DOLAR 32,5092
EURO 34,927
ALTIN 2431,64
BIST 9718,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar/TL’de ve Euro’da son durum uzman görüşleri

Dolar/TL’de ve Euro’da son durum uzman görüşleri
09.02.2021
A+
A-

Hafta başında Mayıs ayından bu yana kaydettiği en uzun yükseliş serisine ara veren Türk Lirası, yeni işlem gününe dolar karşısında yatay seyirle başladı
Hafta başında rallisine ara veren Türk Lirası, ilk işlemlerde dolar karşısında yatay bir performans sergiledi.

Dolar/TL kuru Pazartesi gününü yüzde 0,21 yükselişle 7,0731’de kapatmıştı. Hafta başında sınırlı bir düşüş kaydeden Bloomberg Dolar Endeksi ise yeni güne de yüzde 0,2’nin üzerinde düşüşle başladı.

Türkiye Cumhuriyer Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın sıkılaşma yönünde verdiği mesajlar Türk Lirası’nda ralliyi desteklemişti. Fiyat istikrarı amacı doğrultusunda sıkı para politikası duruşunun devam edeceği vurgusunu yapan Ağbal, fiyat istikrarıyla ilgili iletişim faaliyetleri kapsamında TESK ve TOBB’u ziyaret etti.

Ziyaretlere ilişkin yapılan kısa açıklamalarda görüşmelerin olumlu geçtiği belirtildi.

Türkiye’nin risk priminde 300 baz puanın altındaki seyir devam etti. Gösterge tahvil faizi yüzde 14,77’den işlem gördü.

UZMAN YORUMLARI

Tacirler Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Analizi

Cuma günü ABD’den gelen ve beklentilerin altında bir gerçekleşme kaydeden Tarım Dışı İstihdam verisinin ardından dolar endeksi 91,40’lı seviyelerden 91 seviyesine doğru gerilerken, gelişmekte olan ülke para birimleri alıcılı bir seyir izledi. Türk lirasının ise %1’in üzerinde değer kazancıyla gelişen ülke para birimleri arasında olumlu ayrışmaya devam ettiği görüldü. Bununla birlikte gün içerisinde7,03 seviyesine kadar gerileyerek Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini test eden USDTRY paritesi, günü 7,0548 seviyesinden düşüşle tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi 286,54 baz puana gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi ise %12,89 oldu.

USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 7,07 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin ise 91,08 seviyesinden işlem gördüğü takip ediliyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bu sabah saatlerinde karışık bir seyir olduğunu ve Türk lirasının dolar karşısında sınırlı bir değer kaybı ile gelişen ülke para birimleri arasında en alt sırada yer aldığını görüyoruz. Kurdaki aşağı yönlü eğilimin sürmesi durumunda 7 psikolojik desteğini yakından takip edeceğiz.

Gedik Yatırım – EuroTL EURTRY Yorumu

Almanya’da aralık ayına ait sanayi üretimi aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda ise %1 azaldı. Euro Bölgesi’nde ise sentix yatırımcı güveni şubat ayında koronavirüs salgınının ikinci dalgasında sıkılaştırılan kısıtlamaların ekonomiye etkisi nedeniyle %0,2 gerileme kaydetti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde gerçekleştirdiği konuşmasında ekonominin yeterli düzeyde toparlanması durumunda politika yapıcılarının parasal ve mali desteğin çekileceğine dair güvence vermesi gerektiğini belirtti. Yurt içinde ise enflasyonla mücadele kapsamında Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın TESK ve TOBB ile olan görüşmeleri takip edildi. TL varlıklarda sıkı para politikasına ilişkin verilen mesajlarla değer kazancı sürerken, parite bu sabah 8,5368 seviyesinden fiyatlanıyor.

Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni, Tacirler Yatırım – EURUSD Analizi

Cuma günü ABD’den gelen verilerde işsizlik oranı ve ücret artışları verilerinde beklentilerin üzerinde bir performans görsek de Tarım Dışı İstihdam verisinin 105.000 olan piyasa beklentisinin altında gelerek 49.000 olarak gerçekleştiği takip edildi. Tarım Dışı İstihdam verisindeki zayıf resim sonrasında dolar endeksi 91,40 seviyesi üzerinden 91 seviyesine doğru gerileme kaydetti. Dolar endeksindeki zayıflama paralelinde yönünü yukarı çevirerek kayıplarının bir kısmını telafi eden EURUSD paritesi ise günü 1,2050 seviyesinden yükselişle tamamladı.

EURUSD paritesi bu sabah saatlerinde 1,2040 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin ise 91 seviyesi üzerinde tutunduğunu görmekteyiz. EURUSD paritesi Cuma günkü kapanışı ile birlikte Nisan 2020’den bu yana devam eden yükseliş kanalını aşağı yönlü kırdı. Bu kırılma hareketi, paritede 1,20 seviyesi üzerindeki hareketlerin satış fırsatı olarak sınırlı kalabileceğinin sinyalini veriyor. Diğer yandan teknik göstergeler dolar endeksindeki yükseliş eğiliminin mevcut geri çekilmenin ardından devam edebileceğini ve düşüş eğilimlerinin 90,75 – 91 bandında sınırlanabileceğini işaret ediyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.