DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Para nasıl kazanılır Yazı Dizisi XII

Değerli Okurseverler,

Paranın nasıl kazanılacağı ile ilgili yöntemler, stratejiler anlat anlat bitmiyor. Bugün bu konudaki yazı dizimizin 11. bölümüne geldik. “Uygunsuzluk Yönetimi”.

Sevimsiz bir konu. Ancak işlevi son derece önemli.

İnsanın ve paranın bir araya geldiği her yerde uygun olmayan şeyler olabilir. İnsan doğası bu.

Bugün sonuna kadar güvendiğiniz çalışanınızın yarın ihtiyaçları artabilir ve sizin sermayenizi uygunsuz şekilde kendine aktarabilir. Bununla ilgili binlerce örnek var.

Uygunsuzluk sadece para için değil, başka konular içinde de vücut bulabilir. Örneğin mobbing. Yani iş yerinde bir kişinin diğer kişiye uyguladığı baskı ve bezdirme politikası.

Para nasıl kazanılır Yazı Dizisi XII

Sermayenizi yatırdığınız kurumunuzda olabilecek bu ve benzeri uygunsuzluklar, vakitlice ve yerinde aksiyonlar almazsanız bir gün mutlaka kurumunuza aklınıza gelmeyecek zararlar verecektir. Bu zararlar, direkt para kaybı olabileceği gibi, itibar kaybı gibi, başlangıçta para kaybına sebep olmayacak ancak zaman içinde kurumunuzun yok olmasına sebep olabilecek zararlar olabilir.

Aman dikkat.

Para nasıl kazanılır Yazı Dizisi XII

Uygunsuzluk Yönetimini layıkıyla yapabilmeniz için kurumunuzda temel üç süreci kurmanız önemli;

1. İç Kontrol süreçleri

2. İç Denetim süreci

3. “Speak Up” dediğimiz, çalışanların şahit oldukları uygunsuzlukları güvenle raporlayabilecekleri bir mecra

Bunları kısaca açalım.

1. iç Kontrol süreçleri; iş süreçlerinizin içerisine yerleştireceğiniz kontrol noktalarının toplamıdır. Örneğin; tedarikçi faturalarını ödemeden evvel muhasebe departmanı sipariş formu, mal teslim formu ve fatura üzerindeki bilgilerin eşit olduğundan emin olup ödemeyi yaparsa, ödemesini yaptığınız ürünün sipariş verdiğiniz ürün olduğunu ve ürünün deponuz tarafından teslim alındığını teyit etmiş olur. Bu üç döküman arasındaki herhangi bir farklılık, süreçlerinizdeki olası bir aksaklığa işaret edecek ve aksiyon almanız için alan açacaktır. Bu, kontrol noktalarından sadece biri. Uluslararası İç Kontrol Standartları çerçevesinde bunun gibi 2.000 küsür kontrol mevcut.

2. İç Denetim süreci. İç Denetim sürecini yürütecek olan İç Denetim (bankalardaki adıyla Teftiş Departmanı) departmanının bağımsızlığının temin edilmesi en elzem konu. Dolayısıyla bu departman direkt olarak Yönetim Kurulu’na, hatta mümkünse özerk bir yapı olan Denetim Komitesi’ne raporlamalıdır. Bu bağımsız organizasyon, operasyonel performans kaygısının olmadığı bir platformda çalışmalıdır. Aksi takdirde görevini şeffaf şekilde yerine getiremez.

Para nasıl kazanılır Yazı Dizisi XII

3. Speak Up mecrası. Bu, anonim bir e-posta ve/ya bir telefon hattı (veya her ikisi de) olabilir. Burada amaç, çalışanların çalışma ortamında şahit oldukları uygunsuzlukları, isim vermeden raporlayabilecekleri bir ortamın oluşturulmasıdır.

Bu süreçlerin amacı kurumun iş yapış şekline şeffaflık getirerek kurum için en doğru olan seçimlerin yapılmasını sağlamaktır.

İş hacmi küçük iken bu süreçlere teferruatlı bir şekilde ihtiyaç olmayabilir. Ancak iş hacminiz büyüdükçe (örneğin yıllık 1 milyon USD ve üzeri satışınız var ise) bu süreçlerin kurulması, güvenli ve kontrollü şekilde büyümenize ciddi katkı sağlayacaktır.

“Para insanı avlamak için en iyi yemdir.”
Thomas Fuller

Sağlıcakla kalın,

Para nasıl kazanılır Yazı Dizisi XII

Faydalanabileceğiniz Kaynaklar:

1. Enterprise Risk Management çerçevesi ile ilgili kaynaklar, sermayenizi riske edebilecek konuları nasıl yöneteceğiniz konusunda size iyi fikir verir.

2. Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün kaynakları, iç kontroller ve iç denetimle ilgili hazine değerinde kaynaklar sunmaktadır.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
21 ⁄ 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.