DOLAR 32,3364
EURO 35,1121
ALTIN 2310,212
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Rabobank: 2-3 ay değil bir kaç yıl kalacak yatırımcı gerekli

Rabobank: 2-3 ay değil bir kaç yıl kalacak yatırımcı gerekli
15.02.2021
A+
A-

Hollanda’nın en büyük bankası Rabobank’ın Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys TL’de son birkaç yıldır görülen oynaklığın bir daha yaşanmaması için Türkiye’nin sermayeyi ülkede en azından birkaç yıl tutacak yatırımcılara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Uluslararası kuruluşlar ve uzmanlar Türk Lirası’nın dolar karşısında değerine yönelik tahminlerini güncellerken, kur düşüşünde etkili olan yabancı sıcak paranın Türk varlıklarına girişine yönelik de önemli uyarılarda bulunuyorlar.

Hollanda’nın en büyük bankası Rabobank’ın Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys’e göre TL’de son birkaç yıldır görülen oynaklığın bir daha yaşanmaması için Türkiye’nin sermayeyi ülkede en azından birkaç yıl tutacak yatırımcılara ihtiyacı var.

Katıldığı Bloomberg HT yayınında spekülatif sermaye girişlerine dikkat çeken Matys, “Türkiye’nin ihtiyacı olan şey birkaç aylık yatırımcılar değil. Sermayeyi Türkiye’de en azından birkaç yıl tutacak yatırımcılara ihtiyacı var.

Uzun vadeli yatırımcıları da çekebilmek için ilerleme kaydetmesi gerekiyor ve küresel tedarik zincirinde daha büyük oyuncu olması gerekiyor” yorumunu yaptı.

3 YIL ÖNCEYE DÖNÜLEMEZ

Amerikan yatırım bankası Morgan Stanley ise Türkiye ile ilgili hazırladığı kapsamlı raporda, ana sorunun, enflasyonun nisanda (yüzde 15.8 tahmin) zirve yapması sonrasında Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlamak için acele edip etmeyeceği olduğunu vurguladı.

Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına girişinin başladığını ancak artışın kademeli olacağı belirtilen raporda, “Türk tahvil stokundaki yabancı mülkiyetinin 2017-18’deki 25-30 milyar dolar seviyesine geri döneceğini sanmıyoruz” denildi.

“TL BEKLENENDEN FAZLA DEĞER KAZANABİLİR”

Morgan Stanley uzmanları, enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası’nın şubat değil mart toplantısında 100 baz puan daha faiz artırımı yapabileceği tahmininde bulunurken, Türk Lirası’nın beklenenden fazla değer kazanabileceğini ve doların 6.80 Türk Lirası’na gerileyebileceğini belirttiler.

Rabobank EM FX Stratejisti Piotr Matys ise reel faizlerin daha da cazip hale geleceğini belirterek, “Dolarda 6.80 lira bir sonraki seviye olabilir. Tabii önce 7 seviyesinin kırılması gerekiyor” dedi. Mehtap ÖZCAN ERTÜRK

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.