ilgili Birim Müdürünün onayını alır” cümlesini tercih edin. Böylece süreçte kimin neden sorumlu olduğunu net olarak tanımlamış olursunuz.

• Prosedürlerde kişi isimleri değil pozisyon isimleri kullanın. “Satın alma talep formunu Sinan Aktaş onaylar” cümlesi yerine “Satın alma talep formunu Satınalma Müdürü onaylar” cümlesini tercih edin. Zira kurum için Sinan Bey geçici, Satınalma Müdürülüğü pozisyonu kalıcıdır.

• Hangi süreçler için prosedür yazacağınızı doğru tespit edin. İşinizi yürütmek için takip ettiğiniz her süreç için prosedür gereklidir. Ancak ortak aklın konusu olan şeyleri prosedüre dökmek anlamsızdır. Örneğin satın alma sürecinizle ilgili prosedür yazılması gerekir. Ancak kurumun kültürü, prosedürle anlatılmayacak, ortak akıl ile yürütülecek bir konudur.

Para nasıl kazanılır? Yazı Dizisi (XI)

Neler için prosedür yazmak gerektiği sorusuna gelince. Bu yazı dizisinde listelediğim tüm süreçler için bir prosedür yazmanız gerekli ve yeterlidir. 11 Mayıs’taki ilk yazımdan başlayarak okursanız bu süreçlerin nelere olduğunu ve neleri kapsadığını görebilirsiniz.

“Para açlığı giderir, mutsuzluğu değil. Yemek mideyi doyurur, ruhu değil.” Bernard Shaw

Sağlıcakla kalın,

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
18 ⁄ 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.